keskiviikko 19.2.2020 | 22:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

MTK Keski-Pohjanmaa: Ei ulkomaisia eläinkuljetusautoja Suomen teille

Pirjo Kunelius Kalajokilaakso
Pe 17.1.2020 klo 17:13 [päivitetty pe 17:17]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

MTK Keski-Pohjanmaa ei sallisi ulkomaisia eläinkuljetusautoja Suomen teillä.

Siitoskettujen kuljetus kokkolalaiselta tarhalta Kiinaan on kuohuttanut turkistarhaajia. Tuottajajärjestö on huolissaan, että vientioperaatiossa ketut kuljetetaan liettualaisilla eläinkuljetusautoilla Kokkolasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Se, että suomalaisia siitoskettuja nyt viedään Kiinaan on monella tapaa tuomittavaa, mutta etenkin maataloustuottajien huoli afrikkalaisen sikaruton (ASF) riskeistä on suuri, MTK Keski-Pohjanmaan julkilausumassa todetaan.

Suomessa ei esiinny afrikkalaista sikaruttoa. ASF on yksi vakavimmista sikojen tarttuvista taudeista, johon ei ole mitään hoitoa, vaan kaikki siat joudutaan lopettamaan ja sikala saneeraamaan ja pitämään tyhjänä viranomaisten määräysten mukaisesti.

– Jos ASF leviää Suomeen se tarkoittaa loppua lupaavasti alkaneelle sianlihan viennille Kiinaan. Viennin avaaminen on pitkän työn tulos ja koska ASF on koetellut Kiinaa rajusti, on siellä ulkomaalaisen lihan kysyntä suurta. Nyt suomalaiselle puhtaalle ja vastuullisesti tuotetulle ruoalle löytyy kysyntää ja meidän tulee kaikin keinoin pyrkiä pitämään ASF:n maamme rajojen ulkopuolella.

Yksi suuri riski ASF leviämiseen on, että ihminen tuo taudin maahan vahingossa tai huolimattomuuttaan. MTK Keski-Pohjanmaa huomauttaa, että kettujen kuljetusoperaation autot tulevat maasta, mikä on ASF aluetta. Vaikka autot ovat perusteellisesti desinfioitu, riski taudin leviämisestä on aina olemassa.

– Autoja ei olisi ollenkaan pitänyt päästää Suomeen ja taudin leviämisen riskiä ei olisi pitänyt ottaa. Toteaa MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala.

Eläinten terveys ry (ETT) on muun muassa laatinut tarkat ohjeet koskien eläinten vientiä Suomesta ulkomaille sekä miten eläinkuljetuskaluston puhdistus ja desinfiointi tulisi tehdä.

– Eläinkuljetusohjeessa painiotetaan että, ”Ulkomaiset eläinkuljetusautot ja kuljettajat eivät saa käydä suomalaisilla tiloilla.” Ihmettelemme suuresti sitä, että tällainen toiminta Suomessa on edes sallittua, Ala-Kopsala jatkaa.

#