keskiviikko 19.2.2020 | 20:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajokilaakso 30 vuotta sitten: PPO siirtyi radiopuhelinverkkoon, ensimmäiset tukiasemat Ylivieskaan ja Raaheen

Kalajokilaakso Kalajokilaakso
La 18.1.2020 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokilaakson aamukahvivieraana oli 30 vuotta sitten Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan johtoryhmä. Kuvassa ovat PPO:n verkkopalvelujohtaja Tapio Taipale (vas.), asiakaspalvelupäällikkö Arto Koutonen, Kalajokilaakson päätoimittaja Ilmari Luhtasela, Kalajokilaakson toimitusjohtaja Uolevi Palola, PPO:n talous- ja hallintopäällikkö Maija-Liisa Järvi ja PPO:n toimitusjohtaja Veli Honkola.

Ensi kuussa aloittaa PPO alueellaan radiopuhelinpalvelun.

– Viime vuosikymmen päätettiin kuvapuhelimeen ja uusi aloitetaan radiopuhelimella, vitsailee toimitusjohtaja Veli Honkola.

Alkuvaiheessa aloittavat tukiasemat Ylivieskassa ja Raahessa. Parin vuoden kuluessa rakennetaan tukiasemia niin, että koko Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan alueelle saadaan verkko kuulumaan 1992.

Uusi alueellinen verkko toimii samaan tapaan kuin nykyinen NMT-verkko. Radiopuhelimesta voi soittaa toiseen tai mihin tahansa puhelimeen.

Verkon sisällä puhuttu minuutti maksaa markan. Vastaava alueellinen verkko on käytössä Helsingissä. PPO:n alueellakin on kiinnostusta ollut jo jonkin verran, vaikka puhelimia ei ole markkinoitu.

Tällä vuosikymmenellä laajenee radiopuhelinverkosto huomattavasti, sillä 1993 rakennetaan GSM-verkko, joka on Euroopan yhteinen radiopuhelinverkko. Verkosto löytää puhelimen aina samasta numerosta oli se sitten Utsjoella tai Napolissa.

– Myös Itä-Euroopassa on oltu uudeta verkosta kiinnostuneita, kertoo Honkola. Alkuvaiheessa verkko rakennetaan kuitenkin käsittämään läntisen Euroopan.

#