Paikallisuutiset

Kalajaskan juttu äitienpäivänä: Ylivieskalainen Iida Liius tuli raskaaksi vain 18-vuotiaana, eikä edes harkinnut aborttia: ”Äidinrakkaus on saanut aivan uuden merkityksen”

YlivieskalaisellaIida Liiuksella on edessään ensimmäinen äitienpäivä äitinä. Vuosi sitten hän vietti äitienpäivää jo kovasti pyöristyneen vatsansa kanssa ja tiesi tulevansa äidiksi parin kuukauden kuluttua.

Nyt hän on jo "vanha" tekijä, vaikka täytti vasta 20 vuotta. Äitiys on kasvanut häneen yhtä matkaa lapsen kanssa.

– Äitiyttä ei ole tarvinnut varsinaisesti opetella. Se on ollut matka, jossa koko ajan on nähnyt, kokenut, hoksannut ja oppinut uusia asioita niin itsestä, lapsesta kuin koko maailmasta, hän sanoo ja jatkaa:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tätä varten minun ei ole tarvinnut lukea yhtään kirjaa.

Se ei yllättänyt Iidaa, kuinka paljon hän on pitänyt äitiydestä.

– Yllätys on ollut enemmänkin äitiyden ja äidinrakkauden syvyys, voimakkuus ja ehdottomuus. Äidinrakkaus on Nellin myötä saanut aivan uuden merkityksen. Se on jotain toisenlaista kuin esimerkiksi rakkaus puolisoon, hän pohtii.

Äitiyttä ei ole tarvinnut varsinaisesti opetella. Se on ollut matka, jossa koko ajan on nähnyt, kokenut, hoksannut ja oppinut uusia asioita niin itsestä, lapsesta kuin koko maailmasta, 18-vuotiaana äidiksi tullut Iida Liius sanoo.
Äitiyttä ei ole tarvinnut varsinaisesti opetella. Se on ollut matka, jossa koko ajan on nähnyt, kokenut, hoksannut ja oppinut uusia asioita niin itsestä, lapsesta kuin koko maailmasta, 18-vuotiaana äidiksi tullut Iida Liius sanoo. Kuva: Anne Mattila

Raskaus tuli niin18-vuotiaalle nuorelle itselleen kuin lähipiirillekin yllätyksenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nelliä ei ole tekemällä tehty, vaan edeltä ajattelin, että jos vauva on tullakseen, hän saa tulla. Aborttia en harkinnut missään vaiheessa, Iida Liius sanoo.

Kaikki eivät suhtautuneet nuoren, vasta täysi-ikäiseksi tulleen tytön raskauteen yhtä myönteisesti, mutta hekin muuttivat pian ajatusmaailmaansa ja ovat iloinneet nyt yhdeksän kuukauden ikäisestä, terhakasta pienokaisesta Iidan ja hänen puolisonsa Olli-Pekka Karjalaisen rinnalla.

– Itse olin aika mielissään, kun huomasin odottavani vauvaa. Hiemanhan se jänskätti, mutta ei suoranaisesti pelottanut. Olen aina uskonut, että elämä kantaa, hän sanoo.

Iida oli iästään huolimatta valmis kasvamaan äidiksi. Hänen elämänsä muuttui hyvällä tavalla raskauden myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin heti tietoinen, että kyse ei ole mistään 18 vuoden projektista, vaan koko loppuelämän jutusta, hän toteaa ja sanoo kokeneensa päässään jonkunlaisen naksahduksen tajuttuaan tulevansa äidiksi.

Ajatukset äitiydestä eivät muuttuneet raskauden, synnytyksen ja äitiyden myötä.

– Niitä on vain tullut lisää, ja olen huomannut uusia asioita ja puolia äitiydessä.

Äitiys on ollut Iida Liiukselle huima kokemus. Hän kuvaa sitä positiivisten adjektiivien tulvalla.

– Mukavaa, mahtavaa, kivaa, hauskaa, suuremmoista, ihanaa... Nelli on ollut minulle suorastaan pelastava enkeli.

Mutta, eikö parhaan nuoruuden loppumisessa äitiyteen ole ollut mitään negatiivista?

– No, eihän tästä lähdetä puolilta öin road tripille, kuten ennen vauvan syntymää. Ex-temporeajatuksia ei voi noin vain toteuttaa, vaan aina ja kaikessa on mietittävä ensiksi Nelliä. Lapsi rajoittaa, mutta se ei harmita, hän pohtii.

– Elämä vaatii enemmän suunnitelmallisuutta. Esimerkiksi kaupassa käyminen pitää ajoittaa päikkäreiden ja ruokailun mukaan tai kun ollaan lähdössä autolla johonkin, pitää miettiä, missä autossa on turvaistuin ja niin edelleen, hän sanoo.

Nelli on ollut minulle suorastaan pelastava enkeli, Iida Liius totesi ensimmäisenä äitienpäivänään.
Nelli on ollut minulle suorastaan pelastava enkeli, Iida Liius totesi ensimmäisenä äitienpäivänään. Kuva: Anne Mattila

Äitinä olo kuukausien aikana Iida on törmännyt ennakkoluuloihin ikänsä vuoksi, mutta pääsääntöisesti teiniäitiin on suhtauduttu asiallisesti.

– Kommentit ovat olleet vähän semmosia "ai sulla on lapsi" tai "ai, ootko sä vasta 19" -tyylisiä.

Iida tuntee muutaman muun nuoren äidin, mutta kaveripiiri on pääsääntöisesti lapseton.

– Minulle ei ole väliä sillä, onko kaverilla lapsia vai ei, hän sanoo.

Huomatessaan olevansa raskaana Iida Liius opiskeli sisustusrakentajaksi Kalajoella. Koska opiskelu ei isommin kiinnostanut, hän lopetti sen.

– En ymmärrä, miksi yleensä lähdin sinne, koska haaveilin hevostenhoitajan tai maatalouslomittajan ammatista. Olen henkeen ja vereen eläinihminen, hän hämmästelee.

Nellin syntymän jälkeen Iida on ollut äitiyslomalla ja vanhempainpäivärahalla. Nyt hän aloittaa joustavan kotihoidontuen, jossa saa myös hieman ansaita.

– Minulla ei ole ammattia. Syksyllä olisi ajatus lähteä opiskelemaan lähihoitajaksi, koska lastensuojelutyö ja nuorten parissa toimiminen kiinnostavat tällä hetkellä eniten, hän sanoo.

Tulevaisuuden suunnitelmissa päällimmäisenä ovat juuri opiskelu ja työt. Sisarukset Nellille kuuluvat vasta kaukaisempiin haaveisiin – elleivät he sitten päätä tulla yllätyksenä maailmaan, kuten isosiskonsa.

Haastattelu on alkujaan julkaistu Kalajokilaaksossa 10.5.2019.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä