tiistai 31.1.2023 | 15:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen kaupunginhallitus haluaa satsata Raution ja Himangan palveluihin – Ensi vuoden talousarvioon esitetään noin miljoona euroa lisää Raution monitoimitalon ja Himangan palvelukeskuksen hankkeisiin

Hanna Parhaniemi
Ti 10.12.2019 klo 15:38 | päivitetty ke 09:13

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaupunginhallitus aloitti vuoden 2020 talousarvion käsittelyn jo viime viikon kokouksessaan. Maanantaina käsittely saatiin päätökseen ja talousarvioon tuli useampia pieniä muutoksia. Keskeisin muutos oli noin miljoonan euron lisäys investointeihin. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Raution monitoimitalon hankkeeseen varataan kaupunginjohtajan esittämän noin 4,5 miljoonan sijaan lähes viisi miljoonaa ja Himangan palvelukeskuksen hankkeeseen noin 1,4 miljoonan sijaan lähes kaksi miljoonaa.

Vesa Hihnala esitti, että monitoimitalo rakennetaan hanketyöryhmän esityksen mukaisessa aikataulussa ja laajuudessa puurakenteisena, mutta ei kuitenkaan massiivipuusta. 4 975 000 euron kustannusarvio pitää sisällään ensikertakalustamisen, 320 000 euroa, sekä vanhojen rakennusten purkamisen, 150 000 euroa. Ensikertakalustaminen rahoitetaan irtaimistoleasingillä. Hankkeelle haetaan liikuntapaikka-avustusta.

– Mutta sen saaminen ei ole ehto hankkeen toteutumiselle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta A.Tilus huomauttaa.

Hihnalan esitys voitti kaupunginjohtajan esityksen äänin 7-2. Hihnalan esitystä kannattivat Riitta A. Tilus, Eija Pahkala, Mauno Rahkola, Jukka Rahja, Mikko Lauri ja Meri Säteri. Kaupunginjohtajan esitystä kannattivat Hanna Saari ja Juha Tuliniemi.

Hankesuunnitelman laatineen työryhmän esityksessä Raution monitoimitalon tavoitehinta-arvio oli 5,4 miljoonaa euroa, joten siihen nähden hintalapusta tuli pienempi. Massiivipuusta luopuminen tuo noin 450 000 euroa säästöä.

Himangan palvelukeskuksen rakentamista aikaistetaan. Alunperin oli tarkoitus, että rakentaminen jaetaan vuosille 2021-2022. Riitta A.Tilus kertoo, että hanke on kuitenkin sen verran pieni, että se rakennetaan jo vuoden 2021 aikana.

Ensi vuodelle varataan hankkeen suunnittelua varten 80 000 euroa ja rakentamiseen 1,9 miljoonaa.

– Hankesuunnitelmat hyväksytetään ensi vuoden puolella tammikuun toisessa kokouksessa, Tilus mainitsee.

Hänen mielestä on tärkeää saada nämä hankkeet tehtyä, sillä tulevina vuosina on luvassa runsaasti lisää investointeja, kuten Marinan kakkosvaihe.

Ylijäämää on tulossa kaupungille ensi vuonna noin kaksi miljoonaa euroa.

– Se on sinänsä hyvä ensi vuodelle. Meillä on kertynyttä ylijäämää sitten 20 miljoonaa ylijäämää, jos ensi vuosi siis toteutuu näin, kuten suunnitellaan. En näe tilannetta vielä hälyttävänä. Myöhempinä vuosina tulee miettiä jaksotusta eri kriteerien valossa, Tilus pohtii.

– Pitää tarkasti katsoa, missä järjestyksessä mitäkin tehdään ja mikä investointien vaikutus on.

Riitta A.Tilus on tyytyväinen hallituksen talousarvioesitykseen ja kokouksessa käytyihin keskusteluihin, vaikka pieniä muutoksia tuli useampaan kohtaan ja muutamia esityksiä kaatui äänestyksen jälkeen.

– Hallituksen jäsenet ovat hyvin perillä, miten talous ja tulos muodostuvat. Välillä keskustellaan rivakastikin. Minä en pidä sitä huonona asiana, että on äänestyksiä. Sehän on kunnallista demokratiaa.

Tilus uskoo, että nyt Kalajoen liitoskuntien Himangan ja Raution asukkaatkin kokevat, että heitä kuunnellaan, kun heidän palveluihinsa satsataan.

#