sunnuntai 31.5.2020 | 14:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan teknologiakylä YTEK ryhtyy kumppaniksi rakentamaan vuokrahalleja yrittäjille: Varastohotelleja hyödyntävät niin yrittäjät kuin harrastajatkin

Liisa Ängeslevä
Pe 8.11.2019 klo 18:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ihan pieni kattila ei riitä, kun pitopalvelu tekee lihakeiton 7 000 ihmiselle. Se on suurin ruokakeikka, jonka Erä-Jorma Oy on tähän mennessä hoitanut.

Jorma Pudaksen ja kahden pojan yritys tekee tarvittaessa myös puistoja, kaataa puita hankalista paikoista, peruskorjaa luontopolkuja, hitsaa vesi- ja viemärilinjoja, asentaa leikkipuistojen laitteita tai ajaa latuja sivakoitavaksi.

Viiden miehen monialayritys tarvitsee luonnollisesti myös tilaa kalustolle. Omat tilat yritys hankki hiukan toista vuotta sitten. Suurin syy parinsadan neliön tilojen hankintaan oli se, että ruokabisnekselle saatiin oma erillinen tila.

– Meillä oli aikaisemmin vuokratila, mutta se kävi ahtaaksi ja päätimme hankkia uudet tilat. Nyt tilaa on riittävästi, mutta tyhjää tilaa ei ole, kertoo yrityksen perustaja Jorma Pudas.

Jorma-isän erikoisala on pitopalvelu ja metsurin työt, pojista Ismo on paljon myös metsurihommissa sen minkä ehtii muovihitsaukselta ja Esa keskittyy leikkipuistoihin.

Muutaman sadan metrin päässä on Ville Viitamaan VTE-Rakennus Oy:llä käytössään reilun 40 neliön tila toisessa varastohotellissa. Ville Viitamaa kehuu ratkaisua hyväksi, kulut omasta tilasta ovat pienet ja niin työkalut kuin tarvikkeet yhdessä paikassa.

– Tilaa voisi olla enemmänkin, mutta tällä on nyt pärjättävä, Viitamaa tuumii.

Hän perusti yrityksensä 2016 ja varastotilana oli ensin omakotitalon autotalli. Talon myynnin jälkeen työkalut ovat olleet puolitoista vuotta varastohotellin tiloissa.

Kymmeniä vuosia omakotitalossa asuneet ihmiset tarvitsevat varastotilaa, kun he muuttavat kerrostaloon. Esimerkiksi matkailuautolle tarvitsee varastotilan, jossa voi tehdä hiukan kunnostustöitäkin.

Se oli lähtöajatus, kun Rave Rakennus Oy lähti tekemään 16 varaston hallia. Toisin kävi. Tiloissa on harrastetiloja sekä yrityksiä ja niiden varastoja. Samasta osoitteesta löytyy bänditila, golfsimulaattori, painisali, autotalli, jossa voi laitella autoja ja mopoja sekä muutama yritys.

– Osalle oli jo aloittaessa ostaja tiedossa ja tilat on räätälöity heitä varten. Lähtökohtaisesti yksi tila on aina reilut 40 neliöä, mutta osasta on tehty isompia. Itsellekin piti tulla tilaa varastohotelliin, mutta kun kysyntää oli, niin tehtiin sitten muille, kertoo Rave Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Antti Rantala.

Suunnitteilla on tehdä toinenkin halli, josta osa on jo varattu.

Varsinkin Savarin alueella on useita halleja, jotka toimivat yritysten varastoina tai toimitiloina.

– Moni yritys haluaa paikkaan, johon asiakkaiden on helppo tulla ja muita yrittäjiä on seinän takana, kertoo Ytekin toimitusjohtaja Sampo Siik.

Ylivieskan kaupungin omistama Ytek on elinkeino- ja kehitysyhtiö.

Siikin mukaan lähtökohta on se, että uusia yrittäjiä otetaan mielellään vastaan ja uutta tilaa tarvitsevia autetaan niin paljon kuin voidaan.

Varastohalleja ovat rakentaneet useat rakennuttajat. Ne sopivat myös tuotannolliseen toimintaan kunhan rakenteet kestävät raskaat koneet, myös sähkönsyöttö, pariovet, nostokapasiteetti ja paloturvallisuus ovat asioita, jotka pitää ottaa huomioon.

Kaupunki ei yrityksille ole tiloja rakentanut, mutta siihen on tulossa muutos. Suunnitteilla on vuokratiloja yrittäjille. Mukana toteutusneuvotteluissa Ytekin kanssa on kaupallinen toimija ja arkkitehtikuvia moduuleista jo piirretty.

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin ensi syksynä ovat ensimmäiset reilun 200 neliön moduulit valmiina vuokrattaviksi, Siik laskee.

Hänen mukaansa kuukausittain on tullut sanomista ja kysymystä tiloista. Moduuleja voidaan yhdistääkin niin että isompikin tilatarve voidaan kattaa.

Moduuleja on tarkoitus rakentaa tarpeen mukaan eli puolen vuoden sisällä olisi tarjota tilat. Tiloja kaavaillaan lähinnä tuotannolliseen toimintaan, joka palvelisi teollisuutta.

"Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin ensi syksynä ovat ensimmäiset reilun 200 neliön moduulit valmiina vuokrattaviksi.

#