sunnuntai 31.5.2020 | 14:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskalainen Jaakko Niemelä ryhtyy asiakkuuspäälliköstä päätoimiseksi kuvapalvelualan yrittäjäksi: "Minulta kerta kaikkiaan loppui vapaa-aika. Venytin päätöstä kesän ajan ja syksyllä päätin ryhtyä toteuttamaan unelmaani"

Päivi Savela
Pe 8.11.2019 klo 14:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun ylivieskalainen Jaakko Niemelä näki vuosituhannen vaihteessa ensimmäisen 360 asteen pyöriteltävän panoraamakuvan, hän oli myyty mies. Niemelä tilasi Yhdysvalloista kameraan asennettavan panoraamapään, kokosi sen itse ja opetteli ottamaan kuvia.

Talotehtaat kiinnostuivat kuvista ja Niemelä perusti toiminimen. Näin sai alkunsa kuvauspalveluihin erikoistunut yritystoiminta, johon Niemelä keskittyy joulukuun alusta päätoimisesti.

Kiinnostusta Niemelän kuvauspalveluille on ympäri Suomen. Niemelä on satsannut erityisesti arkkitehtuurikuvaukseen ja drone-kuvauksiin, joita hän pystyy toteuttamaan 4K-tarkkuudella.

Ilmakuvasta saa paljon faktaa kuten pinta-alatiedot ja korkeuserot.

– Tonteista voi tehdä valokuvatarkkoja karttoja tai tehdä 3D-mallin, Niemelä selittää.

Asiakkaita ovat talotehtaat, hotellit, lomakylät, kiinteistövälittäjät ja rakennusliikkeet. Ensimmäiset kuvaukset ulkomailla Niemelä teki syksyllä Itävallassa.

– Se on elämän suola, että pääsee hyvässä hengessä vääntämään projektia. Kun puhutaan kasvokkain ihminen ihmiselle, se on mahtavaa, Niemelä kertoo.

Usein asiakassuhteen syntyminen vaatii usean vuoden pohjustuksen. Toisaalta kaupat voivat syntyä hyvinkin nopeasti.

– Tein omalla riskillä eräälle asiakkaalle kuvan, jonka tekeminen vaati 40 tunnin työn. Lähetin sen hänelle sähköpostilla, ja häneltä tuli myönteinen vastaus minuutissa, vaikka hän oli lomamatkalla, Niemelä sanoo.

Työt pitää hoitaa ammattimaisesti. Niemelä on koulutukseltaan medianomi ja hänellä on sekä valokuvaajan että markkinoinnin ammattitutkinto. Hän kouluttautuu säännöllisesti ostamalla amerikkalaisia valo- ja videokuvauksen kursseja.

Arkkitehtuurikuvaukset ja ilmakuvaukset ovat Jaakko Niemelän kuvapalveluiden ydinalueita.

Niemelä siirtyy yrittäjäksi KPK-Yhtiöihin kuuluvan Creamedian asiakkuuspäällikön työstä. Kolmen vuoden aikana Niemelä myi ja koordinoi myymiään projekteja, joista esimerkkinä 3D-tuotannot ja verkkosivutuotannot.

Hän sai hyvät opit Creamediasta, johon Niemelällä on alihankinta-suhde, joka toimii myös toiseen suuntaan.

– Olen oppinut myymään ja tulemaan toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa. Voin mennä mihin tahansa myymään vaikka sukat jalasta.

Jaakko Niemelä perusti omalla nimellään kulkevan kuvauspalvelun vuonna 2006 ja toimi aluksi sivutoimisena yrittäjänä. Kesälomat kuluivat oman yritystoiminnan parissa, mutta vähitellen kuvauskeikat veivät vapaa-aikaa myös keväällä ja syksyllä.

Syksyllä Niemelä pystyi pitämään yhden vapaapäivän kahden kuukauden aikana. Syy yrittäjäksi ryhtymiseen oli selvä jo keväällä.

– Minulta kerta kaikkiaan loppui vapaa-aika. Venytin päätöstä kesän ajan ja syksyllä päätin ryhtyä toteuttamaan unelmaani.

Jaakko Matti Niemelän nimellä kulkeneen yrityksen nimi tulee muuttumaan, ja samalla yritys muuttuu osakeyhtiömuotoiseksi. Niemelä on myös hankkinut uudet työskentelytilat, joissa päivänvalo ei pääse häiritsemään studiokuvaamista tai kuvien ja videoiden käsittelyä.

Yksinyrittäjän työ pitää sisällään paljon ajamista mutta myös yksinäisiä tunteja työaseman äärellä käsittelemässä kuvia ja leikkaamassa videoita. Päälle nelikymppinen yrittäjä aikoo huolehtia hyvinvoinnistaan ajankäytöllisellä ratkaisulla.

– Otan itselleni päivän kirkkaimmat tunnit ja käytän kaksi tuntia päivässä kuntoiluun ja vaikkapa lumitöihin. Yksinäisiä tunteja editissä on jatkossakin liian paljon.

Tavoitteena on saada perusliiketoiminta rullaamaan ja aloittaa tuote-esittelyvideoiden kuvaaminen robottiohjattavilla kameroilla. Lisää jännää puuhaa lapsesta saakka peleistä ja tietokoneista innostuneelle tekniikka-intoilijalle.

– En tavoittele tällä rikkauksia vaan onnellista elämää, Niemelä kiteyttää.

"Minulta kerta kaikkiaan loppui vapaa-aika. Venytin päätöstä kesän ajan ja syksyllä päätin ryhtyä toteuttamaan unelmaani.

Fakta

Jaakko Niemelä

Syntynyt Ylivieskassa vuonna 1978.

Siirtyy yrittäjäksi Creamedian asiakkuuspäällikön työstä.

Medianomi, markkinoinnin ammattitutkinto, valokuvaajan ammattitutkinto.

Työskennellyt mainostoimisto Statiivissa, Talomyynti Vesa Savolaisella, PPO:ssa ja Kosilassa.

Perheeseen kuuluu avopuoliso Lea Nilsén.

Harrastuksia Kärppien kannattaminen, lenkkeily, kalastus ja vaeltaminen.

#