lauantai 28.11.2020 | 12:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jääpeitteet vielä petollisia Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla – Merivartiosto varoittaa heikoista jäistä

Joni Mäki-Petäjä
Pe 8.11.2019 klo 12:41

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuodenaikaan nähden talvi on lähtenyt käyntiin räväkästi Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lumipeitteen lisäksi pakkasjakso on edesauttanut talven tuloa vauhdilla. Samalla harrastukset vetävät kansalaisia puoleensa.

Merivartiosto varoittaa vielä paikoin heikoista jäistä. Vaikka jäänmuodostus on ollut kohtalaisen hyvää, tilanne voisi olla parempikin. Veden lämpötilasta johtuen jääpeite ei ole kasvanut paksuutta, kuten olisi voinut odottaa.

Rantojen läheisyydessä jäätä on paikoin muutamia senttejä, mutta vieressä voi olla sulia paikkoja. Normaalia lämpimämpi merivesi hidastaa jäänmuodostusta ja voi syövyttää jääkantta alhaaltapäin.

Viiden senttimetrin teräsjää kannattelee ihmisen painon, mutta mikäli kyseessä on vedestä ja lumesta muodostunut hauraampi kohvajää, paksuutta tulisi olla puolet lisää.

– Mikäli toteat jääpeitteen olevan riittävän paksu, ota mukaasi jotain kelluttavaa ja naskalit. Ilmoita läheisille millä aikataululla liikut ja pakkaa matkapuhelin vedenpitävään pakkaukseen, Merivartiosto tiedottaa.

#