sunnuntai 31.5.2020 | 13:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lehdon tavoitteena säästää 100 henkilötyövuotta – Lomautukset kohdistuvat pääosin Oulaisiin

Anne Mattila
Pe 8.11.2019 klo 12:34 | päivitetty ma 13:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Rakennusliike Lehto Groupin Oulaisten tehdas kantaa päävastuun juuri päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden toimenpiteistä.

Torstaina lomautuslapun sai Oulaisissa käteensä 60–70 henkilöä, eikä pääluottamusmies Wuokko Kärki tiedä vielä tarkalleen, onko lomautuksia tulossa lisää. Lomautuksilla lähdetään säästämään yhteensä sataa henkilötyövuotta vastaava määrä vuoden 2020 aikana.

Lomautukset alkavat ennen joulua ja ovat voimassa toistaiseksi.

– Lomautusten pituudesta ei ole tietoa. Sen tiedämme, että tilauskantaa on jo nyt jonossa ja myyntiä on tehty, mutta projektien aloituspäivää ei ole vielä lyöty lukkoon, hän sanoo.

Lehto Componentsin tehtailla Oulaisissa on kaikkinensa noin 150 työntekijää, joista jo kesällä lomautettiin 30 henkilöä. Työntekijöitä on Oulaisten lisäksi ympäristökunnista ja kauempaakin.

Tunnelmat Oulaisten tehtaalla ovat Wuokko Kärjen mukaan pitkän epävarmuuden jälkeen helpottuneet.

– Tiedossamme on ollut, että työt loppuvat joksikin aikaa. Yt-neuvottelut venyivät pitkiksi, koska ne koskettivat koko Suomen toimintoja, hän sanoo.

Kärjen mukaan vuosi 2019 on ollut kokonaisuutena raskas Lehdon työntekijöille.

– Olemme käyneet kahdet yt-neuvottelut. Sen lisäksi tiedossamme ja julkisuudessa ovat olleet huonosta suunnittelusta johtuneet ongelmat sekä muut yhtiöön kohdistuneet paineet. Kaikki työmaat eivät ole menneet kuten olisi pitänyt, vaikka hyviäkin kohteita on rakennettu, mutta niistä ei ole julkisuudessa puhuttu. Hengähdystauko tulee todella tarpeeseen, Wuokko Kärki sanoo ja myöntää itsekin odottavansa, että pääsee pidennetylle "joululomalle".

Pääluottamusmies Wuokko Kärki ei ole huolissaan niinkään työpaikkojen, vaan työntekijöiden, säilymisestä. Hän uskoo, että yhtiön notkahdus on väliaikainen.

– Toivottavasti lomautukset eivät jatku pitkään, koska keväälle on jo nyt tiedossa paljon töitä, hän sanoo.

Toimitusjohtaja Hannu Lehto oli videoyhteyden kautta mukana torstain tiedotustilaisuudessa Oulaisissa ja lupasi, että johtamispuolen virheet korjataan. Yhtiössä on hänen mukaansa hoidettu huonosti perusasioita.

– Lehto sanoi, että tavoitteena on tasainen tahti, jolla voidaan jatkaa toimintaa poukkoilun sijaan, Kärki tiivistää.

Pääluottamusmies toivoo, että lomautukset eivät venyisi, jotta työntekijät eivät alkaisi etsiä töitä muualta.

– Meillä ovat hyvät työkaverit ja hyvä työyhteisö. Olisi harmi, jos se hajoaisi, hän toteaa.

Lehto Groupinyt-neuvotteluiden seurauksena toteutettavat irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja lomautukset vastaavat noin 144 henkilötyövuotta ja niiden arvioidaan tuottavan vajaan seitsemän miljoonan euron kulusäästöt vuositasolla.

Pääosa toimenpiteistä kohdistuu tehdastuotantoon, jossa henkilöstöä lomautetaan tämän ja ensi vuoden aikana yhteensä 100 henkilötyövuoden verran.

Irtisanomiset koskevat toimistohenkilöstöä Kempeleen toimipaikassa, jossa noin 20 henkilötyövuodesta osa muutetaan osa-aikaisiksi. Lehto Group kertoo tarkan irtisanottavien määrän perjantaina iltapäivällä.

Neuvottelut koskivat yhteensä noin 540 henkilöä. Neuvottelun ulkopuolelle jäivät Asunnot-palvelualue putkiremontti-liiketoimintoineen sekä Insinööritoimisto Mäkeläinen Oy. Toimitilat-palvelualueesta neuvottelu koski ainoastaan jäljellä olevia peruskorjaustoimintoja.

Katso aikaisemmat uutiset Lehto Groupin Oulaisten tehtaasta:

Lehto aikoo siirtää tuotannon Oulusta Oulaisiin

Lehdon yt-neuvottelut päättyivät Oulaisissa ja Hartolassa: 51 työntekijää irtisanotaan ja 52 lomautetaan heti, syksyllä lomautetaan 30 työntekijää

Uutiseen lisätty linkit ja kuvia 8.11.2019 klo 15:34.

Uutista korjattu otsikon ostal

#