sunnuntai 31.5.2020 | 13:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Päivi Savelan pääkirjoitus: Lukio muuttuu oikeaan suuntaan

Päivi Savela
Pe 8.11.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

paivi.savela@kpk.fi

Viime vuonna voimaan tullut uusi lukiolaki sai jatkokseen uudet opetussuunnitelman perusteet, jotka julkistettiin torstaina. Opetussuunnitelman uudistaminen on tarpeen, sillä lukiolaki on muuttunut. Se edellyttää suurempaa panostusta hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen.

Tämä on hyvää kehitystä. On tärkeää, että koulussa opetetaan elämänhallinnan taitoja ja annetaan valmiudet elää yhteiskunnassa.

Samalla voidaan antaa eväitä jaksamiseen. Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan uupumusta kertoi kokeneensa 16 prosenttia lukiolaisista.

Lukio-opiskelu on vaativaa ja osalla opiskelijoista on keskittymisvaikeuksia, lukiongelmia tai ajanhallinnan ongelmia. Ei siis ihme, jos lukiolainen väsyy, jos hänet jätetään ongelmiensa kanssa yksin.

Vaikka lukiolaiselta voi odottaa vastuunottoa opinnoista, hän tarvitsee kuitenkin aikuisten tuen ja huolenpidon.

Uudessa opetussuunnitelmassa lisätään opinto-ohjausta ja tarjotaan opiskelijalle tarvittaessa erityistä tukea. Tämä on kirjattu myös lukiolakiin, jossa todetaan opiskelijalla olevan oikeus saada erityisopetusta ja muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

On hyvää kehitystä, että lukiossa pyritään aiempaa yksilöllisempään ohjaukseen. Koulussa tuetaan opiskelua ja luodaan pohja myös tulevien opintojen sujumiseen sekä työelämätaidoille.

Opetussuunnitelman uusiminen ei vielä tee muutosta lukioihin. Muutokset tehdään kouluissa, joissa ratkaistaan käytännössä, miten opetussuunnitelman tavoitteisiin päästään.

Jos opetussuunnitelman perusteissa sanotaan, että opinto-ohjausta lisätään, tarvitaan lukioihin lisää opinto-ohjaajia. Sama koskee myös erityisopettajia.

Jo nyt lukiolakiin on kirjattu, että opiskelijalla on oikeus saada erityisopetusta ja muuta oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Ylivieskan lukiossa tämä tavoite toteutuu, sillä lukiossa aloitti syksyllä työnsä erityisopettaja. Moniammatillisesta tiimistä puuttuu tällä hetkellä psykologi, mutta puute toivottavasti korjaantuu pian.

Opiskelijat ovat parhaita asiantuntijoita arvioimaan tulevia uudistuksia. Heidän näkemyksiään on hyvä kuunnella.

Opiskelijat ovat parhaita asiantuntijoita arvioimaan tulevia uudistuksia.

#