Paikallisuutiset

Ylivieskassa eletään historiallisia investointivuosia: Taanilan koulun pohjaan liki neljä kilometriä betonipaalua ja kaupungin suurin liikuntasali – Kaisaniemen koulun rakentaminen edennyt jo runkovaiheeseen

Kaupungin tekninen johtaja Leena Löytynoja toteaa, että kouluhankkeiden sekä Simonpuiston päiväkodin rakentamisen käynnistymiset ovat signaali, että Ylivieskassa satsataan nuoriin ja lapsiin

Ylivieskan kaupungin samanaikaisesti rakennettavat Taanilan ja Kaisaniemen (ent. Jokirannan) koulut ovat suurin investointi koko kaupungin historiassa. Kaupungin tekninen johtajaLeena Löytynoja toteaa, että kouluhankkeiden sekä Simonpuiston päiväkodin rakentamisen käynnistymiset ovat signaali, että Ylivieskassa satsataan nuoriin ja lapsiin.

– Tämä näkyy jo Olmalan uudella asuinalueella, jossa rakentaminen on vain vilkastunut koulupäätösten jälkeen.

Ouluntietä ajettaessa kohti Taanilan rakennustyömaata näkyy, että Niemelänkyläntieltä on aloitettu jo Vienonkadun rakentaminen koululle. Tekninen johtaja Löytynoja ja Taanilan koulun vastaava työnjohtajaTimo Korvela Skanska Talonrakennus Oy:ltä selvittävät myöhemmin, että vaikka koulun tontille tulee kolmelta suunnalta tieyhteydet, koulunpiha pysyy lapsiturvallisena, koska sinne ei tule läpikulkuliikennettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suuri yleisö kulkee koululle Ouluntieltä rakennettavan Opinportin kautta, johon tulee myöhemmin oma liikenneympyrä ja koulukuljetusten jättöalue, josta oppilaat kävelevät koulun pihamaalle. Huoltoliikenne tulee käyttämään myöhemmin rakennettavaa Irjantietä ja Vienonkatua. Kevyen liikenteen väyliä tulee useammasta suunnasta.

– Taanilan koulu rakennetaan pellolle eli rakennuspaikkana tämä on ihanteellinen. Tälle vanhalle merenpohjalle ajettiin täytöksi tuhansia kuutioita hiekkaa ja mursketta. Betonirunkoiselle rakennukselle paalutettiin 519 betonipaalua eli paalua meni juoksumetreinä melkein neljä kilometriä, Korvela lataa lukuja pöytään rakennustyömaan toimistoparakissa.

Löytynoja huomauttaa, että Ylivieskassa lähes kaikki suuret rakennukset paalutetaan aina, koska maapohja on savi-hiesumaata.

Vierailuhetkellä valettiin viimeisiä alapohjan jättimäisiä ontelolaattoja paikalleen. Taanilan koulun vesikatto rakennetaan vuodenvaihteen jälkeen ja lämmöt saadaan päälle ensi syksynä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työturvallisuus on hyvin tärkeässä osassa Skanska Talonrakennus Oy:n ja Caverion Suomi Oy:n työyhteenliittymän työmailla.

– Työtapaturmia ei saa sattua ja työmaiden turvallisuusriskit on arvioitu ja niitä kontrolloidaan viikoittain. Taanilan työmaalla työskentelee keskimäärin noin 23 rakentajaa. Loppuvaiheen työntekijämäärä tulee olemaan noin 85, sisältäen aliurakoitsijat.

Korvela toteaa, että hänen työurallaan Taanilan koulu on ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava kohde.

– Elinkaarimallista ei ole tähän mennessä muuta kuin pelkkää positiivista sanottavaa. Me yhteenliittymän rakentajat olemme suunnittelijoiden kanssa miettineet tarkkaan, mitä koneita, laitteita ja materiaaleja käytetään. Elinkaarisopimukseen liittyy 20 vuoden palvelujaksosopimus, joka sisältää koulun ylläpidon, huollon ja siivouksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koulurakentamisessa ei tuoda mitään uutuusmateriaaleja "koeajolle", vaan kaikki tuotteet ovat hyväksi havaittuja ja testattuja.

 -Taanilan koulu on kaareva, jolloin kaikkiin tiloihin tulee luonnonvaloa. Toinen tärkeä seikka on se, että tilat ovat muunneltavissa moneen käyttöön, tekninen johtaja Leena Löytynoja selvittää. Vastaava työnjohtaja Timo Korvela toteaa muuntojoustavuuden olevan päivän sana.
-Taanilan koulu on kaareva, jolloin kaikkiin tiloihin tulee luonnonvaloa. Toinen tärkeä seikka on se, että tilat ovat muunneltavissa moneen käyttöön, tekninen johtaja Leena Löytynoja selvittää. Vastaava työnjohtaja Timo Korvela toteaa muuntojoustavuuden olevan päivän sana. Kuva: Pirjo Kunelius

Sekä Taanilan että Kaisaniemen koulut on suunnitellut koulujen, liikuntarakennusten ja nuorten tilojen suunnitteluun erikoistunut arkkitehtitoimisto H&M Arkkitehdit Oy, ja sieltä arkkitehdit (SAFA, FISE) Anneli Hellsten ja Seppo Markku.

– Heidän suunnittelunsa lähtökohtana on se, että tiloihin halutaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Siksi Taanilan koulu on kaarevan muotoinen, jolloin siellä ei ole keskellä pimeitä tiloja, vaan kaikkiin tiloihin tulee luonnonvaloa. Toinen tärkeä seikka on se, että tilat ovat muunneltavissa moneen käyttöön, Leena Löytynoja toteaa.

– Koulun noin 6 500 neliömetrin tiloihin on yhteen sovitettu koulun henkilökunnan, oppilaiden ja iltakäyttäjien toiveita. Toki kompromisseja on jouduttu tekemään, mutta luotan arkkitehdin kokemukseen, sillä tilojen on pystyttävä muuntumaan niihin tarpeisiin, miten koulua käydään 20 vuoden kuluttua ja vielä sen jälkeenkin. Käyttäjiä on kuultu ja meillä on ollut suunnittelussa mukana pedagoginen asiantuntia, joten uskon koulun käyttäjien olevan tyytyväisiä uusiin tiloihin.

Nyt pääsemme Leena Löytynojan ja Timo Korvelan opastuksella kuvittelemaan, miltä valmis koulu näyttää.

Pääsisäänkäynti on kaarevan koulun keskeltä, ja eteisaulassa ensimmäisenä huomio kiinnittyy jättiläisen portaisiin. Eli normaalia kookkaammat portaat toimivat tarvittaessa opintorin katsomona, kun katsotaan pikkunäyttämön valkokankaalta videotykin tykittämää informaatiota. Jättiläisen portaiden alla on pienoiskeittiö kylmiöineen ja jääkaappeineen, joten tapahtumien yhteydessä voi pitää kioskia, sillä koulun keittiötiloihin ei ole mitään asiaa ilman hygieniapassia.

Iltakäyttäjinä toimivien urheiluseurojen kädenväännön kohteena on ollut liikuntasali ja sen lattiamateriaalin soveltuvuus eri lajien tarpeisiin.

Taanilan koululle tulee Ylivieskan suurin liikuntasali.

– Taanilan saliin mahtuu täysimittainen salibandy- ja futsal-kenttä, ja lattia on aluejoustavaa polyuretaanipintaa, joka soveltuu eri lajeille. Katsomo voidaan ottaa tarvittaessa esiin. Liikuntasaliin tulee oma sisäänkäynti iltakäyttäjille. Peseytymis- ja pukuhuoneita on viisi. Henkilökunnan sosiaalitiloja voidaan tarvittaessa käyttää suurimmissa tapahtumissa lisäpukuhuoneina, Löytynoja kertoo.

Liikuntasalissa on näyttämö, joka on yhteydessä myös musiikkiluokkaan. Ruokailu tapahtuu aulatilassa, josta ruokalinjasto voidaan eristää ruloverhoin, jonka jälkeen tila muuttuu yleiseksi oleskelutilaksi.

Taanilan koulun pihaa on suunniteltu ala- ja yläkoulun puoliin. Pihalle tulee tekonurmikenttä ja kaukalo, jossa kesäisin voi pelata rullakiekkoa.
Taanilan koulun pihaa on suunniteltu ala- ja yläkoulun puoliin. Pihalle tulee tekonurmikenttä ja kaukalo, jossa kesäisin voi pelata rullakiekkoa. Kuva: Pirjo Kunelius

Keskiosan opintorilta lähdettäessä rakennuksen toisen kaareen sijoittuvat alakoulun tilat ja toisessa kaaressa ovat yläkoulun kädentaitotilat, joihin on oma sisäänkäynti.

– Kädentaitotiloissa on kuvis, värkkäämö ja käsityöt. Uuden opetussuunnitelman mukaan ei ole erikseen tekstiili- ja puutöitä, vaan kaikki sisältyy kädentaitoihin, Löytynoja kertoo.

Toiseen kerrokseen pääsee joko jättiläisen portaita, tavallisia portaita tai hissillä. Toisessa kerroksessa on opetustiloja ja henkilökunnan sosiaalitilat, kanslia sekä oppilashuolto. Myös oppilaskunnalla on mutterimainen kioski.

– Kaikki tilat ovat mahdollisimman joustavia ja muunneltavia. Esimerkiksi meillä on neuvottelutila, joka on yhteydessä sekä henkilökunnan taukotilaan että oppilashuollon tiloihin. Kakkoskerroksen toisessa siivessä ovat matematiikan-, fysiikan- ja biologian laboratoriot sekä suuri kotitalousluokka, jossa voi työskennellä kaksikin ryhmää kerralla, Löytynoja kertoo.

Pihalla pääsisäänkäynnin edustalla on ulkonäyttämölava pienine katsomoineen.

– Koulun pihasta tehdään mahdollisimman viihtyisä. Pihalle on jaoteltu eri ikäluokkia kiinnostavia välineitä, jolloin yläkoululaiset ja alakoululaiset jakautuvat luontojaan omille alueilleen. Pihalle rakennetaan juniorifutikseen ja -pesäpalloon soveltuva tekonurmikenttä ja kaukalo, jossa voi kesäaikaan pelata rullakiekkoa ulkona, Löytynoja sanoo ja toteaa, että ulkona pelattavaan rullakiekkoon Ylivieskassa ei olekaan vielä mahdollisuutta.

Korvela jatkaa, että tekonurmikentän viereen tulee meluvallille rakennettava pengerkatsomo.

Vielä pitää hiukan malttaa, sillä molemmat koulut valmistuvat elokuussa 2021 alkavalle lukuvuodelle.

Ylivieskan Taanilan uusi yhtenäiskoulu saa rehtorin helmikuussa – Oppilaita tasataan keskustan "pullistelevilta" alakouluilta ja yläkoulu jaetaan kahteen osoitteeseen

Työturvallisuuteen kiinnitetään Skanskan rakennustyömailla erityistä huomiota.
Työturvallisuuteen kiinnitetään Skanskan rakennustyömailla erityistä huomiota. Kuva: Pirjo Kunelius
Kaisaniemen koululla valettiin viime perjantaina ensimmäisen kerroksen betoniseiniä. Toisen ja kolmannen kerroksen seinät tulevat betonielementeistä, jotka asennetaan paikoilleen.
Kaisaniemen koululla valettiin viime perjantaina ensimmäisen kerroksen betoniseiniä. Toisen ja kolmannen kerroksen seinät tulevat betonielementeistä, jotka asennetaan paikoilleen. Kuva: Pirjo Kunelius

Kouluhankkeet

Taanilan koulusta tulee noin 450 oppilaan yhtenäiskoulu ja Kaisaniemen koulusta (ent. Jokirannan koulu) noin 500 oppilaan yläkoulu. Jokirannan koulurakennuksista säilyi ainoastaan kädentaitotalo.

Kyseessä on suurin investointi koko kaupungin historiassa.

Kaupunki valitsi kilpailullisen neuvottelumenettelyn kautta toteuttajaksi Caverion Suomi Oy:n ja Skanska Talonrakennus Oy:n ryhmittymän. Skanska rakentaa ja Caverion Suomi Oy ylläpitää kiinteistöjä 20-vuoden sopimuskauden ajan.

Hanke toteutetaan elinkaarimallina, mikä tarkoittaa, että Skanska ja Caverion toteuttavat molemmat kohteet ja ylläpitävät niitä 20 vuoden sopimuskauden ajan, kädentaitotaloa lukuun ottamatta.

Hankkeen elinkaarikustannuksen nykyarvo on noin 45 miljoonaa euroa ja urakkahinta noin 35 miljoonaa euroa.

Molemmat koulut valmistuvat uuden lukuvuoden alkuun 2021.

Lähteet: http://www.ylivieska.fi/kouluhankkeet,skanska.fi,caverion.fi

Skanska Talonrakennus Oy:n työmailla kiinnitetään erityistä huomiota työturvallisuuteen. Myös vierailijat saa turvavarusteet.

Pirjo Kunelius

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä