Paikallisuutiset

Rekisterikilpien varas tuotti ylivieskalaiselle Heikki Ojalalle paljon harmia - Voron Iissä ajamasta ylinopeudesta tuli heti kohta postilaatikkoon poliisin määrämä rikesakko

Ajoneuvojen rekisterikilpivarkaudet ovat valitettavan yleisiä. Niistä voi aiheutua myös paljon harmia, jos kilvet varastanut henkilö syyllistyy rikokseen. Ylivieskalaisen kellosepän ja tietotekniikan asiantuntijanHeikki Ojalan vanhasta Saabista varastettiin Ylivieskassa kilvet maanantaita 14. lokakuuta vasten yöllä ja hänen kilvillään tehtiin rikos liikenteessä heti maanantaina.

Kilpivarkaan rikoksesta tuli tieto Ojalalle viikon viiveellä. Tämä oli ajanut Iin Kuivaniemellä 60-alueella liikennevalvontakameraan, ja 10 kilometriä tunnissa ylinopeudesta tuli 170 euron rikesakko Heikki Ojalalle. Kilpivarkauden havaitsemisen aikaan tuosta ei ollut vielä tietoa.

– Olin maanantaina 14. lokakuuta iltapäivällä lähdössä autollani keskustan verstaani parkkipaikalta Savariin, kun huomasin rekisterikilpeni kadonneen takaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etukilpeä oli myös yritetty irrottaa. Siitä jäivät selvät jäljet. Irrotus ei kuitenkaan onnistunut, sillä lisävalojen takia edessä kilvellä oli lukkomutterit. Kilven irrottamiseen olisi tarvinnut pitkät pidit, jolla lukkomutteria olisi pitänyt paikoillaan pultin pyörityksen yhteydessä. Sellaisia varkaalla ei ollut ja kilven kiinnityspultti pyöri irrotusyrityksen aikana vain tyhjää.

– Tein välittömästi poliisille rikosilmoituksen kilpivarkaudesta. Ajattelin, että kilvet voidaan laittaa autoon, jota käytetään rikoksessa. Kun poliisin sähköinen lomake ei toiminut, laitoin viestin poliisin kirjaamoon.

Ojalalla oli Saabinsa katsastus. Katsastusasemalla hän tilasi yhden uuden kilven vanhalla numerolla. Sille hintaa tuli 6,5 euroa. Toimitus tuli parin päivän päähän.

– Kun oli myöhemmin aikaa perehtyä asiaan, sain tietää tehneeni virheen. Vanhan rekisterikilven varkaus jää poliisin tietokantaan ja vanha tunnus voi aiheuttaa myöhemmin harmia. Poliiseilla on autoissaan rekisterikilpien automaattivalvonta. Kun varastettu kilpi tulee vastaan, poliisiauton näyttötaulu ilmoittaa siitä heti. Jos kilpivaras on vielä syyllistynyt rikokseen, siitä voi tulla vaikka mitä ongelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ojala osti vielä kokonaan uudet kilvet, niille tuli hintaa tulostuksineen 16,50 euroa. Ne sai mukaan heti.

 – Suositan, että kilpivarkauden uhri hankkii heti kokonaan uudet kilvet, hän toteaa.

Asia ei ollut kilpien hankinnalla ja poliisin kirjaamoon jätetyllä viestillä selvä. Kilpivarkausviikon lopulla Heikki Ojalan postilaatikkoon tipahti 16. lokakuuta tulostettu poliisin rikesakko. Sen mukaan hänen kilvillään oli ajettu ylinopeutta Iin Kuivaniemellä kymmenen yli sallitun nopeuden maanantaina 14. lokakuuta kello 21.28.

– Lähdin sitä oikaisemaan poliisille. Muutama päivä meni. Viestittelin poliisille ja kävin asemalla. Rikosilmoitukseni varastetusta kilvestä ei ollut mennyt perille kirjaamoviestinä. Tein asemalla uuden. Ajokorttikuvaani ja liikennekamerakuvaa vertaamalla poliisi totesi, etten minä ollut ajanut Iissä ylinopeutta. Sakko peruttiin minulta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikki Ojala ei ole vielä saanut kilpivarkaasta liikennekamerankuvaa itselleen. Syynä on käynnissä oleva rikostutkimus.

– Kuvan saan itselleni ehkä kolmen kuukauden päästä, sillä kilpivarkaani on todennäköisesti jäämässä kiinni. Samalla saan tietää millaisella autolla hän ajoi. Jos saan veikata, epäilen, että hänellä myös voi olla Saab. Miksi muuten hän varasti minulta yhden kilven, kun joltain toiselta olisi saanut kaksi.

Ojala sai tietää, että yksin Helsingistä varastetaan satoja kilpiä vuodessa, ja että viereiseltä Ylivieskan parkkipaikalta on myös joskus yritetty kilpi viedä, oli irrotettu osittain.

– Yleisinä syinä kilpivarkauksiin ovat maksamattomat verot, maksamattomat vakuutusmaksut ja katsastamaton auto. Ajatellaan, ettei heti jää noista asioista kiinni väärillä kilvillä. Lisäksi syynä voi olla aikomus tehdä rikos. Mikäli et ilmoita kilpivarkautta heti ja joku tekee pankkiryöstön kilvilläsi, voit saada poliisin karhuryhmän kotiisi, hän pohtii.

Jatkoa ajatellen Heikki Ojala aikoo tehdä myös autonsa takarekisterikilven hankalasti irrotettavaksi. Normaali kiinnitys on liian helppo kenelle tahansa varkaalle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä