Paikallisuutiset

Alavieskalaiselta teknologiayritykseltä tulossa ensihoidon koulutukseen mobiilisimulaattori – Yrityksen tavoitteena on lisätä hoiva- ja hoitoalan koulutustuotteita ja kansainvälistyä

Alavieskalaisen teknologiayrityksen kehityspäällikkö Vesamatti Ikonen käyttämässä Ensihoidon sähköistä oppikirjaa tabletilla maastossa.
Alavieskalaisen teknologiayrityksen kehityspäällikkö Vesamatti Ikonen käyttämässä Ensihoidon sähköistä oppikirjaa tabletilla maastossa. Kuva: Hannu Verronen

Hannu Verronen

Ensihoidon koulutukseen saadaan tammikuussa 2020 oppimisen tueksi mobiilisimulaattori. Sen valmistaa alavieskalainen teknologiayritys Breathe Mobile Solutions Oy. ToimitusjohtajaJuha Upola kertoo, että tämä ensihoidon mobiilisimulaattori pitää sisällään satoja erilaisia, realistisia oppimistilanteita, pelejä.

Verrattuna tavallisen oppikirjan lukemiseen peli harjoittaa simulaatio-tilanteillaan tehokkaasti käyttäjänsä päätöksentekokykyä ja stressinhallintaa sekä lisää opiskelijan tai ensihoitajan tieto- ja taitotasoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se tarjoaa mahdollisuuden oppia pelaamalla, joka on tutkitusti motivoiva ja tehokas tapa oppia, Upola toteaa.

Mukaan on luotu päivittäisten hoitotilanteiden lisäksi harvinaisia ja erittäin vaativia tilanteita. Luokkahuoneen nukkeharjoitteluun verrattuna käytännön tilanteiden harjoittelijoiden määrä nousee muutamasta rajattomaksi, kun jokainen voi perehtyä tilanteeseen omasta mobiililaitteesta, on se sitten puhelin tai tabletti.

– Tuote tulee aluksi ensihoidon organisaatioille, työnantajien ja oppilaitosten käyttöön koulutustyökaluksi ja sähköiseksi oppikirjaksi. Tuotteessa on pelin lisäksi arviointiosio opettajan ja ohjaajan työkaluksi. Reilun puolen vuoden kuluttua tarjolle tulee myös yksityishenkilöille kevennetty tuoteversio Applen ja Googlen sovelluskauppoihin. Niistä sen voi sitten ladata kuka tahansa.

Alavieskalaiseksi teknologiayritys Breathe Mobile Solutions Oy tuli sen takia, että yrityksen tämän hetken ainoa kokopäiväinen työntekijä, kehityspäällikköVesamatti Ikonen muutti asumaan Alavieskaan naisystävänsä perässä kuluvan vuoden alussa. Se ratkaisi yrityksen kotipaikan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikonen on hiomassa Oulun ammattikorkeakoulun opinnäytetyön prototyypistä valmista tuotetta. Hän oli valmistamassa softaa Juha Upolan jaJanne Halosen alkuperäiseen opinnäytetyöhön. Kaikki kolme opinnäytetyöhön osallistunutta ovat 29-vuotiaita ystävyksiä. He ovat kaikki osakkaina perustetussa yrityksessä.

– Tunsimme toisemme entuudestaan. Jannen kanssa on pitkästi yhteistä koulu- ja opiskeluhistoriaa, ennen ammattikorkean ensihoidon opintoja kävimme molemmat pelastajakoulutuksen. Jannen kanssa mietimme opinnäytetyön aihetta ja päädyimme ensihoidon mobiilisimulaattoriin. Siitä sitten lähti tuotteemme kehittymään. Vesamatti Ikoseen ystävystyin armeijassa ja muistin hänet sopivaksi tekemään meille lopputyön ohjelmointia.

Kun edettiin yritysvaiheeseen, mukaan saatiin Oulun ammattikorkeakoulun ensihoidon lehtoriPetri Roivainen. Hänen kanssaan ensihoidossa nykyisin työskentelevät Upola ja Halonen ovat kehittäneet mobiilisimulaattorin sisältöä ja pedagogisia ratkaisuja. Lisäksi yritystoimintaan on saatu mukaan markkinointiin ja liiketoimintajohtajaksiToni Kullaa. Hänet Vesamatti Ikonen tiesi sopivaksi henkilöksi mukaan, kun he molemmat ovat lähtöisin Jyväskylän seudulta Tikkakoskelta. Roivainen ja Kullaa ovat myös osakkaina yrityksessä sekä lisäksi vielä kaksi muutakin yksityishenkilöä.

– Tuotteemme sai jo prototyyppinä hyvän vastaanoton vuosi sitten Oulussa ensihoitajaopiskelijapäivillä. Siitä on menty paljon eteenpäin. Oulun Pohjoista osaamista konferenssissa voi nyt marraskuussa testata tuotettamme, joka on siis pitkälti valmis. Ikonen on hionut käyttäjien avuksi tulevaa verkkopalvelua ja oululainen pelifirma Super God Oy on tuottanut alihankintana ohjelmointia sovellukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Runsas harjoitusten määrä ja pelien reallisuus ovat mahdollistamassa sen, ettei mobiilisimulaattoriin kyllästy. Siihen auttaa kehittynyt pelillisyys.

– Ensihoidon opintoja ei ole tähän mennessä pelillistetty lainkaan Upola kuvaillee

Ensihoidon mobiilisimulaattorin organisaatiot saavat lisenssimaksulla. Sen hinnoittelu riippuu käyttäjämäärästä. Yksityishenkilöiden sovellusta tullaan myymään kuukausimaksulla.

Ensihoidon mobiilisimulaattori

On ensihoidon sähköinen oppikirja, joka tarjoaa satoja simulaationkaltaisia harjoitteita

Tarjoaa pelillistä oppimista

On Alavieskaan rekisteröidyn teknologiayritys Breathe Mobile Solutions Oy:n tuote

Prototyyppi valmistui jouluksi 2018 Oulun ammattikorkeakoulun ensihoidon opiskelijoiden Juha Upolan ja Janne Halosen opinnäytetyönä

Opinnäytetyöhön ja valmiiseen tuotteeseen tietotekniikkaa on luonut yrityksen kehityspäällikkö Vesamatti Ikonen, Upola toimii toimitusjohtajana, Toni Kullaa liiketoimintajohtajana, Halonen sisältövastaavana, pedagogisia ratkaisuja suunnittelee yrityksessä mukana oleva ensihoidon lehtori, tohtoriopiskelija Petri Roivainen

Mobiilisimulaattorin runko tarjoaa mahdollisuuden tuoda vastaavanlaisia tuotteita muualle terveydenhuoltoon ja hoivapalveluihin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä