Paikallisuutiset

Ylivieskalaisnuoret kertovat ulkonäköpaineista: " Pelottaa, mitä muut ajattelevat minusta" – Ysiluokkalaiset Ida Rautio ja Vilma Niskanen tunnistavat ilmiön, mutta eivät välitä muiden mielipiteistä

Nuorten keskinäinen nokittelu ja kiusaaminen on sosiaalisen median nurja puoli, johon jotkut nuoret totuttautuvat kasvattamalla paksumpaa nahkaa

– Joskus haukkuja voi sanoa, että oon lauta, muodoton. Usein kehutaan hiuksia joskus myös tyyliä. Snäpissä joskus sanotaan kauniiksi, kertoo 15-vuotias Jokirannan koulun oppilas.

– Aika huonoa palautetta saan. Monet jätkät saattaa olla "Mitä mahkui saaja herui, jos laitan kuvia six-päkistä??" tai sit luokkaa "H***a mee helevettii, ei sua kukaan kaipaa", kertoo puolestaan 15-vuotias.

13-vuotias tyttö kiteyttää tuntonsa seuraavasti:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelottaa, mitä muut ajattelevat minusta.

Ulkonäköpaineista kärsii monikin nuori. Jokirannan koululaisilta kysyttiin muutama viikko sitten, tuoko sosiaalinen media heille ulkonäköpaineita ja miten nuoret keskenään arvostelevat toisiaan. Sosiaalisessa mediassa olevat sovellukset, joihin nuoret ovat kirjautuneina, ovat paikoitellen ulkonäkökeskeisiä ja sieltä saatu palaute on välittömän suoraa.

– Sairastan sen takia jonkin asteista syömishäiriötä, masennusta, ahdistuneisuus häiriötä, paniikkihäiriötä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa yms, taustoittaa 15-vuotias tyttö.

15-vuotiaatVilma Niskanen jaIda Rautio tunnistavat kommenteista ikäisilleen tyypilliset tuntemukset. Paine mahtua tiettyyn muottiin ja olla tietynlainen on kova nuorten keskuudessa. Some ja kuvapainotteiset sovellukset tehostavat ulkonäköpaineita entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jokainen kokee varmaan päivittäin ulkonäköpainetta jollain lailla, Vilma ja Ida arvioivat ikäistensä tuntoja.

– Joskus olen ottanut kouluun mukaan vaihtopaidan sen takia, että olen aamulla valinnut omasta mielestäni hyvän paidan päälleni, mutta haluankin vaihtaa sen kesken koulupäivän. Koulussa voi tulla kauhean epävarma olo ja joutuu pitämään takin päällä koko päivän, jos vaihtopaita ei olekaan mukana, Ida jatkaa.

Vilma ei ole kantanut mukanaan vaihtopaitaa, mutta on vaihtanut pukeutumistyyliään yläkoulun aikana radikaalisti.

– Ennen käytin mekkoja ja hameita enemmän, mutta nyt käytän löysempiä vaatteita, ettei kukaan sanoisi mitään ulkonäöstäni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ida Rautio ja Vilma Niskanen tietävät, että ikätovereista iso osa kokee ulkonäköpaineita jopa päivittäin.
Ida Rautio ja Vilma Niskanen tietävät, että ikätovereista iso osa kokee ulkonäköpaineita jopa päivittäin. Kuva: Arja Kangas

Vilma on joutunut selättämään ulkonäköön liittyvää kommentointia kasvattamalla paksumman nahan.

– Avasin joskus tilin Yolo-sovellukseen, jossa kaikki voi kommentoida anonyymisti. Sain heti "V*tun läski, tapa ittes" -viestejä. Lopetin sovelluksen käyttämisen. Tietysti tuollaiset kommentit satuttaa, mutta ei ne satuta yhtä paljon kuin kasvokkain sanottuna, koulukiusaamistakin joskus kokenut Vilma kertoo ja jatkaa:

– Ei tyypit uskalla sanoa naamatusten samoja asioita, mitä ne huutelee jossain anonyymeissa sovelluksissa. Kaikkein suurin pettymys kiusaajille ja kommentoijille on se, ettei niihin reagoi ollenkaan.

Ida ja Vilma tietävät, miten ikäkaverit voivat kiusata toisiaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ryhmissä haukutaan jotakuta eikä kommenteissakaan säästellä.

– Se voi olla aika salakavalaakin ja psykologista. Onneksi niistä kaikista jää teksti talteen, joten niitä voi näyttää sit jollekin, Vilma sanoo.

Ilkeitä kommentteja kannattaa opetella suodattamaan, Vilma evästää.

– Jotkut ovat yrittäneet päästä kiusaamaan mua vielä myöhemminkin, mutta olen päässyt niiden yläpuolelle ja näyttänyt kiusaajille heidän pienuutensa. Oon vaan puhtaasti ollut välittämättä.

Omia ulkonäköpaineitaan Ida ja Vilma ovat suitsineet sillä, etteivät seuraa esimerkiksi Instagramissa sellaisia tilejä, joissa kuvavirta perustuu pääasiassa tilin päähenkilön ulkonäköön. Molemmat seuraavat itseään kiinnostavia asioita ja käyttävät some-kanavia aktiivisesti, koska "ne on niin koukuttavia".

– Tää läskikapina-juttu on ollut hyvä, ettei kaikkien tarvitse mahtua yhteen muottiin eikä kaikkien tarvitse olla laihoja ja hyvännäköisiä. Ja että voit olla ihan terve, vaikka sulla ois painoakin vähän enemmän, Vilma Niskanen sanoo.

Näin nuoret kertovat

Kysyimme Jokirannan koulun oppilailta, minkälaista palautetta he saavat somesta, miten palaute otetaan vastaan ja mitä ajatuksia se herättää. Nuoret vastasivat nimettömästi.

– Useat, varsinkin tutut kehuvat, mutta jotkut saattavat haukkua. Jotkut nauravat porukalla joidenkin Instagram-kuville, kommentoi 14-vuotias tyttö.

– Hyvä palaute tietysti hyvältä ja huono ei oikeastaan miltään. Pidän itsestäni enkä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen. Monella on kuitenkin paljon paineita varsinkin tässä iässä ja ikävät kommentit voivat todellakin satuttaa, kertoo 14- vuotias tyttö.

– Aika huonoa palautetta saan. Monet jätkät saattaa olla "Mitä mahkui saaja herui, jos laitan kuvia six-päkistä??" tai sit luokkaa "H***a mee helevettii, ei sua kukaan kaipaa", kuvailee 15-vuotias tyttö.

– Joskus haukkuja voi sanoa, että oon lauta, muodoton. Usein kehutaan hiuksia joskus myös tyyliä. Snäpissä joskus sanotaan kauniiksi. Äsken mainitut haukut tiedostan itsekkin, joten ei niin kamalalta, vaikka kyllä se vähän satuttaa pitemmän päälle. Kehut lämmittää mieltä ja kun joku toinen kehuu ja alkaa miettimän, että ehkä se on totta ja sillä saa "huijattua" itseä ja parantaa itseluottamusta, sanoo 15-vuotias tyttö.

– Palaute tuntuu hyvältä, mutta negatiivisisssa jutuissa saattaa vain ajatella että ne mieluummin "Ingoraa" eli ei välitä niistä. Poistaa ne tai ei vain välitä, kertoo 14-vuotias.

– Joidenkin kommenttikentissä saattaa olla myös todella huonoa käyttäytymistä, kuten pilkkaavia tekstejä tai muuta kiusausta, kuvaa 13-vuotias tyttö.

– Kyllä se jollekkin saattaa aiheuttaa ulkonäköpaineita varmaan siksi, koska netissä voi kirjoittaa toiselle ihan mitä vaan, arvelee 15-vuotias.

– Olen oppinut sulkemaan pois kaiken, josta tulee paha mieli. En katsele kenenkään vartaloita somessa, otan lähinnä ideoita tyyliini ja piirustuksiini, kertoo 15-vuotias tyttö.

– Somessa on paljon "täydellisiä" ihmisiä, joiden ulkonäköä nuoret saattavat tavoitella, tietää 15-vuotias poika.

– Jos on joku photoshopattu täydellinen muija ja sit ite on vaa semmone lehmä, kuvaa tuntojaan 15-vuotias tyttö.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä