Paikallisuutiset

Lipposen kaupalla on pian sadan vuoden tarina – Vanereita ympäri Suomen Nivalan Karvoskylältä myyvä Iikka Lipponen on ainakin neljännen sukupolven kauppias

Nivalan Karvoskylässä jo kolmannessa sukupolvessa, samalla paikalla kauppaa tekeväIikka Lipponen myöntää, että on ylpeä omistamansa yrityksen pitkästä historiasta, ja miksei olisi.

Neljän vuoden kuluttua tulee sata vuota siitä, kun hänen isänsä isoisä, laukkukauppias Vasili Lipponen, liikkui näillä lakeuksilla ja kuuli, että Karvoskylässä myydään huutokaupalla 1800-luvun puolivälissä rakennettu kiinteistö, jossa toimii myös kauppa.

Vasili Lipponen huusi kiinteistön ja muutti asumaan siihen Vuokkiniemestä vaimonsa Klaudian kanssa. Tuolloin Vasili perusti V. Lipposen sekatavarakaupan, jossa myytiin ajan hengen mukaisesti kaikkea mahdollista. Siitä alkoi tarina, joka on kantanut tänne asti ja jonka Iikka Lipponen toivoisi jatkuvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tähän asti aina on joku jatkanut, mutta minun on vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa, löytyykö jatkajaa. Lapset saavat tehdä kuten haluavat, niin minäkin sain. Ei minustakaan alunperin pitänyt tulla tähän kauppiasta, mutta kun isäni Ville sairastui, ostin joulukuussa 1997 hänen osuutensa ja huomasin jatkavani yritystä yhdessä Pekka-setäni kanssa. Hänen osuutensa ostin kymmenkunta vuotta myöhemmin, 23-vuotiaana yrittäjäksi ryhtynyt Iikka Lipponen kertoo ja sanoo kasvaneensa vanerien seassa, sillä koti sijaitsi samassa pihapiirissä.

Karvoskylässä Lipposet ovat tehneet kauppaa kolmessa sukupolvessa, mutta kauppiasperinne suvussa on tuotakin pidempi.

– Olen ainakin neljännen polven kauppias, sillä Vasilin Iikka -nimisellä isällä oli kauppa Vuokkiniemessä, isoisoisänsä nimen perinyt mies kertoo.

V. Lipposen kaupassa myytiin kaikkia maaseudulla tarvittavia tuotteita ja tavaroista kunkin hetken kysynnän ja saatavuuden mukaan. 1970-luvun alussa tulivat mukaan rakennustarvikkeet, mitä perua on myös vanerin myynti, joka tällä hetkellä on merkittävin artikkeli V. Lipponen Ky:ssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakennustarvikkeita, erityisesti vaneria, alkoi mennä aina vain enemmän ja enemmän ja elintarvikkeiden myynti lopetettiin 1990-luvun alussa, Iikka Lipponen kertaa menneiden vuosikymmenten tapahtumia.

Tällä hetkellä vaneria myydään Karvoskylästä ympäri Suomea, mutta pääasiallinen asiakaskunta on reilun sadan kilometrin säteellä. Muiden yritysten lisäksi asiakkaita ovat muun muassa maataloudet ja kunnat.

– Vaneri on monikäyttöinen rakennustarvike. Siitä voi tehdä seinät, lattiat, katot, kalusteet, hyllyt, veneet ja vaikka mitä, kauppias perustelee kysyntää.

Ihan lähellä ei myöskään ole vastaavaa vaneriin erikoistunutta liikettä, joten silläkään ei ole suurta merkitystä, sijaitseeko yritys Nivalan kuntakeskuksessa vai Karvoskylässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämähän on keskellä kaikkea: Haapajärvelle ja Nivalaan on sama matka, hän vitsailee ja kertoo hyvän sijainnin kantatien vieressä tärkeäksi asiaksi.

Tietyt tuotteet tuovat asiakkaita myös kauempaa. Yksi sellainen on kuusimetrinen venevaneri, josta vain V. Lipposelta löytyy varastosta.

Tontilta, jolla sijaitsee vuonna 1856 rakennetun punaisen, komean päärakennuksen lisäksi uudempia ulkovarastoja ja halli, lähtee useampia rekkalastillisia vaneria ja muuta rakennustavaraa asiakkaille. Vain suurimmat toimitukset menevät tehtailta suoraan asiakkaille. Myytävät tuotteet ovat pääasiassa kotimaisia.

– Suurin osa tuotteista kulkee pihan kautta, Lipposen työparina yrityksessä jo 15. vuotta työskenteleväTuure Turpeinen sanoo.

Suomessa on tällä hetkellä toistakymmentä vaneritehdasta, joilla on neljä eri omistajaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä