torstai 28.5.2020 | 19:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kangas pui kolumnissaan Ylivieskan jengi-ilmiötä ja pahoinpitelyjä: Aiheeton kohu vai vähättelyä?

Ke 9.10.2019 klo 01:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nuorison edesottamukset olivat viime viikon puheenaihe Ylivieskassa. Kolme pahoinpitelyä, joissa tekijöiksi epäillään alaikäisiä nuoria ja joissa uhreina olivat yksi ikämies ja kaksi nuorempaa, tapahtuivat lyhyen ajan sisällä.

Kun samaan aikaan virisi julkinen keskustelu mahdollisesta jengi-ilmiöstä rauhallisessa maalaiskaupungissa, pienimuotoinen kohu oli valmis.

Kohun tunnusmerkistö täyttyi viimeistään loppuviikolla, kun toinen valtakunnan iltapäivälehdistä tarttui aiheeseen. Jengikeskustelun aloitti niin ikään valtakunnan medioihin lukeutuva MTV Uutiset verkkojulkaisussaan.

Mediatapaus kulki hyvinkin tuttua rataa. Kaupungin johto ja kouluväki pyrki rauhoittelemaan ja vähättelemäänkin tapahtumia. Poliisi ei aluksi tiennyt mitään ja myöhemminkin näki tapaukset yksittäisinä sattumuksina, joilla ei ollut yhteyttä ainakaan jengitouhuihin, vaikka ikämiehen pahoinpitelyssä mukana oli isompi nuorisoporukka.

Osapuolet toimivat roolinsa mukaisesti. Kaupunki varjelee imagoaan ja koulun väki suojaa lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan. Kuuluu toimenkuvaan.

Poliisi ei joko tiennyt tai ollut tietävinään paikallisesta jengi-ilmiöstä. Tai on kolmaskin vaihtoehto: poliisille jengi tarkoittaa eri asia kuin nuorille itselleen tai medialle. Kukaan ei ole väittänytkään, että Ylivieskassa olisi järjestäytynyttä nuorisorikollisuutta.

Poliisi on toistuvasti kertonut, ettei pahoinpitelyjen tutkinnassa ole tullut esiin yhteyttä jengi-ilmiöön. Poliisi ei arvaile tällaisissa asioissa, tai ei kerro – tutkinnallisista syistä.

Media kertoi sen, mitä näki ja kuuli paljolti nuorilta itseltään. Jonkinlaista jengitouhua on, enemmän tai vähemmän vakavasti otettavaa. Tyhmyyden tiivistymä tapansa mukaan aiheuttaa ylilyöntejä. On mahdollista, että jonkin jengin tekemisissä on riskejä vakavampaankin.

Joidenkin mielestä mediahuomio on ollut yliampuvaa. Tältä puolelta katsoen media ainoastaan pyrki selvittämään, mikä asiassa on totta. Ja aika hyvin onnistuikin.

Se ei ainakaan pidä paikkaansa, etteikö yhtään mitään pikkukaupungin idyllistä poikkeavaa olisi tekeillä. Sen nuoretkin ovat havainneet ja kertoneet niin paikallislehdelle kuin iltapäiväaviisillekin.

Yksi erityisen huolestuttava tieto jengi-ilmiöstä kantautui paikallislehden toimitukseen. Kerrottiin, että nuorisojengien taustoissa pyörii myös täysi-ikäistä ja aivan aikuistakin porukkaa. Viittauksia tuli muun muassa päihteiden välitykseen alaikäisille.

Kyse voi olla pelkästä huhusta tai nuorten isottelusta. Tai sitten ei.

Seppo Kangas

seppo.kangas@kalajokilaakso.fi

Se ei ainakaan pidä paikkaansa, etteikö yhtään mitään pikkukaupungin idyllistä poikkeavaa olisi tekeillä.

#