Paikallisuutiset

Ylivieskan nuorisopalvelut ja Jokirannan koulu haluavat nuorisotyöntekijän kouluille ja viranomaiset pohtivat yhteistyön tiivistämistä: "Nuorison pahoinvointi on ollut tiedossa"

Nuorisopalvelujohtaja Elisa Männistön sanoo, että nuorisotyöntekijä koululla olisi yksi tapa reagoida nuorten tilanteeseen.
Nuorisopalvelujohtaja Elisa Männistön sanoo, että nuorisotyöntekijä koululla olisi yksi tapa reagoida nuorten tilanteeseen. Kuva:

Ylivieskan nuorisopalvelut hakee rahoitusta hankkeeseen, joka toisi nuorisotyöntekijän ainakin Jokirannan koululle. Koulunuorisotyöhankkeen tavoitteena on palkata nuorisotyöntekijä, joka olisi kiinteä osa nuorten jokapäiväistä arkea koululla, mutta osittain myös vapaa-aikana.

– Koulunuorisotyöntekijän tärkein tehtävä olisi olla läsnä nuorille ja kuulla sekä aikuisten että nuorten huolia, nuorisopalvelujohtajaElisa Männistö kertoo.

Toiminnan tarkoituksena on muun muassa ehkäistä koulukiusaamista. Tämä tapahtuisi pitämällä tunteja, nostamalla esille erilaisia teemoja, tukemalla ryhmäytymistä ja niin edelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tärkeää, että koulunuorisotyöntekijä profiloituu juuri nuorisotyöntekijäksi koululla. Hän ei ole kuraattori, psyykkari, opettaja tai muukaan kouluhenkilökuntaan kuuluva, Männistö korostaa.

Rahoitusta haetaan Ylivieskan kaupungilta ja Aluehallintovirastolta.

Nuorisopalvelujohtaja Elisa Männistön sanoo, että nuorisotyöntekijä koululla olisi yksi tapa reagoida nuorten tilanteeseen.

Ylivieskan kaupunki aikoo puolestaan lähettää tiedotteen kouluille, vanhemmille ja varhaiskasvatukseen paikkakunnalla vajaan viikon sisällä tapahtuneiden kahden pahoinpitelyn ja nuorisojengiepäilyjen mahdollisesti aiheuttamista kysymyksistä. Samalla annetaan suosituksia siitä, miten lasten ja nuorten esille nostamiin kysymyksiin kannattaa vastata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedotteen tarkoituksena on rauhoitella perheitä, mutta myös kehottaa vanhempia kuuntelemaan nuoria. Tiedote julkistettiin sosiaalisessa mediassa torstaina illansuussa.

– Mihinkään kriisinpurkutilanteeseen ei ainakaan tällä hetkellä koeta olevan tarvetta, kaupunginjohtajaMaria Sorvisto kommentoi.

Ylivieskan kaupungin, peruspalvelukuntayhtymä Kallion sosiaalitoimen ja Oulun Poliisilaitoksen viranhaltijat kokoontuivat torstaina keskustelemaan julkisuudessa esille nousseista tapahtumista Ylivieskassa. Huoli kohdistuu erityisesti nuorten pahoinvointiin.

Viranomaiset aikovat tiivistää yhteistyötä ongelmien ennalta ehkäisemiseksi. Kaupunginjohtajan mukaan tämä tarkoittaa erityisesti eri viranomaisten yhteydenpitoa eli sitä, millä tavalla he saavat yhteyden toisiinsa, jos huoli ilmaantuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pohdittiin, onko joku numero, johon soitetaan, ja kuka soittaa ja kenelle, Maria Sorvisto kertoo.

Viranomaiset toivovat vanhempien ja perheiden kuuntelevan nyt herkällä korvalla lähellä olevia nuoria, joissa tapahtumat ovat voineet aiheuttaa pelkoa.

– Tästä syystä toivomme, että sekä perheissä että kouluissa keskustellaan tilanteesta ja oiotaan vääriä käsityksiä. Erityisesti lasten ja nuorten esille nostamiin kysymyksiin on tarpeen vastata, vaikka itsellä ei olisikaan valmiita vastauksia kaikkeen. Läheisyys ja rauhalliset keskustelut ovat erittäin tärkeitä tällaisissa tilanteissa. Keskusteluissa kannattaa myös muistuttaa nuoria, että erilaisten väkivaltaisten videoiden ja kuvien levittäminen sosiaalisessa mediassa on kiellettyä jo uhrin oikeusturvan vuoksi, tiedotteessa neuvotaan.

Maria Sorvisto sanoo, että väkivalta luonnollisesti järkyttää kaikkia ja hän on huolissaan siitä.

– Mutta kannattaa muistaa, että tällaiset tapahtumat ovat omassa lähiympäristössä kuitenkin harvinaisia, hän sanoo ja jatkaa:

– Nuorison pahoinvointi on ollut tiedossa, ja siihen ollaan reagoimassa. Tilanne ei ole ehkä niin huolestuttava, kuin viimepäivien uutisista on saanut kuvan. Luotan viranomaisiin, jotka vakuuttavat, että Ylivieskassa ei ole nähtävissä jengiytymistä perinteisessä rikollisessa mielessä, hän toteaa.

Poliisilla ei tietoa Ylivieskan nuorten epäillystä jengiytymisestä – Ilmaisee silti huolensa, jos huhut lasten ja aikuisten epämääräisistä yhteyksistä pitävät paikkaansa

Kalajokilaakson saamien tietojen mukaan ensimmäinen epäilty jenginujakointi tapahtunut jo alkusyksystä – Jengien nimiä saatu tietoon

MTV Uutiset: Ylivieskassa epäillään teinien jengiytymistä – Jokirannan oppilaille kerrottu aiheesta aamunavauksessa viime viikolla ja henkilökunnalle lähetetty Wilma-viesti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä