Urheilu

Suvannon kasvatti lukkaroi nyt Yle Urheilun toimituksessa – Elisa Jussila haluaa raaputtaa urheilun maailmaa pintaa syvemmältä

Kun Yle Urheilun toimituspäällikköElisa Jussila muistelee kotikaupunkiaan, puhe kääntyy varsin pian pesäpalloon. Jussila vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Ylivieskassa, jossa Kuulan paitaa tuli kannettua koko yläasteen ja lukion ajan.

– Suvannolta olen saanut paljon reppuuni. Pelasin lukkarina, ja nautin siitä hääräämisestä ja peliympäristöstä, Jussila sanoo.

Lukkarin hoksnokalle Jussilalla on käyttöä myös toimituspäällikön työssä, jossa hän aloitti kuluneella viikolla edeltäjänsä Joose Palosen siirryttyä Yle Urheilun päälliköksi. Sitä ennen Jussila työskenteli kolme ja puoli vuotta samassa toimituksessa uutispäällikkönä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tehtävänäni on vastata Yle Urheilun uutistoiminnasta, mutta myös kehittää urheilujournalismia ja sen tekijöitä, Jussila kertoo.

Jussilan pelikenttään kuuluvat kaiken kansan tuntemat Urheiluruutu, Urheiluradio ja teksti-tv, ja yhä vahvemmin myös netti- ja mobiilimaailma. Uutisoinnin lisäksi Yle Urheilulla on oma tonttinsa myös tapahtumatuotannossa. Yksi esimerkki ovat vaikkapa viime viikonlopun SM-viestit, joissa Yle hoiti televisioinnin.

Juuri tapahtumat tarjoilevat urheilu-uutisoinnin peruskauraa: koukuttavaa tunnetta, senttejä ja sekunteja, voittoja ja tappioita. Jussila kuvailee itseään ”uutispentiksi”, joka huolehtii, että kiinnostavat ja tärkeät asiat tulevat kerrotuiksi. Samalla hän kuitenkin haluaa uudessa työssään olla myös viemässä urheilujournalismia nykyaikaiseen suuntaan.

– Ihan kuten uutispuolellakin, myös urheilussa pitää puhua vaikkapa tasa-arvosta, rahasta, taloudesta. Urheilussa ovat läsnä samat ilmiöt kuin muuallakin yhteiskunnassa. Yhä tärkeämpää on nostaa myös niitä esille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä tulee itseurheilijoihin, myös heistä Jussila haluaa olla luomassa entistä monipuolisempaa kuvaa. Urheilijat määritellään usein pelkän suorituksen tai tuloksen kautta, vaikka heidän tarinoistaan olisi enemmänkin opittavaa.

– Jotkut haluavat puhua hyvin avoimestikin. Meillä on ollut tapauksia, joissa urheilija haluaa avautua esimerkiksi psyykkisistä oireista ja siitä, millainen taakka urheilu-ura on ollut. On tärkeää tuoda tällainenkin puoli urheilusta ja urheilijoista esille.

Urheilujournalismin paikkaa puolustaa Jussilan mukaan se, että urheilulla on tärkeä rooli yhteiskunnassa. Jo vaikkapa lasten harrastusten kautta se koskettaa lukuisten ihmisten arkea. Sitäkään ei pidä väheksyä, kuinka urheilu välittää tunteita, yhteisiä kokemuksia ja kahvipöytien keskustelunaiheita.

– Ja mitä pienemmille kylille mennään, sitä enemmän oma joukkue koetaan myös ylpeydenaiheeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elisa Jussila pitää digitalisaatiota mahdollisuutena vapauttaa voimavaroja varsinaiseen uutistyöhön.
Elisa Jussila pitää digitalisaatiota mahdollisuutena vapauttaa voimavaroja varsinaiseen uutistyöhön. Kuva: Antti Haanpää/Yle

Nykytekniikka haastaa urheilutoimitukset miettimään omia toimintatapojaan. Online-seurannan ja reaaliaikainen tulospalvelun ansiosta toimituksilla ei enää ole etulyöntiasemaa viestinviejinä.

Digitalisaatio on Jussilan mukaan hyvä asia siinä mielessä, että se vapauttaa käsiä niin sanottuun oikeaan työhön. Esimerkiksi Ylellä iso osa teksti-tv:n tulosuutisoinnista on automatisoitu, jolloin toimituksessa voidaan keskittyä olennaiseen sekä kaivaa puheenaiheita ja kiinnostavia tarinoita.

– Mutta yhä se tuloskin pitää olla tarjolla. Kyllä meille tulee saman tien soittoja, jos jotain ei teksti-tv:stä löydy, Jussila naurahtaa.

Monipuolisuus ja aiheiden kirjo ovat hänen mukaansa asioita, joilla Yle oikeuttaa olemassaoloaan julkisen palvelun yhtiönä.

– Ylellä on erityisen iso vastuu myös pienistä lajeista, jotka eivät kiinnosta kaupallista puolta tai sponsoreita. Tämä puoli vain korostuu nyt olympiavuoden lähestyessä.

Toimittajaksi Jussila päätyi monen mutkan kautta. Lukion jälkeen hän opiskeli vuoden ajan viestintää Jyväskylän kristillisessä opistossa. Varsinainen sukellus radiotyöhön tuli Radio Pookissa 1990-luvun lopulla, jolloin Halpa-Hallin vintillä veivattiin cd-levyjä ja juonnettiin suoraa lähetystä. Tuleva journalisti alkoi tuolloin nostaa päätään.

– Ajattelin että pitäähän tänne jotain juttuakin saada sekaan, ja laukkasin ympäri Ylivieskaa haastattelemassa ihmisiä, Jussila muistelee.

Välissä vierähti vuosi Joensuussa ammattikorkeakoulussa. Jussila suoritti samalla puheviestinnän perusopintoja, huomasi innostuvansa oppiaineesta ja hankkiutui opiskelemaan sitä Jyväskylän yliopistoon.

Opiskeluaikana Jussila työskenteli uutistoimittajana Radio Keski-Suomessa ja välillä myös Pohjanmaan radiossa. Siellä hänet laitettiin keltanokkana haastattelemaan opetusministeri Maija Raskia.

– Muistan hyvin elävästi, kuinka silloin sytyin uutistyöstä ja siitä, miten siinä voidaan päästä rapsuttamaan asioita pintaa syvemmältä.

Jussila on ollut vakituisena työntekijänä Ylellä vuodesta 2003. Hän kertoo jo vuosien varrella kypsytelleensä ajatusta, että voisi työskennellä joskus urheilun puolella.

Tilaisuus tuli, kun Yle Urheiluun haettiin muutama vuosi sitten uutispäällikköä. Työssä vaadittiin sekä hyvää uutisvainua että urheilun tuntemusta. Minkään lajin ekspertti Jussila ei koe olevansa, mutta iso kuva on oltava hallussa.

– Lisäksi vankka uutistausta on koettu täällä pelkästään positiiviseksi.

Elisa Jussila on työskennellyt Ylellä vakituisena vuodesta 2003 lähtien.
Elisa Jussila on työskennellyt Ylellä vakituisena vuodesta 2003 lähtien. Kuva: Antti Haanpää/Yle

Omassa arjessaan Jussila hakee urheilusta ja liikunnasta vastapainoa vauhdikkaaseen työelämään. Tietotyöläisen pääkoppa tuulettuu vaikkapa pilatestunnilla tai hiihtoladulla. Kallion asukas on luopunut autostakin, sillä pääkaupungissa matkat taittuvat sujuvimmin pyörällä.

Pesäpalloakaan Jussila ei ole hylännyt. Takavuosina hän veti Vantaalla junioritoimintaa ja kävi itsekin höntsäilemässä.

Kun Jussila tulee käymään Ylivieskassa, tärkeimmät syyt siihen ovat tietysti Martti-isä, lapsuudenystävät, kummilapset sekä Nivalassa asuvat kummit. Eräs paikka vetää kuitenkin sekin yhä puoleensa.

– Ainakin kerran kesässä haluan käydä katsomassa miesten pelin Suvannolla. Se on sellainen vuosikymmenten jatkumo.

Kulunut kausi päättyi Kuulalla pettymykseen, kun sekä naiset että miehet putosivat suomensarjaan. Myös Jussila eli mukana ratkaisun hetkiä.

– Olin katsomassa sen ensimmäisen ottelun Simoa vastaan, ja tuttuja sukunimiä sentään muutama vielä vilahti kentällä. Peli näytti silloin varsin hyvältä, mutta toisin kävi. Nuorille ja lupaaville pelaajille olisi kyllä suonut paikan ykköspesiksessä. Seurasin teksti-tv:stä ratkaisuottelua, ja putoaminen on varmasti seuralle harmillinen ja kova isku.

Elisa Jussila

Työskentelee Yle Urheilun toimituspäällikkönä.

Syntynyt vuonna 1977 Kuusamossa.

Kirjoitti ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta vuonna 1996.

Valmistui vuonna 2003 Filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta, pääaineena puheviestintä.

Työskennellyt vuodesta 2003 Ylellä vakituisesti.

Vuosina 2010–2016 uutispäällikkönä ja vastaavana tuottajana Yle Oulussa.

Vuodesta 2016 Yle Urheilussa, aluksi uutispäällikkönä ja vuoden 2019 syyskuusta alkaen toimituspäällikkönä.

Asuu yksin Helsingissä.

Harrastaa vapaa-ajallaan lukemista ja liikuntaa, tällä hetkellä erityisesti kuntonyrkkeilyä, pilatesta ja hiihtoa.

Pelannut aikoinaan pesäpalloa Ylivieskan Kuulassa, superpesispelaaja Tuomas Jussilan pikkuserkku.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä