Paikallisuutiset

Ylivieskassa uuden Taanilan yhtenäiskoulun liikennejärjestelyt vielä auki, Ely tiukkana rahoituksesta: "On paljon kiireellisiä muita kohteita, jotka menevät Taanilan ohi"

Ylivieskan Taanilan uuden yhtenäiskoulun kevyen liikenteen järjestelyihin Ouluntielle ei ole luvissa ELY-keskukselta valtion rahaa. Jos liikenneturvallisuustöihin ei päästä, koulumatka on vaarantumassa Koivukallion ja Ojakylän suunnasta etelästä tulevilta koululaisilta.

Liikennejärjestelyjen suunnittelu on nyt alkanut ja valmistumassa kevättalvella. Ylivieskan kaupunki on neuvotellut ELY-keskuksen kanssa, jotta rakentamiseen saataisiin valtion rahaa.

Ouluntielle tarvittaisiin alikulku ja kevyen liikenteen väylä Taanilan koululle. Kun kyseessä on valtion tie, yleensä sellaisen rahoitus kuuluisi valtiolle. KaupunginjohtajaMaria Sorvisto kertoo, että ELY-keskus on vastannut, ettei rahaa ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mielestämme Ylivieskan pitäisi saada nuo kohteet muulla rahoituksella kuin kaupungin. Ylivieska on kasvava kaupunki. Jos sen vuoksi syntyy uusia liikenneturvallisuustarpeita, ne pitäisi pystyä ottamaan rahoituspäätöksissä huomioon. Kun kaupungin taloustilanne on vaikea, niin siitäkin syystä olemme ulkopuolista rahaa tarvitsemassa. Olemme suostuneet esimerkiksi Koskipuhdon liikenteen järjestelyissä, että otamme valtiolta vastuita itsellemme. Tähän Taanilaan haluaisimme ELY-keskukselta tukea rahoituksen saamiseen, hän kertoo.

Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto arvioi, että neuvotteluja Taanilan liikennejärjestelyjen rahoituksesta jatketaan kuitenkin hyvässä hengessä ELY-keskuksen kanssa.

– On mahdollista, että löydämme yhdessä ELY:n kanssa vaihtoehtoisia rahoituskanavia. On ehkä mahdollista, että Taanilaan saataisiin Euroopan aluekehitysrahaston rahaa, Sorvisto pohtii.

Yhtenäiskoulu on aloittamassa syksyllä 2021 ja siihen mennessä Ouluntien kevyen liikenteen väylän ja alikulun pitäisi olla valmis. Rakentamiseen pitäisi päästä 2020 loppukesästä tai syksyllä, jotta oppilaiden turvallinen koulumatka pystyttäisiin turvaamaan Koivukallion ja Ojakylän suunnalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luontevaa on, että oppilaita Taanilaan saataisiin tuolta etelän suunnalta. Kaikkinensa yhtenäiskoulun oppilasmäärä on nousemassa 450 oppilaaseen, mikä edellyttää myös pohjoisesta tulevien oppilaiden turvallisen koulumatkan huomioimista.

– Tarvitsemme koulun oppilassuunnittelutyöhön Taanilan rehtorin. Häntä ei ole vielä valittu, Sorvisto.

SivistysjohtajaKai Perttu näkee, että Koivukallion ja Ojakylän oppilasliikennettä varten tarvitaan alikulku Ouluntielle ja sen länsipuolelle kevyenliikenteen väylä menemään koululle.

– Ehdottomasti eteläisten oppilaiden kulkureitti pitää rakentaa sellaiseksi, että se on mahdollisimman lyhyt. Jos niin ei tehdä, voimme olettaa oppilaiden lähtevän oikomaan Ouluntien yli vaarallisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi Jokirannalle etelän suunnasta tulleista oppilaista osa on joskus jokisillan kohdalla vaarallisesti oikonut Ouluntien yli.

– Jos etelän yläkouluikäiset laitetaan kiertämään Taanilaan Savelan risteyksen kautta, pelkään sen onnistumista, Perttu pohtii.

Kaupunginjohtaja Sorvisto jakaa Kai Pertun huolen koulun oppilaiden turvallisesta koulumatkasta.

Taanilan liikennejärjestelyjen kokonaishinnasta ei ole vielä laskelmia, koska suunnittelu on vasta alkanut. Kuntatekniikan päällikkö Karoliina Mustonen arvioi, että kokonaishinta voi olla 1,2 miljoonaa euroa.

– Valtion osuudeksi katsottu Ouluntien kevyen liikenteen alikulku ja sieltä kevyen liikenteen väylä koululle. Se voisi maksaa noin 600 000 euroa. Alikulun todennäköinen paikka on Centrian kohdalla.

Sen lisäksi pitäisi Ouluntieltä rakentaa koululle autojen Taanilanväylä saattoalueineen.

– Katuna sen maksaisi kaupunki ja se olisi hinnaltaan ehkä myös 600 000 euron arvoinen, Mustonen kertoo.

Kaupunginjohtaja Sorvisto toteaa, että Taanilan liikennejärjestelyjen rahoitus ratkaistaan kaupungin budjetin käsittelyn yhteydessä.

Taanilan yhtenäiskoulun liikennejärjestelyt

Pitäisi saada valmiiksi ennen kuin uusi 450 oppilaan yhtenäiskoulu aloittaa syksyllä 2021

Suunnittelu on aloitettu

Ouluntielle Centrian kohdalle tarvitaan alikulku ja kevyen liikenteen väylä sekä ajoneuvoille Taanilanväylä saattoalueineen koululle

Rakentamisen aloitus olisi 2020 loppukesästä tai syksyllä

Kevyen liikenteen järjestelyihin hinnaksi arvioidaan 600 000 euroa, Taanilanväylä-kadun rakentaminen maksaisi ehkä saman verran.

Kokonaishinta olisi siis arviolta 1,2 miljoonaa euroa, josta kaupunki odottaa puolta valtiolta

ELY-keskus pitää järjestelyjä välttämättöminä, muttei löydä niihin rahaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä