torstai 13.8.2020 | 18:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valkoinen varis ei ole ihan jokapäiväinen näky – "Blondi" ihastuttaa ja ihmetyttää Haapajärvellä

Juhani Hannila: "Kyseinen yksilö lienee kuvauksen perusteella leukistinen"

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 10.9.2019 klo 15:10

Koko kesän haapajärvisiä ihmetyttänyt ja ihastuttanut valkoinen varis ei ole albiino, vaan Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Juhani Hannilan arvion mukaan leukistinen.

– Se, että kyseisellä variksella on tummat silmät ja sen pää on muuta ruumista tummempi, paljastaa tämän, Hannila sanoo.

Leukismi on synnynnäinen muutos pigmentin tuotannossa, jonka seurauksena tummempi pigmentti puuttuu. Albinismi puolestaan on Wikipedian mukaan harvinainen, väistyvästi periytyvä tila, joka aiheuttaa ominaisen heikkonäköisyyden yhdessä vaihtelevasti ilmenevän hypopigmentaation kanssa. Hypopigmentaatioksi kutsuttu poikkeuksellinen vaaleus liittyy puolestaan siihen, että melanosomit eivät tuota tai tuottavat hyvin vähän näkyvää melaniinia.

– Leukismi on aika yleinen esimerkiksi vesilinnuilla. Sen aiheuttaa yleensä geenivirhe, mutta sitä esiintyy paljon myös niin sanotuilla city-variksilla. Ilmeisesti niiden ravinto ei ole yhtä hyvää, kuin muilla variksilla, Hannila sanoo.

Haapajärven "blondi" lienee viime kevään poikasia, sillä sen ja sen emon toimintaa on seurattu kaupungissa tiiviisti. Blondi asustaa Haapajärven keskustassa, vanhan uimahallin ja terveyskeskuksen maisemissa, ja vaikutti ainakin viime näkemisellä pirteältä kaverilta.

– Poikkeavassa värityksessä on se huono puoli, että se tekee kyseisestä yksilöstä hyvän maalitaulun pedoille, Hannila sanoo.

Leukismin toinen varjopuoli on sen vaikutus linnun sulkiin.

– Vaaleat sulat kuluvat tavallisia sulkia nopeammin, mikä aiheuttaa linnulle joko osittaista tai täyttä lentokyvyttömyyttä, Hannila kertoo.

#