Paikallisuutiset

Ylivieskan uusi kirkko käyttöön vuoden 2021 pääsiäisenä? – Kuokka isketään maahan lokakuussa

Mikäli kirkkopäätöksestä ei valiteta, ehditään uuden kirkon maanrakennustyöt tekemään ennen talvea

Kirkon raunioille kokoonnuttiin keskiviikkoiltana kiitoshartauteen. Paikalla olivat myös uuden kirkon rakentajat Antti Rantala ja Mikko Kaarto perheineen. Kuvassa etualalla Heidi Nuojua, Mikko Kaarto, Terho Toivoniemi, Kaisa Toivoniemi ja Mauno Autio. Soile ja Antti Rantala heidän takanaan.
Kirkon raunioille kokoonnuttiin keskiviikkoiltana kiitoshartauteen. Paikalla olivat myös uuden kirkon rakentajat Antti Rantala ja Mikko Kaarto perheineen. Kuvassa etualalla Heidi Nuojua, Mikko Kaarto, Terho Toivoniemi, Kaisa Toivoniemi ja Mauno Autio. Soile ja Antti Rantala heidän takanaan. Kuva: Antti Varonen

Mikäli kirkkohallituksen päätös saa lainvoiman ilman valituksia, päästänee Ylivieskan uutta kirkkoa rakentamaan lokakuussa, arvioi kirkkohankkeen projektipäällikköEero Moilanen Vison Oy:stä.

– Siihen mennessä viimeistellään valmistelutyö, joka jätettiin kesällä kesken. Siellä on muun muassa toteutuspiirrosten tekemistä sekä hankinnat, jotka on oltava valmiina ennen töiden aloitusta, Moilanen summaa.

Aikataulullisesti rakennustyöt viivästyivät noin muutamalla kuukaudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi syksy ei ole ehtinyt liian pitkälle, vaikka nyt olisi ollut jo monta hyvää kuukautta rakentaakin. Jos asiat olisivat edenneet alkuperäisen suunnitelman mukaan, niin rakennustöihin olisi päästy elokuun alussa.

Kirkon rakentamisaika kestää arvioidusti noin 14 kuukautta. Se tarkoittaa sitä, että Ylivieskan uusi kirkko voisi olla valmiina vuoden 2021 pääsiäisen tietämillä, ehkä aikaisemminkin.

– Jos näin onnellisesti kävisi, niin sehän tietäisi sitä, että uusi kirkko olisi käytettävissä silloin, kun on tullut viisi vuotta kuluneeksi tuosta surullisesta pääsiäisestä.

Moilasen mukaan uutta kirkkoa rakennetaan läpi talven, kunhan maanrakennustyöt saadaan tehtyä suunnitellusti sulan maan aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 13,4 miljoonaa euroa. Tuohon summaan sisältyvät kaikki tilaajankin hankinnat. Moilanen on luottavainen sen suhteen, että kustannukset saadaan pidettyä kurissa rakennusvaiheessakin.

– Mitään ei voi koskaan varmaksi luvata, mutta tällä mallilla toteutetut hankkeet ovat pääsääntöisesti alittaneet tavoitekustannukset. Kaikki allianssin osapuolet ovat sitoutuneet asetettuun tavoitekustannukseen ja yhdessä etsitään edelleen ratkaisuja, joilla päästään tavoitekustannusten alle.

– Voimme hyvinkin luottavaisin mielin mennä eteenpäin ja nukkua yömme hyvin, Moilanen vakuuttaa.

Vaikka hanke ehtikin viivästyä, se ei ole kasvattanut kirkon kustannuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työskentely keskeytettiin heti, kun kielteinen päätös tuli, joten lisäkustannuksia ei tullut.

Uuden kirkon rakentaminen on harvinaislaatuinen tilanne ja Moilanen uskoo, että tulevan rakennusprojektin aikana nähdään sellaista yhteisöllisyyttä, jota ei tavallisesti rakennustyömailla nähdä.

– Luulen, että tällä työmaalla nähdään erilaisia avoimen ovien päiviä enemmän kuin normaalisti turvallisuudesta tinkimättä. Tavoite on toteuttaa toive kirkosta ja näyttää, miten ylivieskalaisten yhteinen kirkko syntyy.

Ylivieskan uuden kirkon rakennustoimikunta kokoontui heti torstaina Ylivieskassa. Ylivieskan seurakunnan kirkkoherraEija Nivalan mukaan kokouksessa pureskeltiin yhdessä keskiviikon päätöstä.

– Me emme ole olleet koko kesän aikana kasvokkain koolla ja nyt käytiin läpi vuoristoratamaisesti menneitä tuntemuksia ja sitä mitä on koettu ja miten asiat ovat menneet, Nivala summaa.

Toisaalta toimikunnan kokouksen varsinainen johtopäätös oli Nivalan mukaan se, että valitusajan päätyttyä on valmiudet aloittaa uuden kirkon rakennustyöt.

– Rakentamisvastuu on tietenkin rakentajilla, mutta mitä pidemmälle hankkeessa päästään, sitä enemmän alamme pohtia yksityiskohtiin liittyviä kysymyksiä, kuten kirkkotekstiilejä ja kelloja, Nivala kertoo.

Ylivieskalainen kirkkovaltuutettu Antero Saulio kantaa edelleen huolta uuden kirkon kattorakenteesta, mutta toteaa asian olevan nyt käsitelty: "Ei auta katsoa peruutuspeiliin"

Kirkon rakennustoimikunta kokoontui torstaina Ylivieskassa: "Käytiin pääasiassa läpi vuoristoratamaisesti menneitä tuntemuksia"

"Äärimmäisen paljon on ollut taistelua ja rukousta." Ylivieskan kirkon raunioilla veisattiin kiitosvirttä

Tällainen Ylivieskan uudesta kirkosta tulee: Tarvittaessa kirkkoon mahtuu lähes 700 ihmistä

Rakentajat valmistautuvat Ylivieskan uuden kirkon rakennusrupeamaan – Töihin halutaan heti valitusajan jälkeen

"Nyt päästään konkreettisesti töihin." Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivala on huojentunut kirkkohallituksen myönteisestä kirkkopäätöksestä

Esittelijänä toiminut vt. yliarkkitehti Kristiina Koskiaho jätti eriävän mielipiteen kirkkopäätöksestä

Kirkkohallitus äänesti ja käänsi kelkkansa: Ylivieskan uusi kirkko sittenkin rakenteille

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä