Paikallisuutiset

40-vuotias Käenpesä kehittynyt Ylivieskan mukana - ravintolaa ja pubia kiusasi aikoinaan paremman väen paikan leima

Ylivieskan Käkipesä on ollut kahden pariskunnan pyörittämänä hotellina. Hotellisbisneksen nykytilanteesta Kukkuubaarissa kertomassa  toimitusjohtaja ja hotelllnjohtaja Raija Eskola-Valli, kuulolla Käenpesän toimitusjohtaja Esa Valli sekä Maija ja Hans Kauppila.
Ylivieskan Käkipesä on ollut kahden pariskunnan pyörittämänä hotellina. Hotellisbisneksen nykytilanteesta Kukkuubaarissa kertomassa toimitusjohtaja ja hotelllnjohtaja Raija Eskola-Valli, kuulolla Käenpesän toimitusjohtaja Esa Valli sekä Maija ja Hans Kauppila. Kuva: Hannu Verronen

Ylivieskan hotelliravintola Käenpesä viettää nyt 40-vuotisjuhliaan, kun nykyomistajien vieraaksi saatiin liiketoiminnan pohjan vuosina 1980- 2007 luoneetMaija ja Hans Kauppila. Tällä hetkellä hotelli on osanaRaija Eskola-Vallin jaEsa Vallin neljään hotelliin ja Oulun huoneistoihin laajentunutta majoitusbisnestä. Käenpesä lähti alulle helmikuussa 1979 Sokos-hotellien ohjaamana Ylivieskan osuuskaupan liiketoimintana.

– Käenpesä on nyt kultahippumme. Meillä on nyt käyttöaste 50-60 prosentin luokkaa. Hyvästä kehityksestä on kiittäminen Ylivieskan kasvua, Esa Valli toteaa.

– Palvelemme hotellina myös Sieviä, Haapavettä, Oulaista ja Nivalaa, Raija Eskola-Valli huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauppilat myivät Käkipesän vuonna 2007 Antti Rantalalle ja Esa Vallille. Raija Eskola-Valli tapasi siinä yhteydessä ensi kerran tulevan miehensä Esa Vallin Käenpesässä.

Sitten vuonna 2018 Rantala lähti keskittymään rakennusbisnekseen ja Vallit laajentuneeseen hotellimajoitustoimintaan. Esa Valli johtaa nyt Ylivieskan hotelliravintolaa, Raija Eskola-Valli Kempeleen, Kajaanin ja Kalajoen hotelleita ja Oulun majoitushuoneistoja.

– Myimme hotellin sellaisille ostajille, joiden tiesimme antavan liiketoiminnalle tulevaisuuden. Tärkeää meille on ollut säilyttää tämä hotelli Ylivieskassa, Kauppilat toteavat.

Hotelliravintolan onnistumisen Ylivieskassa on aina ratkaissut se, kuinka hyvin majoittujia on riittänyt. Tavalliselle ylivieskalaiselle ihmiselle Käenpesän ravintolatoiminta on tietysti ollut näkyvintä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän aikanamme ravintolaamme ja pubiamme pidettiin valitettavasti vähän paremman väen paikkana. Yritimme leimasta eroon ja olla koko kansan paikka. Saimme ravintolaan aikoinaan viihdyttäjiäkin. Ruokabisnes oli tärkeää. Englantilainen pub on kestänyt aikaansa, Hans Kauppila kertoo.

Yhtenä Esa Vallin hyvänä oivalluksena Hans Kauppila pitää sitä, että ravintolatoiminta on vuokrattu ulkopuolisille yrittäjille. Kauppilat yrittävät aikoinaan samaa, aika ei ollut silloin kypsä.

– Halusimme ja saimme gourmet-tason osaajat Jari Ruonakosken ja Juha-Matti Timlinin. Toimimme nopeasti, kun tiesimme heidän suunnittelevan uutta ravintolaa Ylivieskaan, Valli muistelee.

Maija ja Hans Kauppila ihailevat hotellin nykyistä hyvää käyttöastetta. Samaa luokassa oltiin toiminnan lähtövuosina, kun hotelli oli nykyistä puolta pienempi. Oy Sokoteria Ab:n tekemä 42 huoneen laajennus 1983 puolitti käyttöasteen. Asiakasmäärä pysyi ennallaan, kun huonemäärä tuplaantui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liiketoiminnan Sokoteria vuokrasi paikalliselle osuuskaupalle. Tuolloin Maija Kauppilasta tuli 1984 Käenpesän hotellinjohtaja, Hans Kauppila oli aloittanut 1980 Ylivieskan osuuskaupan hotelli- ja ravintolatoiminnan osastopäällikkönä.

Vuonna 1990 elettiin aikaa, jolloin SOK halusi eroon maaseutuhotelleistaan. Kauppilat päättivät lähteä yrittäjäksi. He halusivat, että hotelli Ylivieskassa säilyy ja turvaavat työpaikkansa.

– Jälkikäteen se oli hullu aika ryhtyä yrittäjiksi. Heti kohta tuli kaksi 1990-luvun syvää lamaa, Ylivieskaan tosin viiveellä. Meidän 3-4 miljoonan markan liikevaihdostamme lähti miljoona pois. Kulut piti sopeuttaa siihen. Me yrittäjät aloimme tehdä 7-päiväisiä työviikkoja. Hans joutui myös tiskin taakse ilman aiempaa kokemusta

Kova kesä yrittäjäpariskunnalle oli vuonna 1999, kun Hans Kauppila sai aivoinfarktin. Usko tulevaisuuteen ei kuitenkaan horjunut, kun henkiin jäätiin. Vuonna 2000 ostettiin kiinteistön omaksi. Ylivieskalaispankki KEP:in omistama kiinteistö oli lama-aikana siirtynyt valtion omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalille, jonka vuokrat söivät liiketoiminnan kannattavuutta.

Rantala ja Valli hankkivat hotelliravintola Käenpesän vuoden 2008 laman kynnyksellä. Ylivieskan vahva kasvu kuitenkin ruokki sitä, että työperäisiä majoittujia on riittänyt.

–  Kokemus Ylivieskasta auttoi vuosina 2014-2018 hankkimaan Pohjankievarin Kempeleestä, Hotelli Kajaanin Kajaanista ja Rantakallan Kalajoelta. Saamme synergiaa, kun on useampi hotelli. Käenpesää olemme uudistaneet ja remontoineet, sinänsä se on ollut perusterve rakennus kokoajan, Eskola-Valli kertoo.

– Tulevaisuutta on, että varaukset hoituvat eri sovelluksin, jotka ottavat jopa 15 prosentin välityspalkkionsa. Onneksi Käenpesää vuokrataan yhä paljon suoraa. Vallit kertovat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä