lauantai 25.1.2020 | 07:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kansanedustaja Katja Hänninen Eduskunnasta-kolumnissaan: Kuopataan kiky

Kalajokilaakso
Ti 13.8.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Elinkeinoelämän ja työnantajien etujen lobbari Etla aloitti maanantaina vyörytyksen työntekijöiden aseman heikentämiseksi. Etla iputtaa työntekijöiden työaikaa palkatta pidentäneen, lomarahoja leikanneen ja työntekijöiden maksuja kasvattaneen kikyn puolesta ja katsoo sen lisänneen työllisyyttä.

Kauneus on tässä tapauksessa todellakin katsojan silmissä. Todellisuudessa kiky on nimittäin heikentänyt pienituloisten toimeentuloa ja leikannut palkkoja ja ostovoimaa. Erityisesti julkisen sektorin työntekijöiden eli pääosin pienipalkkaisten naisten lomarahojen leikkaus on ollut monelle perheelle kova taloudellinen isku.

Kukaan ei ole pystynyt selittämään, miten opettajien, sairaanhoitajien, poliisin, palomiesten, laitoshuoltajien, kanslistien ja puutarhureiden lomarahojen leikkaus edistää vientiteollisuuden kilpailukykyä. Jos jotain, on duunareilla leikkausten ja ostovoiman heikentymisen myötä entistä vähemmän rahaa ostaa yrittäjien tarjoamia palveluita.

Kikyn ideologia perustuukin siihen ajatteluun, että heikentämällä työntekijöiden oikeuksia saadaan lisää työpaikkoja. Todellisuudessa työpaikat kuitenkin syntyvät yrittäjyyden ponnistuksista, innovaatioista ja markkinaraot täyttävien palveluiden ja tuotteiden kehittämisestä. Jos ja kun rehellinen ja ahkera yrittäjä on kehittänyt liikeideansa hyvin, riittää yrityksellä rahkeet myös työntekijöiden palkkaamiseen kunnollisin työehdoin. Sen sijaan bisneksen pyörittäminen halpatyövoimaa hyväksikäyttäen ei ole kenenkään työnantajan perusoikeus.

Emme tarvitse Suomeen työtätekevän köyhälistön luokkaa. Suomi ja sen talous nousee osaamisella, yrittäjyydellä, investoinneilla ja innovaatioilla, ei halpatyövoimalla ja bulkkitavaran kauppaamisella. Siksi työnantajien lobbareiden haaveet kikyn jatkamisesta pitää torpata.

Onneksi uuden hallituksen myötä sokea usko talouden nostamiseen työntekijöiden asemaa heikentämällä on väistynyt ja edessä on toivottavasti parempia aikoja. Epäoikeudenmukainen ja vihattu aktiivimalli puretaan ja palkkatuen käyttöä lisätään. Hallitusohjelma päivittää suomalaisten työelämää kohti nykyaikaa: työsopimussuhteen naamioiminen muuksi kuin työsopimukseksi estetään ja alustatalouden mukanaan tuomat lain muutostarpeet selvitetään. Myös nollasopimuslaisten asemaa parannetaan.

Muutos on melkoinen edellisen hallituksen politiikkaan verrattuna, jossa pakkolaeilla uhkaamalla laitettiin ay-liike selkä seinää vasten ja pakotettiin kikyn synnyttäminen. Monet puolueet olivat lisäksi hukassa ajattelussaan, sillä Vasemmistoliitto oli ainoa puolue, joka äänesti eduskunnassa kikyn mukanaan tuomia lakimuutoksia vastaan.

Katja Hänninen

Kansanedustaja (vas.)

Raahe

#