lauantai 25.1.2020 | 06:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskassa turvattiin lasten ensimmäistä koulumatkaa – "On tullut nähtyä, että Ylivieskassakaan suojatiet eivät ole kovin turvallisia"

Hanna Soini Kalajokilaakso
Ma 12.8.2019 klo 13:06 [päivitetty ma 13:55]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Anna-Leena Pakkala ja Pirjo Repo olivat tänään maanantaiaamuna Päivärinnan koulun läheisellä suojatiellä ohjaamassa ylivieskalaisia lapsia turvallisesti suojatien yli ensimmäisenä koulupäivänä.

Turvallinen suojatie -tempaus oli osa LähiTapiolan tämänvuotista valtakunnallista liikenneturvallisuuskampanjaa, jossa pyritään tekemään liikenteen seassa liikkumisesta turvallisempaa, vähentämään onnettomuuksien määrää ja herättämään tietoisuutta.

– Haluamme taata lapsille turvallisen koulumatkan. Se on kaikkien asia, autoilijoiden ja lasten, Repo sanoo.

Pakkala ja Repo joutuvat olemaan nopeita, että he ehtivät pysäyttää vikkelät lapset, joista lähes kaikki ovat aikeissa kääntyä suojatielle pyörällä.

Naiset ohjeistavat lapsia nousemaan pyörän selästä, ottavat autoilijaan katsekontaktin ja odottavat, että autot pysähtyvät. Sitten he varmistavat, ettei mistään suunnasta tule autoja ja kävelevät lasten kanssa yhdessä suojatien yli.

– Lapset pyöräilevät kauhealla vauhdilla ja he ehkä luottavat liikaa kuuloon suojatietä ylittäessään, Repo sanoo.

Pakkala toivoo, että autoilijat muistaisivat, että lapset saattavat olla liikenteessä arvaamattomia, ja heihin tulisi sen vuoksi kiinnittää erityistä huomiota.

– Suojateillä sattuu vahinkoja. On tullut nähtyä, että Ylivieskassakaan suojatiet eivät ole kovin turvallisia. Nytkin aamulla on ihan hirveän vilkas liikenne näin koulujen alettua, Repo sanoo.

Pakkalaa ja Repoa huolestuttaa autoilijoiden herkkä kaasujalka. He arvelevat, että vaaratilanteita syntyy, koska autoilijat ovat liian kiireisiä tai eivät kiinnitä ympäristöön ja muuhun liikenteeseen riittävästi huomiota. Suojateiden vieressä voi myös olla näköesteitä, kuten puita ja pensaita.

Lasten lisäksi Pakkala ja Repo pääsevät opastamaan myös aikuisia pyöräilijöitä, jotka ovat aikeissa kääntyä suojatielle nousematta pyörän selästä pois. Aikuisetkin pääsevät turvallisesti suojatien yli Pakkalan ja Repon näyttäessä mallia.

He pohtivat, että aikuisten on vaikea päästä pinttyneistä tavoista eroon, vaikka he tuntisivatkin liikennesäännöt. Sen vuoksi aikuisten tulisikin näyttää lapsille hyvää esimerkkiä.

Lapsilla sentään on kypärät päässä.

Repo ja Pakkala kertovat kampanjan saaneen hyvää palautetta, sillä vanhemmat ovat olleet kiitollisia, että heidän lastensa koulutietä turvataan. Repo uskoo yhdestäkin ohjauspäivästä olevan hyötyä, sillä sekin jää lapsilla mieleen.

#