Paikallisuutiset

Kyläsepän ideasta tuli Mika Myllylän harjoitusväline – Nivalalaisen Vesa Hautalan kehittelemä laite pääsi markkinoille, muttei yltänyt myyntimenestykseen

Nivala

KunRaija jaEino Laukka ryhtyivät taannoin tyhjentelemään myyntiä varten Nivalan Maliskylällä Raijan kotitalon Soukan rakennuksia, vastaan tuli yhtä ja toista mielenkiintoista. Raijan isä Vesa Hautala kun oli aikoinaan taitava seppä ja tuotekehittäjä, ja oli hänessä aimo annos myös keksijän vikaa.

Yksi erikoisimmista oli rakennelma laitteesta, jossa oli metallitangoissa kiinni kaksi hiihtosauvaa, vauhtipyörät ja niissä säädettävät jarrut. Ilmiselvä prototyyppi jostakin hiihtäjille tarkoitetusta vempeleestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vesa on innokas hiihtäjä ja muutenkin ahkera kuntoilija. Hän muun muassa kävi saman miesporukan mukana Lapissa joka talvi, Eino Laukka muistaa.

Laitteestahan piti ottaa selvää. Talon papereiden joukosta löytyi myös komea esite, jossa nuoret Mika Myllylä sekä Suvi-Päivikki Paavola esittelevät Hawk Training Center -nimistä kuntolaitetta. Yhteystiedot johtavat Maaselän Koneeseen Haapajärvelle.

Tästäkö oli kyse?

Vesa Hautalan hiihtolaitteen ensimmäinen prototyyppi.
Vesa Hautalan hiihtolaitteen ensimmäinen prototyyppi. Kuva: Seppo Kangas

Lajista kiinnostuneena Vesa Hautala alkoi kehitellä erityisesti hiihtäjille sopivaa kuntolaitetta joskus 1980-luvulla. Hänellä oli aiempia liikesuhteita haapajärvisen Maaselän Koneen kanssa. Muun muassa hänen kehittämäänsä piennarjyrsintä haapajärvisyritys valmisti ja myi paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vesa tuli käymään ja esitteli ideaansa hiihtolaitteesta meille. Yhdessä sitä sitten kehiteltiin, Maaselän Koneen silloisiin omistajiin ja yrityksen johtoon kulunutLeevi Näsälä muistaa.

Elettiin 1980-luvun loppua. Hiihtäjien harjoituslaite sai lopullisen muotonsa. Jatkokehittelyssä se myös monipuolistui: hiihtoliikkeen lisäksi se toimi soutulaitteena ja punnerruspenkkinä.

Mika Myllylä oli tuolloin nouseva huippuhiihtäjä, ja hän osallistui sekä laitteen kehittelyyn että markkinointiin.

– Mika kiersi esittelemässä laitetta eri paikoissa, Leevi Näsälä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen leikekirjastaan löytyy myös lehtiartikkeleita uudenuutukaisesta laitteesta. Yksi niistä on huhtikuulta 1991.

Kuntolaitetta valmistettiin ja myytiin muutamia kymmeniä kappaleita. Suurta myyntimenestystä siitä ei siis tullut.

– Se oli hyvin yksinkertainen ja olisi vaatinut jatkokehitystä, Leevi Näsälä sanoo.

Silloinen aktiivihiihtäjäTimo Sorvala hankki kyseisen laitteen itselleen, ja se palvelee edelleen tarkoituksessaan. Hän oli Maaselän Koneella töissä, kun laite tuli markkinoille.

– Hiihdin ja treenasin kilpamielessä jo Ruotsissa 1970- ja 1980-luvulla. Tänne palattuamme jatkoin piiritasolla kilpailemista vielä 1980-luvulla, hän kertoo.

Finlandia-hiihdostakin, siltä oikealta 75 kilometrin matkalta, miehellä on kunniakas 43:s sija.

Hän muistelee itsekin kiertäneensä hiihtolaitteen markkinointireissuilla. Kuntolaitetta valmistettiin hänen muistinsa mukaan noin vuoden verran.

– Minulla laite on koko ajan ollut käytössä, ja varsinkin tasatyöntöä sillä tosi hyvä harjoitella. Se on kestänyt kaikki nämä vuodet ja toimii moitteettomasti, kertoo yhä toista tuhatta kilometriä talvessa hiihtävä Sorvala.

Laitteessa on portaaton vastuksen säätö. Se on toteutettu kiristyvällä hihnalla, kun Vesa Hautalan alkuperäisessä versiossa jarrut muistuttivat polkupyörän vannejarrua.

Sorvala esittelee, kuinka laitteen ympäri pyöräyttämällä se muuntuu soutulaitteeksi sekä penkkipunnerruksen harjoitusvälineeksi.

– Kyllä tällä monipuolisesti voi harjoitella.

Timo Sorvala on käyttänyt laitetta tasatyönnön harjoitteluun vuosikymmenten ajan ja kehuu laitetta hyvin toimivaksi.
Timo Sorvala on käyttänyt laitetta tasatyönnön harjoitteluun vuosikymmenten ajan ja kehuu laitetta hyvin toimivaksi. Kuva: Seppo Kangas

Vesa Hautalan hiihtokiinnostukseen liittyy toinenkin hauska tarina. Veljensä Laurin kanssa Vesa kehitteli myös uudentyyppisen suksen 1950-luvulla.

– Siihen aikaan hiihdettiin maakuntaviesti kylältä kylälle teitä pitkin. Jäisellä tiellä luisteluhiihto oli nopein tapa edetä, Eino Laukka kertoo.

Niinpä kekseliäät veljekset valmistivat sukset, joissa oli metallinen reunus laskettelusuksien kanttien tapaan. Tarkoitus oli parantaa luistelupotkun pitoa.

– Laurin piti niillä suksilla hiihtää maakuntaviestissä, mutta sukset diskattiin, Laukka tietää.

Kenties maailman ensimmäinen vapaan hiihtotavan erikoissuksi, jonka Hautalan veljekset kehittelivät. Teräskantit parantavat luistelupotkun pitoa.
Kenties maailman ensimmäinen vapaan hiihtotavan erikoissuksi, jonka Hautalan veljekset kehittelivät. Teräskantit parantavat luistelupotkun pitoa. Kuva: Seppo Kangas

Tuskinpa kovin paljon erehtyy, jos väittää, että Maliskylällä Hautalan pajassa kehitettiin maailman ensimmäiset vapaan hiihtotavan erikoissukset. Tai mene ja tiedä...

Vesa Hautala kuoli äkillisesti 60 vuoden ikäisenä vuonna 1991.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä