maanantai 13.7.2020 | 10:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Simo Pällin maalausten aiheet löytyivät Lapin luonnosta – Pyörämatka Petsamoon vaikutti läpi elämän

Tuovi Pulkkanen
Pe 12.7.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Simo Pälli oli pohjoissuomalaisen maalaustaiteen uranuurtaja ja ensimmäinen ylivieskalainen ammattitaiteilija. Puuhkalan kotiseutumuseossa on Pällin perikunnan Ylivieskan kaupungille lahjoittama taiteilija-ateljee, jossa Pällin työympäristö näyttäytyy alkuperäisenä. Pälli maalasi töitään lukuisilla matkoillaan, mutta toi niiltä mukanaan myös paljon luonnoksia, jotka maalasi ateljeessaan.

Lauri Pälli kuvailee isäänsä hyväksi seuramieheksi ja tarinankertojaksi, joka lapsena jäi vähän etäiseksi.

– Isä oli aika paljon pois kotoa maalaus- ja myyntimatkoillaan, kun olin lapsi. Iso perheemme asui ahtaasti ja perheen arkea pyöritti äiti. Silloin kun isä oli kotona, hän osallistui perheen arkeen. Meidän pihallemme, vaikka se oli pieni, rakennettiin urheilukenttä, jonne kaikki kylän lapset olivat tervetulleita.

– Tilanne muuttui, kun kodin yhteyteen saatiin ateljee 50-luvulla ja hän sai tilat työskennellä kotona.

Lauri Pälli sanoo, että isän taulut ja elämäntyö puhuttelevat ja hän pitää isän työtä suuressa arvossa.

– Lähtökohdat, joista hän taiteilijauralle lähti, eivät ole olleet hyvät. Häntä on taiteen pariin ajanut kuvan luomisen palo, koska asiakaskunta hänen uransa alkuaikoina on ollut marginaalinen. Tuohon aikaan taidetta on arvostanut ja pystynyt hankkimaan vain sivistyneempi väki.

Alussa Pälli teki muotokuvia, ja myös mielenmaisemaa kuvaavat taulut ovat vaikuttavia.

– Paljon merkittäviä tauluja on kadonnut, eikä niiden sijoituspaikasta ole tietoa. Itselleni on jäänyt mieleen muun muassa sotavangin kuva, joka oli puhutteleva.

Pällin mukaan hänen isänsä paras tuotanto saattaa olla ajalta, jolloin työlle ei ollut kaupallisia paineita.

– Lapin maisemat olivat kuitenkin myyviä ja maalaus- ja myyntimatkat Lappiin olivat luonteva keino elättää perhettä taiteella, koska Lappi oli hänelle tuttu varhaisnuoruuden myyntiretkiltä ja rahdinajosta veljensä kanssa. Hän tunsi sikäläisiä maisemia ja ihmisiä. Hän oli ehkä myynyt sielunsa Lapille jo nuoruudessaan. Pyörämatka Petsamoon varmasti vahvisti Lapin vaikuttavuutta hänen elämäänsä.

Pälli vietti paljon aikaa muun muassa Pallasjärvellä, jossa hän tunsi kansallispuiston vartijoita.

– Hän viipyi matkoilla useita viikkoja ja myös möi niillä omaa tuotantoaan.

Tapa, jolla Simo Pälli työskenteli säilyi koko hänen uransa ajan.

– Hän käsitteli kankaat aina alusta loppuun asti, pohjamaalasi ja pinnoitti ne. Hän teki myös kehystystyötä jonkin verran.

Simo Pällin taiteilijanura kesti 55 vuotta ja viimeiset taulunsa hän maalasi vuonna 1982. Viimeinen taulu tuhoutui kodin tulipalossa.

– Hänen luovuutensa ei luultavasti koskaan ehtynyt, mutta vanhemmiten hän ehkä väsyi kulkemiseen. Tauluja on paljon 70-luvulta, jolloin hän oli jo aika iäkäs. Kuljimme yhdessä talvi- ja kesävaelluksilla ja hän keräsi vielä silloinkin aiheita, joista maalasi paljon tauluja. Viimeisiä maalauksia tehdessään hänen muistinsa oli jo aika heikko, ja hän pyysi pojaltaan Sepolta neuvoja värien sekoittamiseen.

Pällin viidestä pojasta ja kolmesta tyttärestä vain vanhin, Seppo, peri isänsä voimakkaan kiinnostuksen maalaamiseen.

– He maalasivat osittain samoissa tiloissa, hakivat yhteisillä Lapin matkoillaan innoitusta ja aiheita tauluihin ja myös möivät siellä taulujaan.

Keskimmäisellä veljessarjan pojista Olavilla luovuus on tullut esiin musiikin kautta ja toiseksi vanhimmalla pojalla Maunolla valokuvaamisen kautta.

Simo Pällin pojan, Lauri Pällin esitelmä Historian havinaa hetkessä tulevana sunnuntaina Puuhkalassa.

" Paljon merkittäviä tauluja on kadonnut, eikä niiden sijoituspaikasta ole tietoa.

SIMO PÄLLI

Simo Pälli syntyi 17. joulukuuta 1906 Ylivieskan Niemelänkylällä ja kuoli vuonna 1984.

Toimi vapaana taiteilijana vuodesta 1924 lähtien. Tuotantoon kuului muotokuvia, maisemamaalauksia ja piirustuksia.

Teki 1930-luvulla useita maalausmatkoja polkupyörällä Lappiin ja Petsamoon. Ensimmäisen oman näyttelynsä hän piti 1945 Oulussa ja hän osallistui sitten useisiin yhteisnäyttelyihin.

Sai Pohjois-Pohjanmaan rahaston palkinnon 1970, Ylivieskan kaupungin taidepalkinnon 1975 ja valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1976. Jatkoi maalaamista vuoteen 1982 saakka.

Simo Pälli oli naimisissa vuodesta 1934 Helvi Pohjolan kanssa. Heillä oli kahdeksan lasta joista tunnettuja ovat taidemaalari Seppo Pälli, valokuvaaja Mauno Pälli ja viulutaiteilija Olavi Pälli.

Lähde: KirjastoWirma

#