torstai 13.8.2020 | 17:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan lukion sisäilmaselvitykset vielä kesken – Väistötiloja jo suunnitteilla

Anne Mattila
To 11.4.2019 klo 06:00 | päivitetty to 08:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan lukion sisäilmaselvitykset jatkuvat Työterveyslaitoksen kyselyllä henkilökunnalle näiden viikkojen aikana. Oppilaat ovat saaneet puolestaan vastattavakseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatiman sisäilmakyselyn.

Varsinaisia sisäilmatutkimuksia rakennukseen ei ole Ylivieskan kaupungin rakennuspäällikkö Leena Löytynojan mukaan tehty.

Hiihtolomanviikon jälkeen lukiolta otetuista VOC-näytteistä ei Löytynojan mukaan ole löytynyt mitään poikkeavaa. Siitä huolimatta koulutoimessa suunnitellaan jo väistötiloja lukiolle. Lukioryhmien siirtäminen pihalla sijaitseviin väistötiloihin tulee mahdolliseksi, kun Rahkolan koulussa menossa oleva remontti saadaan valmiiksi, tilat tarkastettua ja oppilaat siirrettyä takaisin omiin luokkiinsa.

– Parakissa ovat jo lukion kuvaamataidon ja musiikin ryhmät. Ainakin yksi ryhmä tulee sinne lisää, mutta tarkemmin en osaa vielä sanoa, koska asia ei varsinaisesti kuulu minulle ja tähän kokonaisuuteen kuuluu myös osa Jokirannan koulun ryhmistä, joita on myös tarkoitus siirtää Rahkolaan uuden yläkoulun rakentamisen ajaksi, Löytynoja sanoo.

Sisäilmatyöryhmän työskentely jatkuu toukokuussa, kun käytettävissä ovat huhtikuun aikana tehtävien kyselyjen tulokset sekä aikaisemmin otettujen näytteiden vastaukset.

Ylivieskan lukion sisäilmasta otettiin VOC-näytteitä niistä tiloista, joissa oireilua koettiin yleisimmin. Terveysvalvonta on tehnyt myös hiilidioksidimittauksia ja paine-eroja on mitattu oireilua eniten aiheuttavissa tiloissa.

Vuoden 2018 lopulla Ylivieskan lukiolla tuli ilmi sisäilmaepäilyjä ja -oireita. Tammikuussa 2019 lukion opiskelijoille tehtiin palautekysely, jonka perusteella on oletettu, että opiskelijoista 61 kokee saavansa oireita sisäilmasta. Pääasiassa oireina ilmoitettiin pääkipua ja väsymystä. Kouluterveydenhoitajalle ja työterveyshuoltoon on myös tullut yhteydenottoja henkilöiltä, jotka epäilevät oireilevansa lukion sisäilmasta.

Jutun otsikkoa korjattu 11.4.2019 klo 8:40 muuttamalla sisäilmatutkimus-sana sisäilmaselvitykseksi ja lisätty tekstiin, että sisäilmatutkimuksia ei ole tehty.

Sisäilmatyöryhmä linjasi toimenpiteet: Ylivieskan lukion sisäilmasta otetaan näytteitä ja sisäilmakysely hiihtoloman jälkeen

Joka viides oppilas oirehtii Ylivieskan lukiolla – Sisäilmatyöryhmä kokoontuu tällä viikolla tekemään tilannekartoituksen, tekniseen toimeen tullut vain yksi yhteydenotto

#