lauantai 25.1.2020 | 06:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimettömät narkomaanit perustivat ryhmän Nivalaan, kokoontumiset torstaisin

Päivi Savela Kalajokilaakso
Ma 11.2.2019 klo 14:28 [päivitetty ti 12:51]

Päihderiippuvaisille on perustettu vertaistukiryhmä, joka kokoontuu joka torstai Nivalassa. Ryhmä on tarkoitettu miehille ja naisille, joilla on huume- tai lääkeaddiktio tai alkoholismi.

Ryhmä kokoontuu torstaisin kello 19 Pajalassa osoitteessa Kalliontie 22. Ryhmään voi saapua ilmoittautumatta – tervetulleita ovat kaikki, joilla on halu lopettaa päihteiden käyttäminen.

Anonyymien Alkoholistien tapaan Suomessa toimii Nimettömät Narkomaanit. Lähimmät ryhmät sijaitsevat Iisalmessa ja Oulussa, joten paikalliselle ryhmälle oli tarvetta. Osallistujia toivotaan eri paikkakunnilta.

Ryhmä on omavarainen eikä ota ulkopuolisia avustuksia vastaan. Vapaaehtoisella lipasmaksulla rahoitetaan vuokra ja kahvitarjoilu.

Kokoontumisissa on kiertävä puheenvuoro mutta ketään ei pakoteta puhumaan.

– Vertaisten tapaaminen on koettu tärkeäksi toipumisen aikana samoin kuin toisen ihmisen kokemus. Kun näkee ihmisen, joka on toipunut, tulee toivo, että itselläkin on siihen mahdollisuus, kertoo ryhmän jäsen.

Ryhmän periaatteisiin kuuluu salassapitovelvollisuus.

– Kaikki mitä näkee ja kuulee, jää sinne. Ei saa kertoa, keitä on ryhmässä tavannut.

Joka kuukauden ensimmäinen kokoontuminen on avoin palaveri, johon saa osallistua kuka tahansa. Muilla paikkakunnilla ryhmissä on käynyt sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita opintoihinsa liittyen.

Nimettömillä narkomaaneilla on käytössä kahdentoista askeleen toimintaohjelma, joka koostuu yksinkertaisista periaatteista, joita voi noudattaa jokapäiväisessä elämässä. Jäsenyydelle on yksi edellytys: halu lopettaa päihteiden käyttäminen.

#