sunnuntai 31.5.2020 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koirat toivat iloa ja toivoa Saana-Lotta Korkalan elämään ja hänen liikuntakykynsä palautui sinnikkään kuntoutuksen jälkeen

Päivi Savela
Su 10.2.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koirilla on ollut suuri vaikutus siihen, millainen ihminen Saana-Lotta Korkalasta on tullut ja mitä hänestä vielä tulee.

– Koirat ovat opettaneet minulle monia asioita elämästä ja antaneet minulle iloa ja toivoa elämään, Korkala sanoo.

Hän loukkaantui 11-vuotiaana hevostapaturmassa.

– Minulle ei annettu toivoa, että ikinä pystyisin kävelemään.

Perheeseen hankittiin ranskanbulldoggit Eelis ja Bahama. Agility valittiin harrastukseksi, koska sitä voi harrastaa pyörätuolissakin.

Liikuntakyky alkoi palautua sinnikkään kuntoutuksen tuloksena. Yläaste- ja lukioikäisenä Korkala huomasi pikkuhiljaa pystyvänsä ensin seisomaan ja sitten kävelemään.

Korkala kokee, että koirilla on ollut paljon merkitystä hänen kuntoutumisessaan.

– Koirien kanssa kun touhuaa, tulee tehtyä kaikenlaisia asioita ja se tukee kuntoutusprosessia. Koirat tuovat hyvää mieltä ja iloa arkeen.

Korkala saavutti Eeliksen ja Bahaman kanssa SM-kultaa ja hopeaa vuosina 2016–2018. Viime syksynä Eelis sairastui syöpään ja Bahama jouduttiin lopettamaan silmäsairauden takia.

– Ne olivat todellisia persoonia ja toivat monia mukavia ja iloisia hetkiä perheen arkeen ja saavutimme paljon agilityssäkin, Korkala sanoo.

Ylivieskan Kennelseuraa edustava Korkala harjoittelee paragilityn SM-kilpailuun uuden kisakoiran kanssa. Schapendoes-rotuinen Ove on puolitoistavuotias tuleva kisakoira, ja ensimmäinen iso tavoite on Tampereen SM-kisat toukokuussa.

Schapendoes on hollantilainen paimenkoirarotu ja luonteeltaan sosiaalinen, iloinen ja oppivainen. Kangasalta löytyi schapendoes-rotua kasvattava Minna Jussila, joka harrastaa myös agilityä.

– Haimme hyväluonteista koiraa, joka soveltuu agilityyn ja jota voi käyttää näyttelyissä. Kiva ulkonäkö, koiran koko ja luonne sekä koulutettavuus ovat tärkeitä kriteerejä.

Omistajalleen ja lajiin sopiva koira löytyi.

– Ove on tosi älykäs ja kiltti koira. Agilityssä Ove toimii innokkaasti, huomioi minun ohjaukset ja lukee rataa tarkasti, Korkala sanoo.

Parivaljakko harjoittelee agilityä kerran viikossa Haukiputaalla Mari Kaplaksen ja Mikko Aaltosen omistamalla OneMind Dogs Arenalla

ActiveDog koirakoulussa.

– Marilla on pitkä kokemus kouluttajana Suomessa ja kansainvälisesti. Hän huomioi hyvin vammaisurheilijan rajoitteet ja paneutuu yksilöllisesti koulutukseen, Korkala sanoo.

Viikon toinen treenikerta tapahtuu omaehtoisesti.

– Ovelle riittää aivan hyvin kaksi kertaa viikossa. Liika treeni ei ole hyväksi millekään koiralle. Enemmän laatua kuin määrää.

Koiraharrastus yhdistää perhettä edelleen, sillä Ove on käynyt myös koiranäyttelyissä Korkalan kaksossiskon Heta-Maria Korkalan kanssa. Sertejä on tullut.

– Ove on lempeä ja rakastettava koira. Ove tykkää leikkiä ja syödä, se voisi vaikka joka päivä köllötellä lumessa, Korkala sanoo.

Ove on saanut kaveriksi lumileikkeihin samanrotuisen Hanneksen, jolla on ikää vasta yhdeksän viikkoa.

Erilainen koirarotu tuo oman lisänsä harrastukseen.

– Eeliksen ja Bahaman kanssa alku oli haasteellisempi, koska ranskanbulldoggit ovat hieman jääräpäisiä. Se vaati kovaa treeniä, mutta siinä oppivat sekä minä että koirat.

Kemistä lähtöisin oleva Saana-Lotta Korkala on 24-vuotias. Hän opiskelee ruotsia ja saksaa Oulun yliopistossa tavoitteenaan valmistua kieltenopettajaksi.

– Opinnot ovat elämässä pääasia. Tavoitteiden asettaminen on, että eletään tässä ja nyt. Sitten näkee, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Agility tuo opiskelijaelämään hyvää vastapainoa.

– Parasta on, kun saa treenin jälkeen Ovelta oikein karvaisen suukon. Yhdessä tekeminen on harrastuksen parhaita puolia.

Fakta

Mitä on paragility?

Paragility on agilityn muoto erityisryhmiin kuuluville ohjaajille.

Paragilitaaja voi tarvita henkilökohtaisten ominaisuuksien takia erityisjärjestelyjä agilityn parissa, kuten esimerkiksi apuvälineitä, henkilökohtaista avustajaa ja ulkoista tukea aistitoimintoihin.

Lähde: Suomen Agilityliitto

#