torstai 13.8.2020 | 16:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joka viides oppilas oirehtii Ylivieskan lukiolla – Sisäilmatyöryhmä kokoontuu tällä viikolla tekemään tilannekartoituksen, tekniseen toimeen tullut vain yksi yhteydenotto

Anne Mattila
Ma 11.2.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan lukion lukuvuosipalautteen perusteella joka viides oppilas saa oireita sisäilmasta. Lukuvuosipalaute on osa lukion laadunvalvontaa, jota on tehty vuodesta 2014 lähtien.

– Tiivistyskorjauksen jälkeen vuonna 2017 lukiolla 30 oppilasta eli noin 10 prosenttia koki saavansa sisäilmaoireita. Lukema nousi 40 oppilaaseen vuonna 2018 ja tänä vuonna heitä oli jo 60, lukion rehtori Kalle Luhtasela luettelee.

Opiskelijat kertoivat palautteessa yleisimmiksi oireikseen väsymyksen ja päänsäryn, mutta muitakin oireita esiintyy.

– Sisäilmaoireiden vuoksi yksi opiskelija on vaihtanut lukiota, yksi opettaja työskentelee väistötiloissa lukion pihalla olevissa Rahkolan koulun parakeissa ja luokkavaihdoksia tehdään 3–4 oppilaan vuoksi, Lutasela kertoo ja sanoo, että sellaisesta tilanteesta ei ole kyse, etteikö koulua voitaisi kuitenkin pitää.

Rehtorin tiedossa ei ole poissaoloja sisäilmaoireiden vuoksi sen enempää oppilailla kuin opettajillakaan.

– Oireita on, mutta ne kärsitään, rehtori sanoo.

Ylivieskan lukiota on korjattu lähes vuosittain jostain kohdasta, mutta ongelmat eivät ole poistuneet kokonaan.

– Tilanne on sama kuin ennenkin. 1990-luvun lopun jälkeen ei ole koskaan ollut tilannetta, ettei joku olisi saanut jonkinasteisia oireita lukiolla. Nyt kyselyssä saatujen tulosten perusteella tilanne on kääntymässä huonompaan suuntaan ja 20 prosentin raja oirehtijoiden määrässä alkaa ylittyä, rehtori Kalle Luhtasela sanoo.

Eri ihmiset oirehtivat eri osissa rakennusta. Luhtaselan mukaan mitään tiettyä kohtaa ei voida osoittaa ongelmaksi.

– Vahasen viime talvena tekemät tutkimukset paljastivat, että lukion ilmastointi oli säädetty väärin. Se korjattiin syyskesällä kuntoon, rehtori kertoo.

Syksyllä rakennuksessa oli putkivuoto aula- ja kellaritiloissa. Sen kostuttamat materiaalit vaihdettiin pois ja tiloja kuivattiin parin kuukauden ajan. Joululoman aikana vuotokohta korjattiin kuntoon.

RakennuspäällikköLeena Löytynoja sanoo, että rakennuksen tekniikka toimii normaalisti.

– Ilmastointilaitteet mitattiin kesällä. Säädöt olivat mittausten perusteella kunnossa. Luokkien ilmanvaihdon parantamiseksi osaan luokkia vaihdettiin päätelaitteita, hän sanoo.

Löytynoja ei halua lähteä tässä vaiheessa arvailemaan lukion sisäilman laatua. Sisäilmatyöryhmä kokoontuu tällä viikolla asian tiimoilta ja tekee tilannekartoituksen.

– Minulle on tullut vain yksittäinen tapaus tietooni henkilöstä, joka on saanut oireita lukiolla, Löytynoja sanoo.

Sisäilmaongelmat ovat rehtori Kalle Luhtaselan mukaan vaivanneet Ylivieskan lukiota jo parin vuosikymmenen ajan.

– Kaupunki on kyllä uskollisesti korjannut ja yrittänyt laittaa rakennusta kuntoon. Se on yksi tie, mutta enää ei ole montaakaan kohtaa, jota ei olisi käyty läpi, hän sanoo.

Luhtasela kysyy, kauanko päättäjät aikovat jatkaa sisäilmaremontteja lukiolla.

– Luokkatilat ovat meillä hyvät, mutta kunnolliset liikunta- ja ruokailutilat puuttuvat kokonaan. 1960-luvulta peräisin oleva rakennus ei vastaa nykyajan tarpeisiin, vaan on monella tavalla epäkäytännöllinen ja vanhanaikainen, hän sanoo.

Rehtoria harmittaa, että kaikki juhlat, tapahtumat ja vastaavat joudutaan pitämään muualla kuin lukiolla. Akatemiatkaan eivät pysty toimimaan asianmukaisesti epäkäytännöllisissä tiloissa.

– Se turhauttaa niin työntekijöitä kuin opiskelijoitakin, hän sanoo.

Opettajien ja oppilaiden saamiseen sisäilmaongelma ei ole rehtori Kalle Luhtaselan mukaan vaikuttanut, koska sama ongelma on lähes kaikissa remontoiduissa, vanhoissa koulurakennuksissa, eikä Ylivieska tee siinä poikkeusta.

– Nyt korostuu huolenpito rakennuksesta. Ilmastoinnin osalta siinä epäonnistuttiin, hän sanoo ja toteaa, että viimeisin remontti tehtiin lukioon huolellisemmin kuin aikaisemmat.

"1990-luvun lopun jälkeen ei ole koskaan ollut tilannetta, ettei joku olisi saanut jonkinasteisia oireita lukiolla.

Toiset haistavat vain tunkan, toiset saavat oireita

Anne Mattila

Ylivieskan lukion opiskelijoista joka viides on ilmoittanut saavansa sisäilmaoireita. Yksi heistä on toista vuotta lukiota käyvä Jasmina Laurila, joka on oirehtinut koko lukio ajan. Jokirannalla hänellä ei ollut oireita.

Jasminan oireita ovat päänsärky, huonovointisuus ja näköhäiriöt, kuten silmien sumeneminen. Joskus hänen on ollut vaikea hengittää.

Nuori nainen on käynyt oireidensa vuoksi terveydenhoitajan juttusilla ja kuullut siellä sekä käytäväkeskusteluissa, että oirehtivia on aika paljon.

– Ei terveydenhoitajakaan osannut sanoa muuta kuin, että asialle pitäisi tehdä jotain, Jasmina sanoo ja arvelee, että mitään sellaista tuskin on näköpiirissä ihan heti.

– Asiasta pitäisi edes puhua ja etsiä ratkaisuja, eikä vain olla ja kärsiä, hän jatkaa.

Eniten oirehtimista esiintyy lukion itäsiivessä, jossa sijaitsevat muun muassa fysiikan ja kemian luokat. Luokkien tunkkaisen hajun haistavat sellaisetkin oppilaat, jotka eivät oirehdi mitenkään, kuten Kalle Ainali, Aatu Saastamoinen ja Kalle Poutanen.

– Tunkkaiselle haisee aika usein, ja joku laitekin tuli yhteen luokkaan, nuorukaiset kertovat, mutta eivät tiedä, miten suhtautuisivat oirehtimiseen, koska itsellä ei sellaista ole.

– Voihan se pää olla joskus kipeä ja perusväsymystäkin esiintyä, mutta onko vain helppo syyttää sisäilmaa, he pohtivat.

Sisäilmaoireita

Allergiaoireet.

Silmien, nenän, kurkun tai nielun ärsytysoireet.

Nenän kuivuus tukkoisuus tai nuha.

Päänsärky.

Pahoinvointi.

Väsymys.

Ihon ja limakalvojen kuivuus.

Ihottuma.

Yskä.

Kuorsaus.

Hengityksen vinkuminen.

Huimaus.

Sairaudet, kuten muun muassa hengitystieinfektiot, allerginen nuha, astma ja silmän sidekalvontulehdus, keuhkosairaudet.

#