tiistai 31.1.2023 | 16:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi kalastuslaki pannaan täytäntöön vuoden vaihteessa – Kalajokivarteen yksi kalastusalue jokilatvoilta merelle saakka

Seppo Kangas
Pe 14.12.2018 klo 09:50

Uusien kalatalousalueiden toiminta alkaa ensi vuoden alussa. Kalajoen vesistöalueelle tulee yksi yhtenäinen kalatalousalue latvapuroilta merelle saakka. Pyhäjoelle tulee erikseen Pyhäjoen kalatalousalue mereltä Venetpalon voimalaitospatoon asti, ja siitä ylöspäin on oma Pyhäjärven kalatalousalue.

– Lakiuudistuksen keskeinen tavoite on hoitaa vaelluskalavesistöjä kokonaisuuksina latvapuroista jokisuun edustan merialueelle asti, sanoo kalatalousasiantuntija Kalle Torvinen ELY-keskuksesta.

– Merkittävin muutos on se että sekä Kalajoen että Pyhäjoen kalatalousalue jatkuu merelle, kylän merirajaan asti, Torvinen kertoo.

Vuoden 2016 alusta voimaan tulleen kalastuslain perusteella vesialueet jaetaan kalatalousalueiksi niiden omistussuhteista ja hallinnollisista rajoista riippumatta. Uudet alueet korvaavat vanhat kalastusalueet.

Kalastuslain tavoite oli vähentää kalastusalueita ja tehostaa kalatalouden kehittämistä isommilla vesistöaluekohtaisilla kalatalousalueilla.

Kalatalousalueet laativat omalle toimialueelleen kalavarojen käyttö- ja hoitosuunnitelman. Ne myös järjestävät kalastuksen ja kalastuksen valvonnan siten, että kalavarojen kestävä ja monipuolinen tuotto, kalakantojen luontainen elinkierto sekä kalavarojen ja muun vesiluonnon monimuotoisuus ja suojelu turvataan.

ELY-keskus kutsuu koolle kalatalousalueen ensimmäisen yleiskokouksen vuoden 2019 alussa.

#