tiistai 18.1.2022 | 16:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Erityisen tavallinen joulunodotus – Ukko on mukana kaikissa Hintsalan perheen joulupuuhissa paitsi aattoiltana ulkosaunassa

Anne Mattila
Pe 14.12.2018 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskalaisessa Laura ja Tapio Hintsalan kuusihenkisessä perheessä eletään ihanaa lapsiperheen joulunodotusaikaa. Jouluvaloja on sytytetty ulos ja sisälle, laulettu joululauluja, kuunneltu joulusta musiikkia ja tietenkin kirjoitettu pukille toivomuskirjeet, jotka laitettiin maton alle ja josta tontut ovat vieneet ne Korvatunturille.

– Minä toivon Pet Shopeja, 8-vuotias Edla kertoo.

Hän ja 6-vuotias siskonsa Senja ovat askarrelleet ja myyneet joulukortteja yhdessä serkkujensa kanssa. Koululaisilla ovat tulossa myös pikkujoulut. Sinne saa videä herkkuja.

Keittiössä hyllyn päällä on tonttuovi. Jännityksellä odotetaan, milloin tonttu tuo kirjeen oven eteen.

Yksi joulunodotuksen kohokohdista on piparkakkujen leipominen porukalla. Tällä kertaa taikina on ostettu kaupasta, mutta erityisen herkulliset piparit leivotaan mummun reseptillä tehdystä taikinasta.

– Meillä leivotaan pipareita monta kertaa ennen joulua – viime vuonnakin viidesti, Laura-äiti naurahtaa.

Perheen nuorimmainen on nelivuotias Ukko. Ukko on vilkas miehen alku, joka kipaisee nousta pöydälle samassa hetkessä, kun äiti kääntää selkänsä ottaakseen kaapista jauhoja leipomista varten, tai pyörähtää istumaan omaan nurkkaansa sohvalle, jossa heiluttaa itseään kännykästä soivan musiikin tahdissa.

– Tämä on Ukon paikka. Hänen rutiineihinsa kuuluu hoidon jälkeen istua tässä ja kuunnella musiikkia, Tapio-isä tarkentaa.

Ukko on erityislapsi. Hän on down-poika.

Ukko ei puhu vielä montaakaan sanaa, mutta viittomia on oppinut jo sitä tahtia, että äiti ja isä suunnittelevat uudelle tukiviittomakurssille osallistumista.

– Viittomat ja puhe tulevat aivoista eri paikoista. Viittomat on helpompi oppia kuin puhuminen, Laura tarkentaa ja kertoo, että Ukko on avustajansa kanssa päiväkodissa oppinut viittomaan muun muassa lauluja.

Kun Ukko haluaa syödä, hän vie kättä suuhunsa eteen, ja kun juoda, vie kättä suulle kuin pitelisi lasia kädessä ja kallistaa taakse päin päätänsä kuin joisi. Kun Ukko ei tiedä jotain asiaa, hän nostaa molemmat kätensä sivuille kämmenet ylöspäin, pää kallellaan ja hämmästynyt ilme kasvoillaan.

Viittomat helpottavat kommunikointia.

Ukko alkaa leipoa pipareita sisarustensa kanssa. Tyttöjen lisäksi perheen pian 11-vuotias esikoinen Niila tulee tuvan pöydän ääreen.

Lapsilla ovat tonttulakit päässä. Edlan tonttulakki on mustavalkoinen, Senjan punainen ja pojilla ovat mustat, kilikellolla varustetut lakit. Ukko ei halua pitää lakkia päässään, vaan sipaisee sen jauhoisilla käsillä lattialle, kun äiti ja isä yrittävät vuorollaan laittaa lakkia pojan päähän.

Laura jauhottaa jokaiselle lapselle oman paikan pöydästä ja antaa palat taikinaa. Kaulin vaihtuu lapselta toiselle, ja kun oikein kiire tulee, lasipurkki korvaa kaulimen. Piparimuoteista katsellaan ne kaikkein kauneimmat.

– Enkeli on ihanin, Edla näyttää ja painaa sillä kuvion taikinaan.

Ukko ei malta olla maistamatta taikinaa. Hän nappaa kokonaisen taikinapaakun suuhunsa sinä aikana, kun äiti neuvoo muita. Äiti ja isä auttavat Ukkoa vuorollaan. Taikina on pian paineltu ja kaulittu ohueksi levyksi. Pikkuleipuri pyyhkäisee kasvoja jauhoisella kädellä ja samalla tekee lähtöä pois pöydästä.

– Ukko ei tykkää, että kädet ovat jauhoiset, äiti sanoo ja puhaltaa enimmät jauhot pois pojan käsistä.

Ukko malttaa jatkaa leipomista.

– Ukko, tehdäänkö hirvi? äiti kysyy ja näyttää muottia.

Samalla poika nostaa kädet sarviksi päänsä päälle ja viittoo hirven. Muotti painuu taikinaan ja Ukon pipari on valmis nostettavaksi uunipellille. Samalla pikkuleipuri pyörähtää pois penkiltä ja juoksee isänsä perään käsien pesuun.

Hintsalan perheessä Ukko on mukana kaikissa jouluvalmisteluissa. Joulu on nelivuotiaalle ehkä hieman outo käsite, ja ainakin viime jouluna pukin näkeminen arvelutti.

– Poppa, Ukko toteaa isälle kynttilän liekistä.

Kynttilän liekkiä on mukava puhaltaa sammuksiin. Onnistuneen puhalluksen jälkeen taputetaan käsiä ja isä saa sytyttää kynttilän uudelleen.

Jouluperinteet ovat Hintsaloilla pitkälti samat kuin muilla. Aattona koristellaan kuusi, lauletaan joululauluja ja käydään joulukirkossa. Joulupuuro -kirjan lukeminen kuuluu myös perineisiin.

Jo toisena jouluna perhe käy papan haudalla ja mummon luona Merijärvellä. Jossain vaiheessa on tarkoitus käydä myös Lauran kotiseudulla Jyväskylässä.

– Parasta joulussa ovat lahjat ja jouluaatto, Niila toteaa painokkaasti.

Vanhempien tavoitteena on katsoa asioita läpi sormien ja luoda joulun tunnelma ilman stressiä. Tunnelmaa luodaan lämmittämällä vanha pihasauna, jossa ei ole edes sähköjä.

– Isompien lasten kanssa käymme saunassa sinä aikana, kun Ukko ottaa päiväunet. Kun Ukko herää, syömme jouluaterian koko perheellä, jonka jälkeen tulee pukki, Laura kertoo.

Uunissa paistuvien pipareiden ja keittimessä tippuvan kahvin tuoksut leijailevat ympäri taloa. Leipomukset ovat valmiit ja perhe istahtaa pöydän ääreen maistelemaan tämän joulun ensimmäisiä pipareita.

"Meillä leivotaan pipareita monta kertaa ennen joulua – viime vuonnakin viidesti.

#