keskiviikko 22.5.2019 | 13:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Suomalaisen pubin näkökulmasta kaikki on niin kuin ennenkin" – yksi yleistyvä tapa kuitenkin huolettaa ylivieskalaista ravintoloitsijaa pikkujouluaikaan

Hanna Perkkiö Kalajokilaakso+
Ke 5.12.2018 klo 18:00

Pikkujoulukausi on nyt vilkkaimmillaan, ja liikenteessä riittää juhlijoita. Ylivieskan Ravintolat Oy:n yrittäjä Ilmari Vähäsarjalle se tietää muun ravintolaväen tapaan työntäyteistä aikaa.

Kaiken juhlahumun keskellä ravintoloitsijaa huolettaa ilmiö, jonka poliisikin on nostanut esille. Kyseessä on yleistymässä oleva tapa ajella pikkumaistissa lasillisen tai parin jälkeen.

Vähäsarjan mukaan tämä korostuu etenkin pikkujouluaikana, kun kuskin tarve on kaikilla ja taksia saa jonottaa.

– Ravintolamaailmassa näkyy sellainen huolestuttava piirre, että kun porukka tulee autolla, kaikki tilaavat samanlaisen alkoholijuoman. Itse olen sen verran suulas, että saatan joskus ripittää oletetun kuskin. Kysyn että minkä ihmeen takia juot alkoholia, kun meillä on hyviä alkoholittomiakin.

Vähäsarja ei kaihda setämäistäkään tyyliä silloin kun nuoria pitää muistuttaa alkoholin ja ajamisen yhteensopimattomuudesta.

– Me emme aina voi tietää, millä ravintolasta poistuva asiakas lähtee liikenteeseen. Mutta heti jos tällainen asia todetaan, niin pyritään puuttumaan tilanteeseen.

Vähäsarja on urallaan nähnyt monet pikkujoulukaudet. Mitään uutta ei ole siinä, että vaikkapa Ravintola Jokerin oven kautta tulee juhlijoita jatkoille tänäkin vuonna entiseen tapaan.

– Ravintolan ovelta katsottuna ihmisten käyttäytyminen pikkujouluissa ja niiden jatkoilla on pysynyt aika samanlaisena.

Alkoholin käytössäkään Vähäsarja ei näe suurta muutosta suuntaan tai toiseen, vaikka alkoholittomien juomien on jossain toisaalla kerrottu kasvattaneen suosiotaan.

– Suomalaisen pubin näkökulmasta kaikki on niin kuin ennenkin.

Ravintolassa joulunalusaika on kuitenkin selvästi vilkkaampaa kuin muu syksy. Vähäsarjan mukaan pikkujoulujuhlat ovat tuoneet lisää liikennettä jo parin viikonlopun ajan, mutta vuoden parhaat päivät ovat vasta tulollaan.

Yrittäjän näkökulmasta tämä aika on ravintolalle myös näytön paikka. Asiakaspalveluun kannattaa nyt satsata erityisen paljon.

– Tähän aikaan vuodesta ravintolassa liikkuu sellaisia ihmisiä, joita ei muulloin juuri näy. Heille pyritään tietysti antamaan mahdollisimman hyvä kuva ravintolasta. Jos edes vappuna kävisivät sitten seuraavan kerran.

Muutoin Vähäsarja ei lähde luokittelemaan asiakaskuntaansa. Pikkujoulujuhlijoiden joukkoon mahtuu ihmisiä laidasta laitaan ja kaikista ammattiryhmistä ja ikäluokista.

– Täällä ei pyritä rajaamaan ohjelmakulttuurilla ketään ulos. Meillä on myös ihmisiä taustoista ja sosiaaliluokista riippumatta yhdistävä asia, eli karaoke.

Kokenut portsari kuitenkin tietää, että pikkujoulujen aikaan liikkeellä on usein tavanomaista yritteliäämpää väkeä.

– Johtuuko yritysten huonosta viinatarjoilusta vai mistä, mutta pikkupullo povessa korostuu näin juhlapyhien aikaan. Ammattilaisen silmä kyllä kiinnittää huomion pulleaan käsilaukkuun tai koholla olevaan takkiin.

#