sunnuntai 27.11.2022 | 05:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Futsalilla ei itseään elätä - Maajoukkuehyökkääjä Rami Tirkkonen joutui laittamaan talouden etusijalle ja keskittymään siviilityöhön

Eetu Kupulisoja
To 29.11.2018 klo 15:45 | päivitetty to 15:50

Sievi FS:n Rami Tirkkonen on totuttu näkemään Futsal-Liigan maalipörssin kärkisijoilla. Tällä kaudella romuluista hyökkääjää eli futsaltermein pivotia ei listoilla näy, sillä vyöllä ei ole yhtään peliminuuttia.

Syy on ”ammattimaisesta amatööriurheilusta” tuttu: työkiireet eivät tällä hetkellä mahdollista pelaamista.

– Työasiat painavat päälle. Olen reissuhommissa ja vielä osakkaana firmassamme, mikä luo lisää painetta ja tuo viikonlopuille toimistotöitä. Kun en pysty sitoutumaan pelihommiin täysillä, ei olisi oikein joukkuetta eikä itseäni kohtaan olla mukana, 25-vuotias Tirkkonen sanoo.

Maarakennusalan yrityksessä työskentelevä Tirkkonen kiertää ympäri Suomen rakentamassa valokuituverkkoja.

– Taloutta oli ajateltava, että saa lainat maksettua. Kun vielä haluaa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, tämä oli pakkorako, ettei aja itseään piippuun.

Futsal on viime vuosina kehittynyt paljon ammattimaisempaan suuntaan, mutta ainakaan vielä se ei ole noussut niiden harvojen lajien joukkoon, joilla voisi Suomessa tienata.

Esimerkiksi Sievi FS ei pysty maksamaan pelaajilleen rahallista korvausta. Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n yhteyspäällikkö, kaikkien aikojen suomalainen futsalpelaaja Panu Autio arvelee, että tilanne on sama myös muissa seuroissa.

– Sitä se on monessa muussakin lajissa etenkin naisten puolella. Futsalissa pyrimme olemaan ammattimaisia, mutta ammattilaisia ei ole kuin muutama ulkomaalaispelaaja. Joissain seuroissa saatetaan jotain maksaa, tai kehitellä muu työ esimerkiksi valmennuksen parissa, Autio kertoo.

Rami Tirkkonen arvelee, että mikäli pelaamisella voisi itsensä elättää, hän myös tekisi niin. Jo jonkunlaisen korvauksen saaminen auttaisi.

Hän korostaa, että muilta osin Sievi FS on aina järjestänyt oheispuitteet mahdollisimman ammattimaisesti. Esimerkiksi fysioterapeutti kulkee joukkueen mukana vieraspelireissullakin ja pelaajille luodaan oma ruokavalio.

– Vaikka korvausta ei saakaan, muut asiat hoidetaan viimeisen päälle, kolminkertainen Suomen mestari Tirkkonen kiittää.

Sekä Tirkkonen että Autio ovat yhtä mieltä siitä, että futsalin pelaaminen huipputasolla vaatii muulta elämältä uhrauksia ja priorisointia. Panu Autio toteaa, että toimivan järjestelyn löytäminen edellyttää runsaasti rakkautta lajiin.

– Entinen maajoukkuemaalivahti Matias Sarelius heitti joskus, että futsalpelaajan olisi paras olla opiskelija ja sinkku. Vitsillähän hän niin sanoi, mutta on siinä totuuden siemen mukana.

Aution seurajoukkue, espoolainen GFT, jossa hän toimii sekä pelaajana että urheilutoimenjohtajana, harjoittelee maanantaista torstaihin joka päivä kello 20–22. Perjantai on vapaapäivä, ja viikonloppuisin yleensä pelataan.

– Siinä vaaditaan joustoa sekä itseltä että perheeltä.

Rami Tirkkosen ura ei missään nimessä ole ohi. Hän kuitenkin toteaa, että siviilipuolen asioiden tulee olla kunnossa, ennen kuin hän taas kaivaa pelikengät kaapista.

– En lähde pelaamaan puolitehoilla. Haluan, että jätkät pystyvät luottamaan, että pystyn antamaan joukkueelle sata prosenttia, linjaa UEFA Futsal Cupin maalikuningas kaudelta 2016–17.

#