lauantai 15.8.2020 | 06:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ekumeniaa yhteisillä tapahtumilla – Nivalassa on kaksi kirkonkylää!

Leila Päivärinta
Su 25.11.2018 klo 00:00 | päivitetty ke 15:59

Nivalan Karvoskylän ortodoksisen kirkon ja evankelisluterilaisen seurakunnan välinen yhteistyö juontaa juurensa 1920-luvulle, jolloin paikkakunnalle muutti mm. ortodoksinen Lipposen kauppiasperhe Vienan-Karjalasta. Kun Nivalaan alettiin sodan jälkeen puuhata valtion kustannuksella ortodoksista rukoushuonetta, kauppiasperhe lahjoitti pyhäkölle tontin.

Vuonna 2007 Nivalasta tuli paikkakunta, jossa on kaksi kirkonkylää, onhan ortodoksisuus toinen kansankirkkomme.

– Vuonna 1962 valmistunut rukoushuone rakennettiin lähelle Karvoskylän evankelisluterilaista kappelia, jonka hautausmaa palvelee myös ortodoksivainajien viimeisenä leposijana. Toki ortodoksiristejä löytyy myös muilta Nivalan hautausmailta, kertoo Karvoskylän ortodoksikirkon isännöitsijä Jarmo Pylkkönen.

Rukoushuone oli alun vuosikymmeninä merkittävä erityisesti evakoille ja sen kävikin vihkimässä Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali. Evakkojen ja paikallisten luterilaisten yhteistyö ulottui alusta lähtien kaikkiin arkipäivän toimintoihin, mikä auttoi osapuolia ymmärtämään toisten hengellistä kulttuuria.

– Epäilemättä Lipposen kauppiasperheellä ja muilla Vienan pakolaisilla oli suuri merkitys siinä, että paikallisille muodostui tietty tuttuuden tunne ortodoksisuutta kohtaan, Pylkkönen sanoo.

Kirkoksi rukoushuone vihittiin 2007 ja tänä päivänä Karvoskylässä sijaitseva Kristuksen kirkastumisen kirkko kuuluu Iisalmen ortodoksiseen seurakuntaan. Nivalan lähikunnissa on noin 150 seurakunnan jäsentä.

Tänä päivänä ortodoksikirkko on merkityksellinen niille Nivalaan ja lähiseudulle muuttaneille, joille ortodoksisuus on ollut kotiuskontona. Seurakunnassa voi kuulla tänä päivänä jopa kahdeksaa eri kieltä, joista venäjää puhuvien ryhmä on suurin suomenkielisten jälkeen.

Ekumeniatoiminta eli kahden Nivalan kristillisen kirkon yhteistyö aktivoitui nykymuotoonsa kirkkoherra Heikki Hurskaisen ja isä Antero Petsalon yhteistyön tuloksena. Silloin Nivalassa ryhdyttiin järjestämään ekumenisen rukousviikon tapahtumia. Kotiseutumuseo Katvalan 80-luvulla alkaneista eloseuroista muodostui 2000-luvun alussa ekumeeninen tilaisuus ja jokavuotinen sadonkorjuun kiitosjuhla.

Viimeisimpiä yhteistoiminnallisia tapahtumia oli Nivalan evankelisluterilaisessa kirkossa pidetty Suomen 100-vuotisjuhlan ekumeeninen jumalanpalvelus, jonka toimittivat isä Martti Hänninen ja Nivalan kirkkoherra Sanna Jukkola.

Karvoskylän ortodoksinen kirkko sijaitsee maantieteellisesti mielenkiintoisella paikalla myös herännäisyyteen liittyen. Lähellä sijaitsevassa Niemen talossa Savon ja Pohjanmaan heränneet yhdistyivät 1830-luvulla. Kaikkien aikojen toiset Herättäjäjuhlat pidettiin Nivalan Palosaaressa 1894 ja seuraavan kerran 1903 Yliniemellä, joka sekin sijaitsee Karvoskylässä.

– Ekumeenisuus näkyy Karvoskylän ortodoksikirkossa myös Nivalan 2019 Herättäjäjuhlien aikaan. Ovet pidetään avoinna ja tänne voi poiketa tutustumaan. Samoin on Nivalan kotiseutuviikon, Kapinaviikon aikaan. Myös muulloin kirkon tilaisuuksiin saa tulla, eikä keneltäkään kysellä tulolle syitä, isännöitsijä Jarmo Pylkkönen sanoo.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#