lauantai 15.8.2020 | 08:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seuratuvalla kaikuvat yhä Siionin virret – Historiaan mahtuu myös evakkoja ja lastensairaala

Liisa Ängeslevä
Ke 21.11.2018 klo 23:55 | päivitetty ke 15:41

Keltainen puurakennus seisoo ryhdikkäänä remontissa olevan Nivalan kirkon takana. Seuratuvalla kaikuvat voimallisesti Siionin virret parin viikon välein, kun uusia virsiä ja sovituksia veisataan tutuksi Veli Järviluoman johdolla. Joka toinen viikko kokoonnutaan seuroihin. Toiminnasta vastaa Herättäjä-Yhdistyksen Nivalan paikallisosasto.

Rakennuksen omistaja, Nivalan Seuratupayhdistys, huolehtii rakennuksen kunnosta ja järjestää vuosittain joulujuhlan. Lisäksi rakennuksessa harjoittelee kuoroja, järjestetään häitä, syntymäpäiviä ja hautajaisia. Niistä ja vuokrattavista kolmesta asunnosta saadaan tuloja, joilla talon käyttökustannukset saadaan maksettua. Saliin mahtuu sata ihmistä, ja tila on Nivalan Seuratupayhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Hurskaisen mukaan käyttökelpoinen moneen toimintaan.

Kunnossapito tapahtuu talkootyönä. Nyt kun Nivalan kirkko on remontissa ja seurakuntatalolle on siirtynyt monia toimintoja, järjestetään Seuratuvalla myös monia Nivalan seurakunnan tilaisuuksia.

Rakennus on vanha, mutta kauttaaltaan korjattu Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen tuella vuosituhannen alussa. Rakennus on jo toinen Seuratupa Nivalassa. Ensimmäinen myytiin toiminnan hiipumisen myötä pois. Aikojen saatossa Nivalan heränneistä alkoi tuntua, että varsinkin nuorisolle halutaan paikka, jossa he voivat kokoontua.

– Seuraavaa sukupolvea haluttiin säästää maailman pahuudelta, kuvaa Nivalan Seuratupayhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Raudaskoski.

Seuratuvasta on tullut eläkkeellä olevalle maanviljelijälle ja ahkeralle talkoolaiselle kolmas koti.

Seuratupa-aktiivit eivät vielä tiedä mikä rooli rakennuksella ja sen vieressä olevalla puistolla on ensi kesän herättäjäjuhlilla. Seurakenttä on Kyösti Kallion koulun kentällä ja ulottuu Pidisjärven rantaan.

– Varmaan tässäkin jotain tapahtuu juhlien aikaan, vaikka tila ei ole aivan juhlakentän tuntumassa. Nyt ovat valmistelut menossa. Kuoro on jo aloittanut harjoitukset Nivalan juhlia varten, kertovat puheenjohtajat.

Nykyinen rakennus valmistui 1938 ja se on ehtinyt olla monena. Toisen maailmansodan aikaan se oli kansanhuollon käytössä evakkojen vastaanottopaikkana. Välirauhan aikaan sinne perustettiin lastensairaala, joka toimi tiloissa peräti 16 vuotta. Vuonna 1956 rakennus palasi seurakäyttöön. Nuorisotyö ja kuorotoiminta olivat tärkeitä toimintoja. Seurakunnalle ensimmäinen nuorisotyöntekijä palkattiin vasta 1960-luvun puolivälissä. Seurakuntatalo valmistui 1975 ja silloin oli tarkoitus siirtää toiminta sinne. Seuratuvalla ehtikin toimia päiväkoti, kunnan toimistoja sekä kirjasto. 1980-luvulla kunta olisi ollut valmis ostamaan hehtaarin tontilla olevan rakennuksen ja rakentamaan paikalle kirjaston. Talo kuitenkin palautettiin taas seurakäyttöön.

Vastaavanlaisia heränneiden seuratupia on ollut monilla paikkakunnilla, mutta toiminnassa niitä ei enää juuri ole.

Kiuruvedellä on toimintaa ja Lapualla vanhan Karhumäen opiston tiloissa on toimintakeskus. Haapajärven tila ei ole enää käytössä, laskeskelee Heikki Hurskainen.

Heränneiden eli körttisten määrää Nivalassa on Heikki Hurskaisen mukaan vaikea laskea. Yhdistyksen paikallisosaston jäsenmäärä ei kerro koko totuutta, sillä tutkimuksenkin mukaan Suomen suurin herätysliike ovat lähinnä körttiset. Sillä tavalla vastasi valtaosa valtakunnallisessa tutkimuksessa, jossa kysyttiin mihin herätysliikkeeseen suomalaiset kuuluvat tai tuntevat kuuluvansa.

Heränneiden tärkein toimintamuoto on perinteisesti ollut kotiseurat, mutta niiden määrä on vähentynyt. Nivalassa toimintaa pidetään yllä järjestämällä kotiseuraviikkoja.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#