lauantai 15.8.2020 | 08:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan Herättäjäjuhlilla pitkät perinteet – Ensimmäisen kerran 124 vuotta sitten

Elisa Kujala
Pe 23.11.2018 klo 00:00 | päivitetty ke 16:01

Vuonna 1894 juhlapaikkana oli Matti Marjoniemen isännöimä Palosaaren talo Karvoskylällä. Juhlille saapui 2000 juhlavierasta 37 pitäjästä.

Seitsemästätoista papista yksi oli rovasti Wilhelmi Malmivaara. Kerrotaan Malmivaaran vierailleen herättäjäjuhlailtana Haijun talossa ja sanoneen: ”Kipaiseppas tyttö sanomassa kylällä, että täällä teillä pidetään tänä iltana semmoiset tupenpituiset seurat.” Väkeä tuli sen aikaiseen oheistapahtumaan kartano täyteen.

Hengellinen Kuukauslehti raportoi juhlista. Aattoiltana herännyttä kansaa alkoi rientää juhlapaikan naapuriin, Yliniemen taloon. Aamulla siirryttiin Palosaareen. ”Kilometrien pituinen hevosjono ja väenpaljous näytti loputtomalta.”

Talkoohenki ja vieraanvaraisuus ovat kuuluneet herättäjäjuhlajärjestelyihin aina. Palosaaressa väki ruokittiin, kahvitettiin ja kuljetettiin Ylivieskan asemalta hevoskyydillä juhlapaikalle ja takaisin.

”Rahaa ei otettu, vaikka kuinka olisi tarjonnut”, kommentoi lehdessä Muhoksen kappalainen Erkki Pesonen.

Pastori Elis Bergroth ihmettelee kuulijakunnan hiljaisuutta ja tarkkaavaisuutta, ”miltei joka sana imettiin puhujan huulilta”. Juhlien päätöspuheessa Malmivaara vetosi Jumalan sanan lupaukseen: ”Kun Herra on kanssamme, niin kuka voi olla meitä vastaan.”

Nivalan toiset herättäjäjuhlat olivat vuonna 1903 Karvoskylän Yliniemessä ja kolmannet pappilassa 1907. Jumalanpalvelukset olivat kirkossa ja sen ympärillä. Väkeä on kirjattu olleen paikalla runsaasti.

Vuonna 1933 Nivalan juhlat herättivät mielenkiintoa ulkomaita myöten. Unkariin kokoontuneet papit lähettivät juhlille veljelliset terveiset.

Vuonna 1946 Nivalan viidensien herättäjäjuhlien juhlakenttä oli lähellä kirkkoa Niementien alueella. Jumalanpalvelus oli täpötäydessä kirkossa, ja valtaosa kuunteli ulkona kovaäänisistä.

Juhlakentän vieressä olivat ruokailukatokset, joissa suuri talkoolaisten joukko palveli 15 000 juhlavierasta. Sodan jälkeinen aika oli niukkaa. Lihakeiton ainekset, maito, leipä ja voi saatiin lahjaksi eri kylien taloilta. Vieraat yöpyivät kodeissa ja yhteismajoituksissa kouluilla.

”Tietäkää, että Herra on Jumala” –tunnuslause kutsui Nivalan herättäjäjuhlille vuonna 1966.

Juhlakenttä oli kirkon kiviaidan vieressä Seuratuvan kentällä, ja vasta rakennetulla Kyösti Kallion koululla oli ruokailu. Nivalasta puhujina olivat kirkkoherra Pentti Pyy ja uskonnonlehtori, pastori Juhana Malkamäki.

Juhlaväen mielestä nämä juhlat olisivat saaneet jatkua kauemminkin. Hengellistä ja aineellista tarjottavaa olisi riittänyt.

Ylistarolainen Toivo Viita iloitsi Hengellisen Kuukauslehden artikkelissa siitä, ettei juhlilla väsytetty pitkillä puheilla eikä vaikeilla oppirakennelmilla, saati vaadittu tekemään epäaitoa uskonratkaisua. Juhlakansa asettui virsissä ja Sanan kuulossa Kristuksen tuomittavaksi ja armahdettavaksi.

Vuoden 1992 herättäjäjuhlat muistetaan kylmästä säästä, mutta sunnuntaina paistoi armon aurinko.

Vuoden 2019 herättäjäjuhlat ovat Herättäjä-Yhdistyksen, Nivalan kaupungin ja seurakunnan yhteinen ponnistus, jossa on mukana suuri talkoolaisten joukko läheltä ja kaukaa.

Lähteet: Hengellinen Kuukauslehti 1894, 1903, 1907, 1933, 1946, 1966, 1992. Junttila, Toivo – Vähäsarja, Väinö 1988: Kaksi seuratupaa.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#