lauantai 15.8.2020 | 08:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Irja Liinamaa kutonut noin 800 tukisukkaa – Talkoolaiset puurtavat väsymättäjuhlien eteen

Leila Päivärinta
Pe 23.11.2018 klo 23:50 | päivitetty ke 13:34

Käsi- ja taideteollisen koulutuksen nuoruudessaan maineikkaassa Wetterhoffin oppilaitoksessa saanut ja käsityönopettajana työuransa tehnyt Irja Liinamaa, 85, on yksi ahkerimpia Nivalan Herättäjäjuhlien eteen talkootöitä tekeviä. Käsityöalan ammattilaisen taustalla hän on kehittänyt varainkeruuseen useita erilaisia tuotteita, joita on itse valmistanut jo satamäärin.

– Pelkästään ”tukisukkia” olen kutonut noin 800 kappaletta, Irja Liinamaa kertoo ja esittelee pikkuruista puikoilla kudottua kuviosukkaa, jonka varteen on kiinnitetty avainperän lukko.

Liinamaan opastuksella aikanaan valmistetuissa pienissä pirtanauhapuissa valmistui juhannuksen alla mustavalkoista kapeaa pirtanauhaa. Pikkuruiset puut mahtuvat pöydälle ja nauhan kutominen käy näppärästi, vaikka kuviot vaihtelevat. Yhdestä loimesta tulee kolme nauhaa, kaulassa pidettäviksi avaimenperiksi.

– En osaa koskaan olla tekemättä mitään. Aina kun istahdan, otan jonkun käsityön esille ja niin uusia tukisukkia, nauhoja, sukkia tai ”miehen korvikkeita” eli purkinaukaisijoita valmistuu kuin siinä sivussa. Purkinavaajat on leikattu valkoisesta verkkomuovista, jonka reunoihin on virkattu kauniita erivärisiä reunuspitsejä.

– Olen sanonut, että en ikäni puolesta enää pysty olemaan mukana raskaammissa talkoohommissa, mutta teen juhlien eteen käsitöitä niin paljon kuin ehdin, Irja Liinamaa kertoo.

Niin hän on tehnyt siitä lähtien, kun Nivalan 2019 juhlista saatiin varmuus. Valmiiden töiden myynti hoituu paikallisyhdistyksen aktiivien avulla eri tapahtumissa, jopa ympäri Suomea. Esimerkiksi Herättäjän aluesihteerinä toiminut Matti Nuorala vei monet kerrat työmatkoilleen Liinamaan kädentöitä. Joka reissulla koko satsi tuli myytyä.

– Kädentöitä viedään myyntiin myös Tampereen juhlille, jossa nivalalaisilla on oma osasto, kertoo Nivalan juhlien taloustoimikunnan puheenjohtajana toimiva, Irja Liinamaan miniä Kaisa Liinamaa.

– Mukana on myös muiden tekemiä varainkeruutuotteita. Itse olen ommellut mm. nappipyyhkeitä, patalappuja, pipoja, pesukintaita ja lippahuiveja, Kaisa Liinamaa selvittää.

Kaisa Liinamaan ominta vahvuutta Nivalan juhlien talkooporukassa ovat kuitenkin talousasiat. Hän työskentelee Nivalan Teollisuuskylän toimitusjohtajana ja on aiemmin ollut tilitoimistoyrittäjä. Tampereen juhlilla onkin tarkoitus tavata sikäläisen taloustoimikunnan vastaavia, joilta saa varmasti hyviä neuvoja.

– Sellainen ei ole vaihtoehto, että Nivalan juhlat epäonnistuisivat, vaan meillä kaikilla talkootyöhön lupautuneilla on sama asenne: Nivalan Herättäjäjuhlat onnistuvat varmasti, sanoo myös juhlien taloustoimikunnassa vaikuttava Paula Maijala, joka on Kaisa Liinamaan tytär. Hänen talkoopanoksensa liittyy nimenomaan talousasioiden hoitoon, käsitöiden teon hän jättää huoletta Irja-mummulleen ja äidilleen.

– Hyvä mieli ja yhteisöllisyyden tuntu on palkintona jokaisesta työstä, Liinamaan naiset vakuuttavat.

Liittyypä Liinamaan naisiin, talkootöihin ja Herättäjäjuhliin vielä yksi erikoinen jatkumo. Kun Kaisa Liinamaa aloitti 1966 koulun, pidettiin Nivalassa Herättäjäjuhlat, kun Paula Maijala aloitti 1992 koulun, pidettiin Nivalassa juhlat ja kun Nivalassa on seuraavat juhlat vuonna 2019 aloittaa koulun Paulan vanhin lapsi.

Herättäjäjuhlien talkoolaisia on Nivalassa noin 1 700. Varainkeruuseen omalla osaamisellaan osallistuu Liinamaiden ohella suuri joukko nivalalaisia.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#