torstai 13.8.2020 | 16:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huvimajasta tuli miesten juttu

Leila Päivärinta
Pe 23.11.2018 klo 23:55 | päivitetty ke 15:43

Nivalassa Peltolan pappilan pihalla, lähellä Asemantien ja Kalliontien ympyräristeystä, seisoo komeista ja leveistä kuusilaudoista valmistettu huvimaja. Sinne mahtuu istumaan tusinan verran körttiukkoja, mutta vielä useampi on ollut elokuussa arvottavaa majaa rakentamassa.

Nivalan Herättäjäjuhlien hyväksi myytävien arpojen pääpalkinnoksi rakennettu huvimaja on ollut miesten juttu. Rakentamiskökkään eli talkoisiin osallistuneista miehistä puolet on yli 80-vuotiaita. Koko porukka kehuu projektia mieluisaksi, koska yhteistyö pelaa saumattomasti tekijöiden kesken.

– Jopa niin hyvin, että oltiin liian innokkaita, kun saatiin urakoitua maja valmiiksi kahdessa viikossa. Siitä huolimatta kaikki yksityiskohdat tehtiin taitavasti, höylättiin, pyöristettiin ja ruuvattiin niin, että työn jälki kestää katsomista. Vanhoilla menetelmillä työhön olisi huvennut koko talvisydän, Tuomo Takalo kertoo muiden miesten muistellessa vanhoja puuntyöstön menetelmiä.

– Tämä oli tärkeä talkootyö meille miehille. Kun pääsemme käyttämään omaa osaamistamme, se lisää yhteisöllisyyttä, porukan nuorimpiin kuuluva Yrjö Muilu huomauttaa.

Huvimaja on tehty hyvistä värkeistä. Ne kaikki on saatu lahjoituksina.

– Sellainen oli suorastaan kunnia-asia kaikille yrityksille, joilta kävimme kysymässä, Esko Kujala selvittää.

Kuusilaudat saatiin Haapajärven Hasalta osittain jopa höylättyinä ja perille tuotuina, ikkunat ovat iskunkestäviä ja koko maja on kiinnitetty helposti irrotettavilla ruuveilla. Helppous on tässä tapauksessa valttia, sillä huvimajan voittajahan voi asua vaikka pääkaupunkiseudulla. Maja onkin rakennettu niin, että se on helppo purkaa, kuljettaa ja koota uudelleen.

– Rakennus on pintakäsitelty, mutta lopullisen maalin saa voittaja itse päättää, sanoo rakennusmestarin silmällä kökkäporukassa mukana ollut Veikko Löytynoja.

– Omistaja saa myös päättää laittaako majan keskelle grillin vai tuoko sinne pöydän. Jos hän päätyy grillin laittamiseen, kattoon pitää tehdä aukko savuhormille.

Hasalta saaduista laudoista miesväki on tehnyt myös maitolaiturin, joka on jo maalattu punaiseksi. Se tulee olemaan Nivalan juhlilla se vähän erilaisempi kohtaamispaikka, aivan kuten maitolavat olivat kyläläisten kohtaamispaikkoja ennen vanhaan. Laituri ei ole arvottavana.

Kökkä on tuttua Nivalan körttiukoille jo vuosien takaa. Moni on ollut mukana rakentamassa kirkko-, tsasouna- ja leirirakennuksia rajan taakse, Venäjälle ja Viroon. Venehjärvelle on oltu tekemässä kirkkovenettä ja kattosipulia.

Kotipuolessa ukkojen talkooporukka on ahkeroinut aiemminkin yhteiseksi hyväksi muun muassa Nivalan lähetysjuhlia varten.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#