maanantai 13.7.2020 | 11:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juhlien tunnus löytyi Siionin virrestä: ”Siinä on kaikki”

Seija Krapu
Pe 23.11.2018 klo 23:55 | päivitetty ke 13:15

Nivalalainen Katriina Tyhtilä selaili Nilsiän herättäjäjuhlilla Siionin virsikirjaa, kun hänen silmiinsä osui virren 123 kolmas säkeistö:

”Herätä minut valvomaan ja palvelemaan

muita, kuulemaan hiljaa, puoltamaan

sairaita, kiusatuita.

Tahtosi tietä

kysymään opeta

maailmassa, vaativassa,

sinussa pysymään, armossa avarassa.”

– Armossa avarassa, siinä se on kaikki kahdessa sanassa. Armo on herännäisyyden ydin ja avaruus kuvaa myös meidän maisemaamme. Tiesin, että Nivalan juhlille haettiin tunnusta kilpailulla. Se ei ollut liian pitkä ja oli tunnukseksi tarpeeksi naseva.

– Teksti on niin hoitava, kuin rukous. Tuntui johdatukselta, että sen löysin.

Herännäisyys ja maalaistalojen seurapenkit tulivat Katriinalle tutuiksi jo lapsena. Katriina Tyhtilän isä Leo Anttonen oli Portaanpään opiston johtokunnassa ja seurapuhuja. Perhe asui Iisalmessa 10 vuotta. Nivalassa hän sitten liittyi myös miehensä herännäissukuun.

Körttikodista on tunnuksen ulkoasun suunnittelijakin, kuvataideopettaja Riitta Latvala-Erkkilä. Häneltä toivottiin selkeää ja yksinkertaista kuvaa, jonka suunnittelu lähti tietenkin tunnuslauseesta.

– Avaruus, avara maisema ja siellä lato, se on leimallista tälle seudulle. Ja armon avaruus tunnusomaista nykykörttisille, se ei ahdista. Vielä minun lapsuudessani oli hyvin tarkkaa, ettei pyhänä saanut käyttää saksia ja tehdä käsitöitä. Herännäisyydestä löytyy myös anteeksiantoa ja väljyyttä, joita tänä päivänä tarvitaan.

Avaruutta kuvastavat myös sininen ja tunnuksen keväisen keveät Nivalan värit, keltainen ja vihreä.

– Minusta parhaiten silti toimii mustavalkoinen versio.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka ilmestyi Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#