lauantai 15.8.2020 | 07:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Raudaskylän Kristillinen Opisto jälleen uuden edessä

Liisa Ängeslevä
Pe 23.11.2018 klo 00:00 | päivitetty ke 13:00

Ylivieska on tärkeä koko Herättäjä-Yhdistyksen historiassa, sillä paikkakunnalla on perustettu niin kustannusyhtiö kuin yhdistyskin. Kuitenkin noin 120 vuotta sitten Ylivieskassa kiisteltiin siitä perustetaanko paikkakunnalle kansanopisto.

Heränneet isännät olivat Ylivieskan seudulla epäilivät, että opiston perustaminen on maailmaan menemistä. Pelkona oli, että siellä saatetaan oppia liikkeen arvolle sopimattomia taitoja.

Kansanopisto perustettiin kuitenkin Raudaskylälle, ja edelleenkin nimessä on mukana sana kristillinen, vaikka rehtori Jukka Hautala määritteleekin oppilaitoksen tehtäväksi sivistyksen ja herätysliikkeen tehtäväksi rohkaista elämään kristittynä.

– Opiskelijan ei tarvitse ottaa kantaa herännäisyyteen, mutta hän kyllä löytää sen täältä, sanoo Jukka Hautala.

Opistossa on opiskelijoita niin eri herätysliikkeistä kuin uskonnoistakin. Herännäisyyden perinnettä ylläpitävät opiston pyhät ja esimerkiksi herännäiskuoron leirit ja seurat.

– Ehkäpä kristilliseen opistoon tuleva opiskelija ottaa sen riskin, että siellä voi olla jotain kristillistäkin, Jukka Hautala tuumii.

Jos varsinaisessa opetustyössä herännäisyys ei vahvasti näykään, ovat rehtorit tulleet herännäistaustasta ja monet ovat olleet vahvasti mukana myös Herättäjä-Yhdistyksen toiminnassa. Jukka Hautalakin on ollut yhdistyksen johtokunnassa ja puheenjohtajana sekä keskeisesti uudistamassa Siionin virsiä.

Nimen muuttamista on pohdiskeltu eri vuosikymmeninä, mutta kristillistä ei ole siitä pudotettu pois. Rehtorin mukaan nimi voi olla enemmän rasite kuin kertoo tämän päivän tarjonnasta. Vaikka opetuksessa kristillisyys ei ole vahvasti läsnä, niin sitä se on mielikuvissa. Joka vuosi kymppiluokalle tulevissa on niitä, joille isovanhemmat ovat lämpimästi suositelleet opistoa, jota ovat itsekin käyneet.

Opisto on muuttunut, sillä siellä on tartuttu myös yhteiskunnalliseen muutokseen. Yhteys uskonnollisen liikkeen ja koulutuksen välillä on ohentunut, Jukka Hautala sanoo.

Ammattikorkeakoulun siipien alla vuodesta 2000 toiminut kirkon nuorisotyön koulutus siirtyy Kokkolaan ja jälleen kerran Raudaskylän Kristillisellä Opistolla ollaan uuden edessä. Noin 370 vuosiopiskelijasta lähtee 120. Se on taloudellisestikin iso menetys.

Toisaalta yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa on saanut Raudaskylässä aikaan kehittämispurskauksen. Siitä saatuja oppeja voidaan käyttää tulevaisuudenkin suunnittelussa.

Opisto on kouluttanut 50 vuotta kirkon nuorisotyön ohjaajia, ja opetuksen siirtäminen notkautti hakijoiden määrää. Toivottavasti koulutus ei silti lopu hakijapulaan.

– Kokkolan seudulla hengellinen ilmapiiri on kovin erilainen kuin täällä, toivon että koulutuksessa olisi sitkeyttä olla avaran kansan kirkon puolella, Jukka Hautala mietiskelee.

Nuorisotyön koulutus on ollut vahva brändi Raudaskylälle, se on kautta Suomen ollut tunnetuin sisältö musiikkileirien lisäksi.

Lukiokoulutus ja oman alan harkintaan aikaa antava kymppiluokan koulutus jatkuvat Raudaskylällä. Opisto tarjoaa myös ammatillista koulutusta, jota kehitetään yhä enemmän työelämän tarpeista. Vahva hanketyö luo rehtorin mukaan myös pohjaa koulutustyölle.

Opiston keskeisiä arvoja ovat paikallisen identiteetin vahvistaminen, aktiivinen kansalaisuus sekä rohkaiseminen yksinkertaiseen ja kestävään elämäntapaan.

Raudaskylän Kristillinen opisto kuuluu OldBranNew-herännäisopistoihin. Yhteistyörenkaassa opistoja on kahdeksan. Raudaskylän lisäksi verkostoon kuuluvat Eurajoen kristillinen opisto, Jyväskylän kristillinen opisto, Kainuun opisto, Lapuan kristillinen opisto, Lieksan kristillinen opisto, Turun kristillinen opisto ja Valkealan kristillinen kansanopisto.

Juttu on julkaistu alunperin Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka julkaistiin Kalajokilaakson liitteenä 4.7.2018.

#