lauantai 15.8.2020 | 08:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lähes kaikki käyvät rippikoulun Nivalassa – Sopivan kokoinen seurakunta on kaikenikäisille läheinen

Leila Päivärinta
Ke 21.11.2018 klo 00:00 | päivitetty ma 13:35

Pian viisi vuotta Nivalan kirkkoherrana työskennellyt Sanna Jukkola pitää seurakuntaansa sopivan kokoisena. Juuri sellaisena, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja uskaltavat mennä auttamaan, jos sellaiseen näkevät tarvetta. Erityisesti diakoniatyössä autetaan paljon ilman, että siitä tehdään suurta numeroa.

– Taikatemppuihin ei taivuta, mutta periaatteena on, että kun tehdään, niin tehdään laadukkaasti, kirkkoherra painottaa. Periaatetta noudatetaan kaikessa, esimerkiksi kirkon meneillään olevassa remontissa, joka ehtii valmiiksi tämän vuoden Hoosiannaan mennessä. Herättäjäjuhlilla kirkko palvelee monissa konserteissa, kunnes 2020 alkaa toisen vaiheen remontti.

– Samalla tavalla seurakunnassa pitää olla hereillä ajan yhteiskunnallisissa haasteissa. Meillä Nivalassa se tarkoittaa sitä, että ollaan tavoitettavissa; puhumaan saa tulla aivan arkitilanteissa.

Kirkkoherra viittaa tällä siihen, että seurakunta ei ole erillinen saareke kaupungin keskellä, vaan pyrkii pitämään kynnyksen matalana. Kaikki papit asuvat paikkakunnalla. Seurakunnan työntekijät ovat ihmisille arkipäivän tuttuja ja läsnä seurakuntalaisten elämässä: lasten jalkapallokoulussa, kylvöjen siunaamisessa, jääkiekkotapahtumissa.

Yhteensä 12 vuotta pappina Nivalassa ollut Jukkola ei ole itsekään työmatkareissajatyyppiä, vaan ajattelee, että näillä lakeuksilla papin on parempi asua sillä paikkakunnalla, jossa on töissä.

– Kun hengittää samaa ilmaa seurakuntalaisten kanssa, oppii tuntemaan ihmisten ilot ja surut ja näkemään pienen yhteisön yhteenkuuluvaisuuden ja voiman. Näkyvimmin toimimme ydintehtävämme äärellä elämän rajapinnoilla, syntymän ja kuoleman kysymyksissä, Sanna Jukkola kertoo.

Myös nuorille seurakunta on Nivalassa tuttu juttu. Rippikoulun käy käytännössä koko ikäluokka, koska halutaan sinne, minne kaveritkin menevät ja saada erityisesti leirikokemus. Nuorten asenteissakin kirkkoherra aistii nivalalaisille ominaista juurevuutta: tekemisen meininkiä, Jumalaan luottamista ja toisista välittämistä.

Seurakunnan työntekijät ovat nuorille tuttuja jo lapsuudesta. Sopivan kokoisella paikkakunnalla ovet ovat olleet seurakunnalle avoimia päiväkoteihin, kouluihin ja harrastuspiireihin. Seuraava haaste on syksyn seurakuntavaalit, jonne nuoriakin toivotaan ehdokkaiksi ja sitä kautta seurakunnan vaikuttajiksi.

– Nivalassa valitaan nyt 23 valtuutettua aiemman 27 sijasta, joska jäsenmäärä on laskenut himpun verran alle 10 000:n. Merkittävää kuitenkin on, että seurakuntavaaleissa myös 16-vuotiaat voivat äänestää, kirkkoherra Jukkola muistuttaa.

Tulevia Herättäjäjuhlia ajatellen Nivalassa on tehty viime kesänä jo kivituhkakenttä Kyösti Kallion koulun piha-alueelle. Se toimii juhlakenttänä ja samalla koulun lisäliikunta-alueena. Tästä on kiittäminen vahvaa yhteistyötä Nivalan kaupungin kanssa. Kirkkoherra antaakin kiitokset kaupungin tekniselle johtajalle Jouni Hautalalle ja kaupunginjohtaja Päivi Karikummulle.

Juttu on alunperin julkaistu Nivalan Herättäjäjuhlien Juhlaviestissä, joka julkaistiin Kalajokilaakso-lehden liitteenä 14.6.2018.

#