perjantai 27.1.2023 | 04:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Synnytykset vievät mukanaan Oulaskankaan toimintoja – Synnyttäjiä otetaan vastaan joulukuun 14. päivä kello 24 asti

Anne Mattila
Ti 27.11.2018 klo 13:50 | päivitetty ti 19:22

Synnytykset loppuvat Oulaskankaalla joulukuun 14. ja 15. päivän välisenä yönä. Synnytysten loppuminen vie sairaalasta mukanaan vähitellen myös naistentautien ja lastentautien päivystykset, raskaimmat gynekologiset toimenpiteet sekä jatkuvan, ympärivuotokautisen anestesia- ja leikkauspäivystyksen.

– Synnytysten loppuminen vaikuttaa naistentautien leikkaustoimintaan. Parhaillaan tutkitaan, siirretäänkö raskaimmat gynekologiset toimenpiteet Ouluun, vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.

– Päivystysrinkiä emme myöskään tarvitse enää sen jälkeen, hän jatkaa.

Anestesiapäivystys säilyy siten, että lääkäri tulee paikalle 30 minuutin varallaoloajalla, mutta ei päivystä koko ajan sairaalassa.

– Jatkuvaa anestesiapäivystystä emme tarvitse, koska hätäsektioita ei enää tehdä, Korpelainen toteaa.

Poliklinikkatoiminta säilyy lasten- ja naistentautien osalta entisenä. Päiväkirurgiassa tehdään myös pieniä gynekologisia toimenpiteitä, josta leikkaussalin ja heräämön jälkeen siirrytään kotihoitoon.

– Valtaosa toimenpiteistä on jo nyt päiväkirurgisia. Vain harvat toimenpiteet vaativat vuodenosastolle jäämistä, Juha Korpelainen kertoo.

Toimistokirurgian, joka tarkoittaa päiväkirurgiaakin helpompia toimenpiteitä, toivotaan jopa lisääntyvän. Ne tehdään vastaanottohuoneissa.

Vieripoliklinikka, jossa hoidetaan vastasyntyneitä vauvoja, jatkuu Oulaskankaalla seitsemänä päivänä viikossa. Siellä annetaan muun muassa sinivalohoitoa ja autetaan imetysongelmissa.

– Kätilöt tai terveydenhoitajat ovat tässä apuna. Tämä toiminto sopisi hyvin yhteispäivystyksen yhteyteen, Korpelainen sanoo.

Lastentautien poliklinikan toimenpiteet jatkuvat entisenä eli neljänä päivänä Oulaskankaalla ja yksi on neuvolapäivä.

Käytännön järjestelyt ovat jo työn alla. Jokaiseen raskaana olevaan äitiin, joka on aikonut synnyttää Oulaskankaalla, aiotaan olla neuvolan kautta yhteydessä.

– Tarjoamme kaikille äideille Oulua synnytyspaikaksi, Juha Korpelainen sanoo.

Synnyttäjille Juha Korpelainen tarjoaa lääkkeeksi varautumista hyvissä ajoin synnytykseen eli äitien pitää tulla etukäteen lähemmäksi synnytyslaitosta.

– Synnytyksessä on monta vaihetta. Avautumisvaihe on yhtä pitkä, olipa synnyttäjä ensikertalainen tai monisynnyttäjä. Loppu voi monisynnyttäjillä olla ensikertalaista nopeampi. Silti muuta mahdollisuutta jatkossa ei ole kuin varautuminen, hän sanoo.

Hätätilanteita ratkaisee jatkossa sairaankuljetuksen henkilökunta.

– Hätätilanne voi jo tulla ihan, missä tahansa. Jatkossa ambulanssissa ratkaistaan synnytykseen liittyvät asiat, koska tulevaisuudessa Oulaskankaalla synnytysten hoitamisen taso on sama kuin terveyskeskuksissa. Oulaskankaalle ei jää synnytysmahdollisuutta,Juha Korpelainen painottaa.

Jos lapsi alkaa syntyä, otetaan se ulos ja jatketaan kohti lähintä synnytyssairaalaa eli Kokkolaan tai Ouluun.

– Yhteistoimintaneuvottelut ovat vielä meneillään, mutta olemme tarjoamassa puolellekymmenelle kätilölle mahdollisuutta jäädä yhteispäivystykseen sairaanhoitajiksi, mutta se ei tarkoita sitä, että sairaalassa hoidettaisiin synnytyksiä. Vielä emme tiedä, haluavatko kätilöt edes ottaa vastaan tarjoustamme, Juha Korpelainen pohtii.

Juttua jatkettu 27.11.2018 klo 19:22

Lupaa rauhalliseen mielenilmaisuun Oulaskankaan synnytysten puolesta ei irronnut Oulaisissa

#