lauantai 3.12.2022 | 15:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskalainen Pelimiitti osallistaa nuoria hyvään toimintaan – Pelaaminen on oikein tehtynä merkittävä harrastus

Hannu Verronen
Ma 5.11.2018 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Virtuaalipelaaminen netissä voi olla nuorelle harrastuksena hyväksi. Se voi kehittää nuorelle muun muassa luovuutta, itsetuntoa, yhteisöllisyyttä, kielitaitoa ja keskittymiskykyä. Sen tietää ylivieskalainen 4H:n vapaaehtoinen, yhteisöpedagogi, 28-vuotias Minna Koirikivi, jonka luoma Pelimiitti-toiminta mittelee Suomen Pelikasvattajan finaalissa.

Koirikivi on myös yksi kolmesta Pelimiitin vapaaehtoisesta ohjaajasta. Muita ovat hänen aviomiehensä Esa Koirikivi sekä Miro Kinnarinen, joka hallitsee live-pelitapahtumien eli pelistriiimien järjestämisen. Kaikilla kolmella on sydämen palo luoda nuorille hyvää pelaamisharrastuksella. Kaiken lähtökohtana on ollut oma peliharrastaminen. Koirikivet harrastavat pelaamista myös kotonaan rinta rinnan omilla koneillaan.

– Pelimiitti-toiminta on suunnattu 13-17 vuotiaille nuorille. Se lähtee nuorille sopivien pelien ikärajaluokituksista. Tärkeintä meille on osallistaa tämän ikäisiä nuoria. Niin he huomaavat, että heidän mielipiteillään on merkitystä ja he voivat vaikuttaa asioihin. Kun tehdään asioita yhdessä, nuoret saavat myöhempää elämäänsä varten tervettä itsetuntoa, Minna Koirikivi pohtii.

Turvallinen toimintaympäristö on Pelimiitissä olennainen asia. Siten on mahdollista saadaan hyviä kavereita. Pelimaailma ei ole aina kaikille ystävällinen paikka. Sitä varten on hyvä luoda henkisiä valmiuksia ja oikeita asenteita.

– Jotkut peliyhteisöjen pelaajat tekevät netissä sellaista, jota he tuskin tekisivät oikeassa elämässä kasvotusten. On ikävää kielenkäyttöä, tylyä suhtautumista vasta-alkajiin, on naisia halventavia puheita sekä rasismia. Sellainen on tietysti väärin ja siitä on hyvä kasvaa irti.

Normaalissa maailmassahan miehillä ei ole mitään ongelmaa huomioida naisia ihmisinä. Asiallinen suhtautuminen toisiin ihmisiin pitää olla osana pelimaailmaakin.

– On tärkeää, että nuorille suodaan harrastuksella mahdollisuus myös epäonnistua. Epäonnistuminen pitää nähdä uuden alkuna eikä kaiken loppuna. Muistan, kuinka itselläni oli nuorena kova onnistumisen pakko. Sellainen voi tuoda epäonnistumisen pelon, jonka voittaminen on kuitenkin elämää varten tärkeä asia, Koirikivi kertoo.

Pelimiitti-toiminta

on yksi Vuoden Pelikasvattaja -finalisteista, äänestys on nyt käynnissä, voittaja julkistetaan lauantaina 10. marraskuuta

on suunnattu 13-17-vuotiaille nuorille, toimintaan voi tulla mukaan milloin vaan ilmoittautumalla Pelimiitti-blogin kautta

perustoiminnassa kokoonnutaan kaksi kertaa kuussa virtuaalisesti Pelimiitin Discord-palvelimelle pelailemaan ja juttelemaan

kehitettiin ja laitettiin alulle ELY/ESR-rahoitteisessa Centria-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa OSAVA-hankkeessa syksyllä 2017

ohjaamassa ovat nuorisolaki ja kuvaohjelmalaki

syksystä 2018 alkaen ollut osa Ylivieskan 4H-yhdistyksen vapaaehtoisten pyörittämää kerhotoimintaa, toiminta-alueeseen kuuluvat nykyisin Ylivieska, Nivala, Haapavesi, Oulainen, Merijärvi, Alavieska ja Sievi

Ymmärrys pelejä ja pelimaailmaa kohtaan on kasvussa. Sitä tekevät verotuloja ja työpaikkoja yhteiskunnalle tuovat peliyrittäjät. On lisäksi hyvin ansaitsevia e-urheilijoita, jotka antavat pelaamiselle laajempaa ja syvällisempää näkyvyyttä.

– Näissä meidänkin nuorissa on selvästi sellaisia henkilöitä, joita pelien tekeminen kiinnostaa. Uskomme, että meidän toimintamme antaa heille näkemystä muun muassa kasvatuksellisten ja monin tavoin mielenkiintoisten pelien tekemiseen. He voivat tehdä pelejä, joihin on muillakin ihmisillä mielenkiintoa.

E-urheilijat antavat nuorille tervehenkisen esikuvan, koska pelialan huippu-urheilijat pitävät huolta fyysisestä kunnostaan, ruokavaliostaan ja riittävästä unensaannista.

– Pelimiitin perustoimintaan kuuluvat kaksi kertaa kuussa kokoontumiset, jotka kestävät meillä kahdesta kolmeen tuntiin. Sääntönä on, että sovitut kotityöt ja opiskelut menevät pelaamistuokion edelle.

Minna Koirikivi loi vuonna 2017 Pelimiitti-toiminnan, kun hän toimi Ylivieskan, Alavieskan ja Haapajärven yläasteikäisiä nuoria osallistavassa ELY-keskuksen ja ESR-rahaston rahoittamassa Centrian Osava-hankkeessa. Alueellisessa jutussa oli luonteva viedä nuorten kasvatuksellinen pelitoiminta netin virtuaaliseen yhteisöön.

Tämän vuoden aikana on tullut sitten mukaan nuorten ehdotuksesta mukaan myös lanit, jossa kokoonnutaan samaan fyysiseen tilaan pelaamaan. Lanit ovat yhä kasvavat tapahtuma. Keväällä pidettyyn ensimmäiseen saatiin ohjaajineen 28 nuorta kahdelta paikkakunnalta, syksyn tapahtumaan saadaan 35 osallistujaa viideltä paikkakunnalta. Laneihin saadaan ohjaajiksi myös yhteisöpedagogeja ja yhteisöpedagogiopiskelijoita.

– Kun nuoret omasta aloitteestaan järjestävät laneja, he oppivat voittamaan tapahtumien järjestämisen monia haasteita. He saavat tekemisestään todistuksen. Lani-tiimissä työskenteleminen voi olla hyödyksi opiskeluja ja työelämää varten. Tiimin nuoret ovat meillä 14-16-vuotiaita.

Nuorilta on saatu Pelimiitistä paljon hyvää palautetta. Arvostetaan kavereiden löytymistä ja läsnä olevia aikuisia.

Fortnite ei ehkä kuulu alakoululaisille

Hannu Verronen

Minna Koirikivellä on tärkeää tehdä yhteistyötä nuorten vanhempien kanssa. Hän käy muun muassa puhumassa vanhempain illoissa peleistä. Hän haluaa lisätä oikeaa suhtautumista peleihin ja vähentää ennakkoluuloja. Pelimiitissä vanhempia lähestytään muun muassa kirjeitse.

– Peleihin määrätyt ikärajoitukset pitäisi niin nuorten kuin vanhempien ottaa asiantuntijoiden perustellusti asettamina.

Esimerkiksi nuorten ja lasten suosimaa Fortniteä pelaavat myös alakoululaiset, vaikka sen ikäraja on 12. Koirikiven mielestä alakouluikäisten vanhempien pitäisi miettiä, että onko peli heidän lastensa kehitykselle sopiva.

–  Tunnen Fortniteä, kun Pelimiitin kokoontumisessakin sitä joskus pelaamme. Se on hyvin suosittu ja hauska peli, kun se etenkin luo yhteisöllisyyttä. Suosiot on varmasti lisännyt se, että se on ilmainen. Siinä on väkivaltaa, kuitenkin hyvin, hyvin lievänä.

Fornitessä aseet on tehty epärealistisen näköisiksi ja pelaajan kuolevat lainausmerkeissä eli tippuvat pois pelistä.

– Kaiken ikäisille on luontevaa jossain määrin pohtia ja käsitellä väkivaltaa. Esimerkiksi leikkien, elokuvien tai pelin kautta. Alaikäisten kohdalla vanhempien ja kasvattajien tulee toimia heidän kehitystään ja kasvuaan tukevalla tavalla. K-18-pelit ovat lain mukaan aina kielletty alaikäisiltä. Muiden ikärajojen kohdalla voidaan noudattaa kolmen vuoden joustoa aikuisen seurassa. Sen käyttöä pitää kuitenkin harkita yksilöllisesti, Koirikivi pohtii.

#