torstai 30.6.2022 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvellä nousi kansanliike vuodeosaston puolesta – vetoomukseen kerätään nimiä kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa

Pe 12.10.2018 klo 17:00

Antti Savela

Uhka Reisjärven vuodeosaston päällä on poikinut suoranaisen kansanliikkeen Reisjärvellä.

– Kävin tänään aamulla (perjantai) hakemassa ensimmäiset listat pois kaupoista, kun minulle ilmoitettiin, että ne ovat jo täynnä. Aika nopeaan olivat täyttyneet, sillä vein ne vasta edellispäivänä. Molemmissa oli päälle 80 nimeä, enempää niihin ei ollut mahtunut, Maija Torvikoski Reisjärven Levonperältä ynnää.

Torvikoski on jättänyt nimilistoja Reisjärven vuodeosaston säilyttämisen puolesta. Nimiä on tarkoitus kerätä kaksi-kolme viikkoa ja luovuttaa ne sitten kunnan päättäjille.

– Vetoomuslistoja on joka puolella, kaikissa kaupoissa, kirpparilla, terveyskeskuksessa, Mansikassa, huoltoasemalla ja niin edelleen. Yksikään paikka ei ole kieltänyt listaa jättämästä, Maija Torvikoski toteaa.

Maija Torvikosken verenpainetta nosti, kun hän lehdistä luki Reisjärven vuodeosaston olevan sulkemisuhan alla. Selänteen peruspalvelukuntayhtymän hallitus on päättänyt esittää valtuustoille Reisjärven vuodeosaston sulkemista, sairaalahoidon siirtämistä Haapajärvelle, Pyhäjärvelle ja Kokkolaan ja hoidon arvioinnin yksikön perustamista vuodeosaston tilalle Reisjärvelle.

Reisjärven valtuusto käsittelee asiaa mahdollisesti jo marraskuussa. Asiaa oli puitu kunnanvaltuuston iltakoulussa jo viime viikolla ennen Selänteen hallituksen kokousta.

– Mehän ollaan palaamassa sotien jälkeiseen pula-aikaan, Maija Torvikoski kertoo. Silloin ei ollut Reisjärvellä sairaalaa eikä lääkäriä. Vielä 60-luvulla lääkärimme hoiti tavalliset potilaat, poisti hammaskivut ja siinä sivussa leikkasi esimerkiksi umpisuolipotilaita.

– Tämä vuodeosaston menetys olisi kova paikka. Kuka autoton sairaita sitten enää pääsee tervehtimään. Kuitenkin ikäihmisen turvallisuuden tunteen vaaliminen on tärkeää. Ei ikäihmisiä ja heidän omaisia saa kohdella huonosti, heitä pitää arvostaa, ja apu on tarjottava tässä lähellä, Maija toteaa ja todellakin toivoo, että Reisjärven valtuusto vielä päättää pelastaa vuodeosaston.

Maija Torvikoski kertoo, että sosiaalisella yhdessä ololla on merkitystä ikäihmiselle. Sitä vaalitaan muun muassa veteraaninaisten järjestämässä kahvitilaisuudessa vanhainkotiyhdistyksen Väinölässä pari kertaa kuukaudessa.

– Se on sosiaalisen elämän ylläpitoa, kuten on se vuodeosasto ja muutkin ikäihmisten palvelut, Torvikoski muistuttaa.

#