Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maanantaina vietettävänä Säätiöpäivänä säätiöt muistuttavat olemassaolostaan – "Olemme olemassa kaikkia varten, yhteiseksi hyväksi", muistutetaan Keskipohjanmaa-säätiöstäkin

Kalajokilaakso+ | Su 30.9.2018 klo 17:00

Minna Mustonen

Säätiöt ovat saaneet ikioman päivänsä, itse asiassa säätiöpäivää on vietetty jo muutaman vuoden ajan. Maanantaina lokakuun ensimmäisenä päivänä vietettävä tapahtumapäivä pyrkii tekemään säätiöitä tutuksi ja kertomaan niiden tekemästä työstä.

Säätiöpäivänä suomalaissäätiöt avaavat oviaan, järjestävät tapahtumia, innostavat apurahansaajia ja tekevät näkyväksi tärkeää työtään maailman parantajina.

Säätiöpäivän tunnuksena on ”Perintöä jaossa”. Sanaleikki viittaa sekä säätiöiden tehtävään kulttuuriperinnön vaalijoina että säätiöiden kunniatehtävään toteuttaa lahjoittajiensa henkistä perintöä.

Entä mikä kummajainen se ylipäätään on, tuo säätiö?

Jokainen säätiö on omanlaisensa, sillä jokaisella niistä on oma tarkoitus, joka määrittää juurikin sen, miksi kyseinen säätiö on olemassa. Perustamalla säätiö osoitetaan varoja säännöissä määritellyn hyödyllisen tarkoituksen toteuttamiseksi. Tarkoitus voi olla esimerkiksi kulttuurin tai tieteen tukeminen tai vaikkapa sairaalan, museon tai oppilaitoksen ylläpitäminen.

Säätiö tuottaa hyötyä säännöissä määrättyyn tarkoitukseen. Sen tarkoitus ei kuitenkaan voi olla liiketoiminnan harjoittaminen eikä taloudellisen edun tuottaminen lähipiiriin kuuluvalle. Osakeyhtiöstä säätiö eroaa muun muassa siten, että sen tarkoituksena ei ole harjoittaa liiketoimintaa tai tuottaa voittoa eikä sillä ole varsinaisia omistajia.

Säätiöt luokitellaan tavallisesti apurahoja jakaviin säätiöihin (apurahasäätiö, pääomasäätiö) ja toiminnallisiin säätiöihin (laitossäätiö, jatkuvarahoitteinen säätiö). Apurahoja jakavat säätiöt ovat yleisiä kulttuurin, tieteen ja taiteen aloilla. Ne toteuttavat tarkoitustaan jakamalla apurahoja ja avustuksia pääomasta ja sen tuotosta. Toiminnalliset säätiöt ovat yleisiä sosiaali- ja terveysalalla, sivistys- ja opetusalalla sekä urheilu- ja nuorisotyön aloilla, ne toteuttavat tarkoitustaan tuottamalla itse palveluita.

Esimerkiksi Keskipohjanmaa-säätiön tarkoituksena on keskipohjalaiseen maakunta- ja perinnekulttuuriin pohjautuvan sana- ja muun taiteen, tiedonvälityksen, ympäristönsuojelun sekä maakunnalliseen ja yhteiskunnalliseen elämään kohdistuvan tieteenharjoituksen tukeminen.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä avustamalla tutkimusten tulosten julkaisemista ja tunnetuksi tekemistä.

Varojen hankkimiseksi säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muullakin tavoin. Keskipohjanmaa-säätiö on perustettu vuonna 1986. Säätiön peruspääoman lahjoitti Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy ja sen päätuote sanomalehti Keskipohjanmaa yhtiön täyttäessä 70 vuotta, vuonna 1987.

Kaikkiaan Suomessa on rekisteröityjä säätiöitä 2850 kappaletta ja niistä apurahasäätiöitä on noin 800. Vanhimmat säätiöt ovat peräisin 1800-luvulta.

Säätiöihin lahjoittaminen on ilmaista.

#
Fingerpori