keskiviikko 21.11.2018 | 01:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Positiivinen vire maatalouskonekaupassa kuivuudesta huolimatta

Kalajokilaakso+ | Ke 12.9.2018 klo 16:00

Tuovi Pulkkanen

– Uusien koneiden kauppaa tehdään hyvin. Tilat ovat isoja ja koneetkin ovat isoja. Hankinnat ovat hyvin harkittuja ja ne tehdään tarpeeseen. Isännät ovat nuoria ja aktiivisia ja toiminta on ammattimaista, kuvaa konemyyjä Seppo Sorvari Lantmännen Agrosta Ylivieskan Ojan Rauta Oy:stä maatalouden konekaupan tunnusmerkkejä tällä hetkellä.

Konekaupan haasteet tulevat vaihtokonemarkkinoiden puolelta. Pieniä lopettavia tiloja on paljon ja vaihtokoneille ei ole enää niin kova kysyntä.

Vaikka maatalouden tilanne on haastava, se ei Sorvarin mukaan näy konekaupassa. Samaan aikaan, kun pienet tilat lopettavat, isojen tilojen koko kasvaa.

– Työt tehdään isoilla pinta-aloilla entistä pienemmällä väkimäärällä ja koneiden täytyy olla tehokkaita.

Maatalouskoneiden myynnissä ollaan tällä hetkellä viime vuoteen verrattuna edellä yli 20 prosenttia.

-Osaltaan tilanteeseen vaikuttaa se, että viljasato meidän alueellamme on kuivuudesta huolimatta suhteellisen hyvä. Se on heikompi kuin hyvänä vuonna, mutta ei niin huono kuin alun perin pelättiin. Myös viljan hinnan nousu tuo positiivista virettä markkinoille konemyyjä Seppo Sorvari kertoo.

Toisaalta viljasadon määrä ja hinnan nousu ovat niitä tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet pienten tilojen lopettamispäätökseen.

– Tilat ovat tulleet tilanteeseen, jossa ne joutuisivat vähentämään eläimiä pärjätäkseen ja päätös lopettaa toiminta kokonaan on päätetty tehdä nyt. Kaikki eläimet laitetaan kerralla pois ja rehusato myydään toisille tiloille. Useimmilla tiloilla se on ollut jo suunnitelmissa ja tämä kasvukausi on vauhdittanut lopettamispäätöstä.

Sorvarin mukaan maatalouden kokonaiskuva ei kuitenkaan muutu.

– Nyt lopettavat tilat olisivat joka tapauksessa lopettaneet lähivuosina. Lopettamispäätösten nopeutuminen vauhdittaa maatalouden rakennemuutoksen tapahtumista.

#
Fingerpori