keskiviikko 21.11.2018 | 20:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Liite

Metsäkoneyrittäjä Juha Nevala: Valtion pitäisi maksaa yrittäjille korvausta opiskelijoiden opettamisesta

Kalajokilaakso+ | Ke 12.9.2018 klo 14:40

Satu Kangas-Viljamäki

Metsäkonealalla riittää tällä hetkellä töitä. Markkinatalous vetää hyvin ja Äänekosken vastikään avattu biotuotetehdas vaikuttaa aina Kalajokilaaksossa asti.

– En minä pistäisi pahakseni, jos nämä vireillä olevat lisähankkeetkin saisivat tuulta alleen. Kyllä Suomessa puuta riittää, metsäkoneyrittäjä Juha Nevala JEN Forest Oy:stä sanoo.

Kun työtä on, sille pitäisi löytyä myös ammattitaitoisia tekijöitä.

– Itselläni on nyt hyvä tilanne, kun omat pojat ovat alkaneet töihin. Ilman heitä minulla olisi työntekijäpula. Työmarkkinoilla ei ole tällä hetkellä tarpeeksi osaavia tekijöitä, keskivertokuljettaja ei enää tahdo riittää. Työn on sujuttava ja tulosta tultava.

Yhden metsäkoneen hinta liikkuu 350 000 ja 550 000 euron välillä, ja alalla tehdään pääsääntöisesti neljän tai viiden vuoden runkosopimuksia.

– Koneen täytyy liikkua aamusta iltamyöhään joka päivä, että yrittäjä saa koneensa maksettua runkosopimuksen aikana.

Nevala on pohtinut alan työntekijäpulaa paljon, ja uskoo osan siitä selittyvä työn yksinäisyydellä ja vastuullisuudella.

– Viihtyvätkö nykynuoret kahdeksaa tuntia yksin metsässä, en tiedä?

Toisena suurena ongelmana Nevala pitää metsäkoneenkuljettajan nykyistä koulutusta.

– Koulusta valmistuu oppilaita, joilla ei ole riittävästi alan työkokemusta. Koulu ei pysty tällä hetkellä järjestämään oppilaille riittävästi käytännön harjoittelua, mikä johtuu taas siitä, etteivät alan yrittäjät mielellään ota harjoittelijoita. Se on metsäkonealalla sula mahdottomuus.

Nevala pyytääkin jokaista miettimään itse, kuinka paljon kallis kone tuottaa sinä aikana, kun harjoittelija opettelee sen kanssa.

– Yrittäjällä ei myöskään ole mitään takeita siitä, jääkö kyseinen harjoittelija hänelle töihin vai meneekö hän kilpailijalle. Jos menee, hän on uhrannut opiskelijalle paljon aikaansa ja rahaansa tyhjän takia. Tämä asia ei korjaannu ilman valtion puuttumista asiaan. Mielestäni valtion pitäisi maksaa yrittäjille korvausta opettamisesta.

Sopiva ratkaisu olisi oppisopimuskoulutuksen lisääminen, jolloin työntekijä olisi sitoutettu firmaan jo koulutuksen alussa ja voisi tehdä työtä opiskelujen kanssa rinta rinnan.

– Jostain syystä oppilaitokset eivät vain ole olleet kovin innostuneita asiasta.

Nevala tietää mistä puhuu, sillä hän on toiminut alalla koko ikänsä. Hän ja hänen vaimonsa ja sisarensa muodostavat maatalousyhtymän, joka on kasvattanut lypsylehmien määrän 14:sta sataan vajaassa 30 vuodessa.

– 90-luvun lopulla perustin JEN Urakoinnin ja ostin ensimmäisen oman metsäkoneeni. Vuonna 2004 perustimme osakeyhtiön, JEN Forest Team Oy:n, jonka puitteissa teemme nyt metsäpuolen urakointia. Olen aina tykännyt koneista ja työskentelin aikaisemmin vieraalla metsäkoneenkuljettajana.

– 2000-luvun alussa työskentelimme Ruotsissa SCA:n eli Svenska Sellulosan urakoilla, kun kotimaassa ei ollut työtä, mutta onneksi sitä kesti vain muutaman vuoden. Saimme Metsäliitolta täältä töitä ja viimeiset 13 vuotta olemme toimineen reisjärvisen Hannu Honkaperän osayrittäjinä, ensin Metsähallitukselle, sitten UPM:lle.

Nyt Nevala työllistää kymmenen työntekijää ja koneita hänellä on metsissä kahden ketjun verran.

#
Fingerpori