Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Polkujuoksu kiehtoo kuntoilijoita

Kalajokilaakso+ | Ke 12.9.2018 klo 10:05

Hanna Perkkiö

Polkujuoksun suosio on näkynyt myös tapahtumien osallistujalistoilla. Ensi lauantaina kolmatta kertaa järjestettävä polkujuoksutapahtuma Ylivieska Trail Run houkuttelee paitsi kilpasarjalaisia myös suuren joukon kuntoilijoita.

– Olemme halunneet tehdä tästä nimenomaan ulkoilutapahtuman. Tähän saakka ilmoittautuneista yli puolet on retkisarjalaisia, kertoo tapahtuman kantaviin voimiin kuuluva Matti Myllylahti.

Ylivieska Trail Run polkaistiin pystyyn samoihin aikoihin, kun polkujuoksubuumi oli rantautumassa alueelle. Myllylahden mukaan alusta lähtien ideana oli saada perheet sekä kaveri- ja työporukat liikkeelle.

Tapahtumaa varten järjestäjät etsivät metsien kätköistä Törmälän vanhat polut, kunnostivat niitä ja rakensivat siltoja ja opasteita. Alueelle on tehty myös kokonaan uusia reittejä.

Harrastajien innostamiseksi polkujuoksuporukka on järjestänyt myös viikoittaisia yhteislenkkejä. Parhaimmillaan ne ovat edellisvuosina keränneet useita kymmeniä osallistujia. Tänä vuonna Polkutorstain nimellä kulkevilla yhteislenkeillä on Myllylahden mukaan käynyt kymmenkunta henkeä.

– Moni on siirtynyt kiertämään polkuja omalla ajallaan sitä mukaa kun ne ovat tulleet tutuiksi.

Nivalalainen Pirjo Poikkimäki on yksi Polkutorstain kävijöistä ja tuttu näky myös polkujuoksutapahtumissa. Törmälän maastoon hän suuntaa mielellään lenkille.

– Maasto on täällä minulle mieleen, sillä tämä on mukavan vaihtelevaa. On metsää ja mäkistä kangasta.

Polkujuoksukärpänen puraisi Poikkimäkeä ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten Vuokatissa juostulta 13 vaaran maastomaratonilta.

– Vaikka maasto oli haastavaa, jälkeenpäin ei tuntunut polvissa minkäänlaista vaivaa. Polulla juokseminen kehittää lihaksistoa ja hermostoa ihan eri tavoin kuin tasaisella asfaltilla pysyttely.

Ensimmäinen polkujuoksukokemus oli Poikkimäelle niin rohkaiseva, että sen jälkeen hän on vuosittain käynyt kisaamassa eri paikoissa. Juoksulenkkinsäkin hän suuntaa mieluiten kauas autojen metelistä.

– Polkujuoksussa luonto on lähellä, toisin kuin tien vartta juostaessa.

Ylivieska Trail Run päättää tämänvuotisen Pohjanmaan Polkujuoksucupin. Päätöskisan korotetut pisteet tuovat kisaan oman kipinänsä.

– Pistetilanne on naisten sarjaa lukuun ottamatta sellainen, että lopulliset voittajat ratkeavat vasta finaalissa, Myllylahti toteaa.

Tiistaihin mennessä tapahtumaan oli ilmoittautunut lähes 250 osallistujaa. Joukkoa kasvattavat vielä paikan päällä ilmoittautujat. Viime vuonna lopullinen osallistujamäärä oli lähes 340.

Kilpasarjoissa naiset ja miehet kisaavat 10 ja 16 kilometrin matkoilla ja nuoret 5 kilometrillä. Perheille sekä kaveri- ja työporukoille tarkoitetussa retkisarjassa voi valita näistä itselle sopivan matkavaihtoehdon ja kiertää ilman ajanottoa.

Reitin varrella kuullaan elävää musiikkia ja paistetaan makkaraa. Perheen pienimmille tapahtumassa on tarjolla lapsiparkki ja Muumipolku.

#
Fingerpori