keskiviikko 21.11.2018 | 13:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskalle tulossa alijäämää arviolta 2,5 miljonaa euroa: taustalla useampi negatiivinen yllätys

Kalajokilaakso+ | Ke 12.9.2018 klo 07:00

Arja Kangas

Ylivieskan kaupungin tuoreimman tilinpäätösennusteen mukaan kaupungille voi kertyä alijäämää tänä vuonna jopa 2,5 miljonaa euroa. Kaupungilla on entuudestaan puskurina miljoonan euron ylijäämä, joten mikäli ennuste toteutuu, on kaupungin tase painumassa 1,5 miljoonalla eurolla pakkaselle tänä vuonna.

Kaupungin talousjohtaja Joonas Yliluoman mukaan talousarvioylityksiä ei selitä mikään yksittäinen tekijä.

– Nyt vaikuttaa siltä, että negatiivisia yllätyksiä on tulossa useammasta paikasta, Yliluoma kiteyttää.

Talousarvion ylityksiä on näillä näkymin tulossa muun muassa erikoissairaanhoidossa, sivistystoimessa, teknisellä puolella sekä kulttuuripalveluissa. Suurin yksittäinen tekijä alijäämälle löytyy verotuloista. Verotulot eivät toteudu arvioidusti, sillä Verohallinto on osittain epäonnistunut arvioimaan julkisen sektorin lomarahaleikkauksien sekä työtulovähennyksen vaikutuksia.

– Verotulojen ennakkoa on maksettu liikaa ja sitä oikaistaan marraskuussa veronpalautuksien maksujen yhteydessä. Meillä verotulot jäävät miljoonan verran talousarviosta, Yliluoma sanoo.

Erikoissairaanhoidon osalta ylitystä on tulossa Yliluoman mukaan noin 600 000 euroa. Palveluja on käytetty erityisesti sisätautien, syöpätautien ja psykiatrian puolella ennakoitua enemmän.

Sivistystoimea ja teknistä puolta rasittaa puolestaan siirtotiloista aiheutuneet lisäkustannukset. Sivistystoimessa ylitystä on tulossa arviolta 400 000 eurolla, teknisen toimen kohdalla kyseessä on Yliluoman mukaan muutaman sadantuhannen ylitys.

– Oppilasmäärä on ylittynyt siltä osin, mitä odotettiin, samoin varhaiskasvatuksen puolella. Teknisellä puolella ylitystä selittää myös keskuskeittiön siirto Visalaan.

Kulttuuritoimen kohdalla puhutaan kymmenien tuhansien eurojen ylityksestä.

– Siellä suurin yksittäinen tekijä on Sun Pampas, josta tuli hiukan enemmän kuluja kuin odotettiin. Kulttuuripuolen määrärahat ovat kuitenkin pieniä, ja ne eivät yksin keikuta venettä, Yliluoma sanoo.

Ensi vuonna kaupungin taloushaasteille on luvassa jatkoa, sillä siellä odottaa Jokirannan koulun alaskirjaus. Se tietää Yliluoman mukaan yli kolmen miljoonan euron heikennystä ensi vuoden tulokseen.

– Ensi vuosi painuu pakostakin miinukselle ja taseeseen syntymä alijäämä pitäisi saada katettua. Siinä on suuri haaste.

#
Fingerpori