Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Alavieskalaistamma Kömin Lento jahtaa suurta pottia

Kalajokilaakso+ | Ti 11.9.2018 klo 11:25 [päivitetty ti 11:25]

Jari Kangaskorte

Alavieskalaisen Tuomo Törmälehdon Kömin Lento voitti karsintalähtönsä vakuuttavasti maanantaina Lappeenrannassa ravatuissa Villimiehen Tammakilpailun karsinnoissa.

Jouni Polson luotsaama Kömin Lento kiihdytti keulapaikalle hallitsemaan juoksutapahtumia. Toisella kierroksella Polso lisäsi tempoa. Voitto irtosi karsintojen toiseksi nopeimmalla ajalla 29,8a.

– Korvat kiinni tultiin maaliin. Ainut ongelma oli, miten muistuttaa, että loppuun asti pitää juosta. Tammalla oli ruutia niin paljon, että se otti pikkuimaisuunkin pienen satsauksen. Tyyli oli muuten loistava, ja voimia jäi paljon käyttämättä, kehui Polso tuttua ajokkiaan.

Ympäri Suomea reissuhommissa kaukolämmön rakennustöissä kiertävän Törmälehdon omistukseen tamma tuli kaksivuotiaana. Lahjakkuuttaan Kömin Lento väläytti heti avausstarteissaan ravaamalla kärkisijoituksia.

Viime vuonna nelivuotiskaudella Kömin Lento osoitti kuuluvansa ikäluokkansa huipputammoihin ravaamalla Biofarm Cupin, Oulu Expressin ja Satakunta-ajon finaaleihin.

Viime vuonna Kömin Lento voitti kolmesti. Tämän kauden voittosarake aukesi vasta Lappeenrannassa.

– Tänne kisaan on koetettu tähdätä, ja nyt näyttäisi olevan kaikki jälleen kunnossa, Törmälehto iloitsi.

Hänen tallissaan majailee lisäksi yksi eläkeläisori sekä kaksi- ja kolmivuotiaat varsat.

Tammakisan finaali ajetaan 22. syyskuuta Lappeenrannassa Toto76-ravien yhteydessä. Finaalissa ykköspalkintona on 30 000 euroa. Muut karsintavoittajat Arto Hammarin Lily 30,1a ja Miika Tenhusen N.P. Liitotähti 29,7a vakuuttivat myös juoksuissaan. Haapajärvisen Keijo Hakalan luotsaama Ellin Karamelli 31,3a oli lähdössään kolmas ja lunasti samalla finaalipaikan. Tamman omistavat Tytti Salonpää ja Tommi Koistinen Sonkajärveltä.

Nelivuotiaiden lämminveristen karsintoihin osallistui alueelta vain kalajokisten Kari Liiaksen, Mika Harjuojan ja kumppaneiden omistama Exploding Belle. Viime aikoina loistavasti menestynyt ja lähtönsä kakkossuosikiksi pelattu tamma laukkasi valtoimenaan ennen lähtöauton irtoamista. Hannu Torvisen ajokki jäi kauas kilpakumppaneistaan ja keskeytti. Lämminveristen finaalissa ykköspalkintona on peräti 52 500 euroa.

#
Fingerpori